Відцентрові вентилятори.

Призначення, застосування, загальна класифікація вентиляторів.

Вентилятори - це машини для подачі газів (повітря) при степені підвищення тиску <1,15. Відносяться до класу пневматичних машин динамічної дії. Вентилятори застосовуються в системах вентиляції, кондиціонування, аспірації повітря салонів машин, виробничих приміщень, робочих місць; в системах охолодження двигунів, охолодження гідравлічних систем.

Загальну класифікацію вентиляторів можна представити в вигляді рис. 1.

Рис. 1. Загальна класифікація вентиляторів.

Відцентрові вентилятори.

Відцентрові вентилятори - це вентилятори в яких змінюється напрямок потоку газу (повітря) з осьового на радіальний. Тому їх ще називають радіальними. В них забирається повітря в осьовому напрямку ,а подається в радіальному .Вони як і інші, включають остов (раму) рис. 2. з опорами для приводного вала робочого колеса, на якому кріпиться кожух зі спіральним відводом , збірним конфузором і відвідним дифузором , робоче колесо з лопатями розташоване в середині кожуха та закріплена на приводному валу і приводний вал.

Рис. 2. Відцентровий вентилятор.

Працює відцентровий вентилятор наступним чином.

При обертанні валом робочого колеса з певною частою через конфузор всмоктується повітря в середину кожуха, потік попадає: в між лопатевий простір робочого колеса, розкручуєте» , розганяється і за рахунок відцентрових сил з триманим напором викидається в спіральний відвід, а звідси через конфузор в систему.

Відомі конструкції відцентрових вентиляторів представлені на рисунку 3.

Рис. З. Відцентрові вентилятори.

Вентилятори двохступеневі розвивають високий тиск, з двостороннім підводом повітря – високу продуктивність.

Робочі колеса барабанного типу (а) – високопродуктнвні, кільцеві зі звуженням на виході (в) –високонапірні, (г) - пилеві. Лопаті загнуті на виході вперед використовують в продуктивних вентиляторах, а назад – високопродуктивних.

Циліндричні відводи міцніше і їх застосовують в високонапірних вентиляторах, а прямокутні в продуктив­них.. Розташування відводів визначається умовами монтажу системи.

 


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Функциональный запор. | Сущность международного разделения труда и факторы его формирования.




Дата добавления: 2016-04-22; просмотров: 1052;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.