Осі та площини тіла людини

Для визначення характеру рухів у суглобах та положення органа в просторі існують такі поняття, як площина і вісь (рис. 34).

Площин є три: 1

— стрілова (сагітальна) площина;

— лобова (фронтальна) площина;

— горизонтальна площина.

 


Рис. 34. Схема осей та площин у тілі людини:

1 — вертикальна (поздовжня) вісь;

2 — лобова площина;

З — горизонтальна площина;

4 — поперечна вісь;

5 — стрілова (сагітальна) вісь;

6 — стрілова площина.

 

 

Стрілова площина (сагітальна) спрямована спереду назад і поділяє тіло на ліву та праву частини. Таких площин через тіло можна провести безліч. Пло­щина, що поділяє тіло на дві симетричні половини, називається серединною. Через тіло можна провести лише одну таку площину.

Лобова площина (фронтальна) проходить справа наліво (паралельно до лоба) і ділить тіло на передню та задню частини. Таких площин через тіло можна провести безліч.

Горизонтальна площина проходить паралельно до земної поверхні і поді­ляє тіло на верхню і нижню частини. Таких площин через тіло можна також провести безліч.

Осей теж є три: стрілова, лобова і вертикальна.

Стрілова вісь проходить спереду назад, як стріла. Навколо неї можливі такі рухи, як відведення і приведення, нахили вліво і вправо.

Лобова вісь проходить справа наліво, і навколо неї можливі згинання та розгинання.

Вертикальна вісь проходить зверху вниз, і навколо неї можливе обертання назовні і всередину, вправо і вліво.

Рухи, при яких відбувається перехід з однієї осі на іншу, мають назву колових рухів. Наприклад, дистальна частина верхньої кінцівки при цьому опису конус.

Для визначення положення органа в просторі користуються такими термінами:

- зовнішній, внутрішній, вентральний (передній), дорзальний (задній);

- проміжний, середній, глибокий, поверхневий, проксимальний (той, що знаходиться ближче до тіла), дистальний (той, що знаходиться далі від тіла);

- верхній, нижній, присередній або медіальний (той, що лежить ближче до серединної площини), бічний або латеральний (той, що лежить далі від сере­динної площини);

- поздовжній, краніальний (черепний — той, що лежить ближче до голо­вного кінця), каудальний (хвостовий — той, що лежить ближче до хвостового кінця), лівий, правий, поперечний.

 








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 10829;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.