Основи організації грошових розрахунків та порядок відкриття рахунків в банках.

Особливе місце в банківській діяльності посідають розрахунково-касові операції, які відіграють важливу роль у забезпеченні успішного розвитку економічних процесів в країні. Такі операції пов’язані з усіма іншими банківськими операціями – активними, пасивними, наданням послуг, які в сукупності супроводжуються здійсненням платежу.

Переважно для виконання розрахунково-касових операцій банкам не потрібні додаткові резерви, оскільки необхідні кошти мають бути у тих клієнтів, за дорученням яких банки здійснюють платежі чи касові операції.

З клієнтів банків стягується плата у вигляді комісійної винагороди, а не процента. Одержання таких доходів обходиться банкам дешевше і без значних ризиків для їх фінансового стану. Тому зростання обсягів розрахунково-касових операцій є надійним і вигідним способом збільшення доходів і підвищення рентабельності банківської діяльності.

Проведення розрахунково-касових операцій регулюється Постановами Правління Національного банку України (далі НБУ) та законами України, на основі яких прийняті визначені постанови.

Згідно з Постановою правління НБУ [5] розрахунково-касове обслуговування трактується як надання банком клієнту на підставі укладеного між ними договору послуг, які пов’язані з переказом коштів, видачею коштів у готівковій формі, а також здійснення інших операцій, передбачених договором, форму та зміст якого банк розробляє самостійно.

Касове обслуговування – це надання послуг з приймання, видачі та обміну готівки[7].Готівкою є грошові знаки у вигляді банкнот і монет.

Для клієнтів банків розрахунково-касові операції забезпечують одержання готівки за реалізовану продукцію чи послугу, оплату необхідних ресурсів, виплату заробітної плати працівникам, накопичення та використання заощаджень тощо. Чим швидше та надійніше банки здійснюють розрахунково-касове обслуговування своїх клієнтів, тим кращі для них створюються умови обслуговування, що в загальному сприяє підвищенню життєвого рівня населення.

Розрахункові операції мають свій реєстратор – це пристрій або програмно-технічний комплекс, у якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій під час продажу товарів (надання послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг).

Розрахунково-касові операції банків забезпечують переважну частину потоків сукупного грошового обороту. Будь-які перебої в розрахунково-касових операціях неминуче призводять до гальмування грошових потоків та розбалансування грошового обороту, що негативно впливає на стан економіки в цілому, на розвиток виробництва товарів і послуг.

Організація розрахунково-касових операцій починається з відкриття в банках рахунків для учасників платіжної системи, створення комп’ютерних систем зв’язку, приймання, оброблення, обліку та передавання інформації, емісія платіжних карток тощо.

Розрахунково-касові операції банки здійснюють, керуючись загальними принципами, на яких базується організація платіжних систем. Особливе значення для організації банками розрахунково-касового обслуговування клієнтів мають такі принципи:

а) право вибору форми платежу (готівкового чи безготівкового) та право вибору банку, в якому будуть зберігатися кошти;

б) право на відкриття кілька рахунків у різних банках і право на збереження в таємниці стану рахунків клієнтів;

в) відносини між банком і клієнтом у процесі розрахунково-касового обслуговування будуються на засадах партнерства і взаємної вигоди і здійснюються на підставі договору про розрахунково-касове обслуговування;

г) переказ коштів чи видача готівки з рахунка здійснюється банком за розпорядженням власника в порядку визначеної ним черговості та в межах залишку коштів на рахунку. В період кризового стану держава сама може визначати черговість платежів, щоб захистити інтереси певних учасників платежів, зокрема державного бюджету;

д) форма переказування банком коштів за рахунком клієнта визначається самим клієнтом відповідно до форми безготівкових розрахунків та виду платіжного переказу та інші.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 589;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.