Інтелектуальні мережі

Звичайна телефонна мережа в змозі встановити зв'язок лише з апаратом, який ідентифікований номером абонента B. Немає ніякої "інтелігентності" у цьому виді операцій, виклик певного номера робить кожен раз з'єднання з певним апаратом. Установка зв'язку завжди робиться тим же самим шляхом, чи доступний намічений абонент B чи ні.

У старе час телефоніст – оператор виконував процес перемикання вручну на розподільному щиті. Якщо оператор знав, що викликається персона знаходиться в гостях у сусіда, він міг переключити виклик безпосередньо на телефон сусіда. Це і була деяка "інтелігентність" в мережі, яка покращувала доступність. В сучасних телекомунікаційних мережах ця інтелігентність здійснюється за допомогою інтелектуальної мережі (ІС). ІС – звичайна цифрова телефонна мережа з деякими додатковими здібностями, такими як гнучка маршрутизація викликів і повідомлення голосом. Традиційно, номер телефону був ідентифікатором певного фізичної абонентської лінії та апарату. В ІС фізичний номер абонента та номер апарату не мають фіксованого вирази і можуть змінюватися з часом. Наприклад, екстрене обслуговування може бути доступним в денний час в безлічі місць, але в нічний час тільки в одному місці.

Розподілений інтелект. Оператори мережі здійснюють додаткові послуги, типу відправлення переадресованого виклику, щоб допомогти абонентам у створенні успішних викликів. Це збільшує ефективність використання мережі, і, як наслідок, дохід оператора мережі від оплати дзвінків. Можна здійснити ці послуги, доповнюючи традиційні функції у кожної місцевої телефонної станції. Приклади додаткових послуг: переадресація виклику, Відкладений Дзвінок, Автоматичний Зворотний виклик, Скорочений Виклик Номери, Просіювання вхідних і вихідних дзвінків

Централізований інтелект. Основна структура ІС, показана на рис. 10.2, базується на централізованому інтелекті. За допомогою централізованого інтелекту контрольна інформація зберігається в центральній пам'яті, базі даних БД і ця інформація стає доступною для всіх станцій мережі. Станції запитують інформацію, коли вони потребують цього для обробки виклику.

Велика перевага концепції ІС – висока швидкість нововведень. Коли вводиться нова послуга або оновлюється служба, то всі станції мережі здатні негайно перейти на нову послугу або змінене обслуговування.

Структура ІС робить надання нових послуг ефективним за допомогою контрольних даних, які централізовані і доступні для всіх комутаторів. Іншими словами, коли зміна послуг зроблено, інформація по обслуговуванню повинна була бути оновлена ​​у всіх станціях. Рис. 10.2 показує головні елементи мережі ІС.

Центр управління послугами (ЦУУ) забезпечує введення нових послуг і поновлення старих. База даних (БД) містить контрольну інформацію, типу екстрених номерів та виділених фізичних номерів, потрібну для пункту контролю послуг (ПКУ). ПКУ контролює пункти переключення послуг (ППУ), тобто телефонні станції. Інтелектуальна периферія (ІП) – система, яка забезпечує повідомлення голосом, коли потрібно. Пункт передачі обслуговування (ППО) являє собою проміжну телефонну станцію, яка маршрутизує повідомлення сигналізації між різними ППУ.

Певний діапазон телефонних номерів збережений тільки для обслуговування ІС.

Коли ППУ, який виконує функції станції, виявляє в ІС номер для обслуговування, він запитує інформацію про маршрутизації від ПКУ. ПКУ тоді передає інформацію про те, як має бути оброблений дзвінок від цього номера.

 

Рис. 10.2. Структура інтелектуальної мережі

 

В принципі, можна сконцентрувати інтелект в ПКУ, а його база даних могла б зберігати всю інформацію про маршрути. Але це вимагало б ускладнення сигналізації між ППУ та ПКУ. Практично ж, послуги вимагають, щоб централізована база даних була задіяна в перемиканнях лише для того, щоб зменшити навантаження на ПКУ та сигналізують з'єднання між ПКУ та ППУ.

Деякі приклади ІС послуг: Універсальний Номер Доступу, Преміальні Послуги, Вільний Дзвінок, Дзвінок по кредитній картці.

Сучасні телекомунікаційні мережі, що використовують ІС технології, забезпечують багато інших послуг та щорічно з'являються кілька нових. Прикладом є недорогою дзвінок з будинку на мобільний телефон близької вам людини і зворотний дзвінок з мобільного телефону близької вам людини до вас на будинок. Ці дзвінки набираються за певними номерами, які дає оператор. Інший приклад – платне обслуговування, при якому клієнт набирає певний номер і код служби безпеки, після чого оператор мережі змінює номер телефону, з якого дзвонить клієнт.

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 1089;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.