Двокаскадні підсилювачі

Для підвищення чутливості підсилювача й забезпечення одночасного збільшення потужності вихідного сигналу застосовують двокаскадні пристрої, першим ступенем посилення яких звичайно є підсилювач типу „сопло – заслінка”, а другим – золотник. Принципова схема такого пристрою показана на рисунку 8.6. Міждросельна камера a цієї схеми з’єднана із правою порожниною основного розподільного золотника, плунжер 2 якого перебуває в рівновазі під дією зусилля пружини 4 і тиску рідини в цій камері. Рідина постійно підводиться у штокову порожнину b силового циліндра, поршень котрого при одночасній подачі рідини в протилежну порожнину переміщається внаслідок різниці площ поршня вліво і при з’єднанні цієї порожнини з баком – у правий бік.

На рисунку 8.6. підсилювач показаний у нейтральному положенні, у якому права порожнина циліндра 3 перекрита. При зсуві заслінки 1 рівновага сил, що діють на плунжер 2 золотника, порушиться, і він, зміщаючись у відповідний бік, з’єднає праву порожнину силового циліндра 3 або з порожниною живлення (тиск рН), або з баком. Завдяки тому, що зусилля, створюване тиском рідини на плунжер 2 золотника, врівноважується пружиною 4, переміщення розподільного золотника буде пропорційним переміщенню заслінки (регульованого дроселя), у результаті чого досягається наближена пропорційність витрати рідини через золотник і переміщення заслінки. Отже, у цьому випадку має місце зворотний зв’язок за тиском.

Рисунок 8.6 – Двокаскадний підсилювач типу „сопло – заслінка”:

1 – заслінка; 2 – плунжер; 3 – силовий циліндр; 4 – пружина

 

Рисунок 8.7 – Двоступінчаста відстежувальна система зі зворотним зв’язком за тиском:

1 – пружина; 2 – плунжер; 3 – дросель; 4 – клапан; 5 – заслінка

 

Схема застосування цього розподільного пристрою у відстежувальній системі наведена на рисунку 8.7. Плунжер золотника 2 у цій схемі перебуває в рівновазі під дією зусилля пружини 1 і тиску рідини в камері a, що з’єднана з лінією живлення через дросель 3 та зі зливом – через отвір b у штоку плунжера. Опір останнього каналу, а отже, і тиск у камері a можна змінювати зсувом заслінки 5; при цьому внаслідок порушення рівноваги сил натягу пружини й тиску рідини плунжер золотника буде рухатися за заслінкою. Для підвищення чутливості тиск у камері a звичайно знижується за допомогою клапана 4 або шляхом живлення цієї камери від окремого джерела й, зокрема, від зливальної магістралі.

 

Контрольні запитання

1. Що називається гідропідсилювачем?

2. З яких елементів складається блок-схема відстежувального привода?

3. У чому полягає принцип роботи відстежувального привода?

4. Як класифікуються гідропідсилювачі?

5. Принцип дії гідропідсилювача золотникового типу.

6. Принцип дії гідропідсилювача із соплом і заслінкою.

7. Принцип дії гідропідсилювача зі струминною трубкою.

8. Для чого застосовують двокаскадні гідропідсилювачі?

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 974;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.