T, S – діаграма водяної пари

 

У p, v – і T, S – діаграмах кожна точка зображує визначений стан тіла, тому кожній точці однієї діаграми відповідає визначена точка іншої. Перенесемо по точках процес паротворення з p, v – діаграми при p = const у T, S – діаграму, мал. 11.1. Оскільки ентропія рідини при 0 0С

 

няння 11.11). .

Мал. 11.1

Процес паротворення при tн1=const зображується горизонталлю a/- a// , причому довжина відрізка

a/- a// =S//-S/ =. Перегрів пари при p1=const характеризується логарифмічною лінією а//-д, побудованої по залежності 11.27. При цьому ізобара для перегрітої пари а//-д виходить більш крута, ніж ізобара рідини, яка нагрівається, а-а/, тому що її кутовий коефіцієнт більше, оскільки температура перегрітої пари вище і теплоємність нижче, ніж у рідини.

З рівнянь (11.11) і (11.27) випливає також, що ізобари а-а/ і а//-д своєю опуклістю в T, S – діаграмі будуть звернені до осі абсцис. У T, S – діаграмі площі, розташовані під ізобарами а-а/, a/-a//, a//-д, будуть вимірювати відповідно теплоту: рідини , паротворення r і перегріву . З зіставлення рівностей і випливає, що ступінь сухості пари х при деякому довільному стані ах може бути визначена по T, S – діаграмі як відношення відрізків а/х і а///, тобто:

При більш високих тисках р2 > p1 і р3 > р2 ізобари паротворення і пароперегрівання розташуються відповідно вище ізобари а///-д. Точки (в) і (с) будуть збігатися з точкою (а) як відповідні t=00С, а ізобари рідини будуть накладатися одна на іншу, оскільки вони виражаються одним рівнянням (11.11), з тією лише різницею, що точпка (у/) буде вище точки (а/), тому що Тн2 > Тн1 і точка (з/) буде вище точки (у/), оскільки Тн2 > Тн1. Відрізки в/// і з/// будуть відповідно менше відрізка а///, тому що з підвищенням тиску зменшується як за рахунок зниження r, так і за рахунок підвищення Тн. З'єднавши крапки (а/), (b/), (c/) і т. д і крапки (а//), (b//), (c//), … , одержимо відповідно нижню і верхню прикордонні криві (мал. 11.1). Перетинання цих кривих дає критичну крапку (К). Між прикордонними кривими розташовується область вологої пари. Область праворуч і вище верхньої прикордонної кривої (х=1) відноситься до перегрітої пари, а область ліворуч нижньої прикордонної кривої – це область рідини.

В області вологої пари будують криві постійного ступеня сухості x = 0,8; 0,6; 0,4; 0,2. Ці криві виходять діленням горизонтальних відрізків між прикордонними кривими на рівне число частин і наступною сполукою точок однакових розподілів.

Необхідно відзначити, що ізобари в області перегрітої пари є, строго говорячи, еквідистантними кривими, тому що Cpm перегрітої пари залежить від тиску, про що було сказано раніше.

Ізохори в області вологої пари являють собою криві, спрямовані опуклістю нагору, а в області перегрітої пари ізохори мають характер, аналогічний ізобарам, але вони круче останніх.

 








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 835;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.