Зв'язок організму із довкіллям

Організм — це жива біологічна цілісна система, яка має здатність до само­відтворення, саморозвитку і самокерування. Ця цілісність забезпечується та­кими факторами:

— структурним об'єднанням усіх частин організму (клітин, тканин, орга­нів, рідин та ін.);

— взаємозв'язком між усіма частинами організму за допомогою:

— рідин, що циркулюють у його судинах, порожнинах і просторах (гумора­льний зв'язок, лат. humor— рідина);

— нервової системи, яка регулює усі процеси в організмі (нервова регуляція).

Таким чином, цілісність організму, по-перше, досягається завдяки діяль­ності нервової системи, яка пронизує своїми розгалуженнями всі органи та тканини тіла і є матеріальним анатомічним субстратом об'єднання (інтегра­ції) організму в єдине ціле разом із гуморальним зв'язком.

По-друге, цілісність організму полягає в єдності вегетативних (рослинних) та анімальних (тваринних) процесів у ньому.

Анімальні нерви іннервують посмуговані м'язи, тобто виконують тварин­ну функцію (рух).

Вегетативні нерви, розгалужуючись у гладких м'язах судин, забезпечують їх трофічну іннервацію, тобто виконують рослинні функції (обмін речовин, живлення).

По-третє, цілісність організму полягає в єдності духу і тіла, тобто в єдності психічного і соматичного.

Єдність і цілісність організму неможливі без його зв'язку з навколишнім середовищем. Цей зв'язок є основою еволюції органічних форм.

Зміни навколишнього середовища призводять до змін організму, який жив в цьому середовищі постійно пристосовується до нього.

І навпаки, під впливом організму, що розвивається, до певної міри змінюється середовище, що оточує його.

Для тварин — це біологічне середовище, а для людини, крім біологічного вирішальне значення має антропогенне (соціальне) середовище.

Важливою умовою існування для людини є праця. Трудові процеси пов'язані із певною роботою нервової та м'язової систем, яка залежить від характери даної професії.

Професійна спеціалізація призводить до більшого розвитку тих частин організму, з функцією яких пов'язана дана спеціальність. Отже, певний фах має вплив на будову тіла людини. Прикладом може слугувати перебудова скелет; людини, яка тривалий час займається спортом.

Крім праці, на організм людини впливають інші умови її існування: харчування, одяг, житло, побутові умови. Умови праці і побуту є складовими соціальної! середовища, яке має великий і різноманітний вплив на організм людини.

 

Вплив біологічних і соціальних факторів








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 2109;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.