Будинки і споруди побутового обслуговування населення

Проектування таких будівель ведеться за ДБН В.2.2-11:2002 «Підприємства побутового обслуговування населення».

Типи підприємств побутового обслуговування:підприємства (заводи, фабрики) централізованого виконання замовлень населення по виготовленню та ремонту меблів, ремонту побутової техніки, теле-, радіо-, фото-, кіноапаратури, музичних інструментів; фабрики хімічної чистки і прання, пральні установ охорони здоров'я, спецпральні по дезактивації спецодягу та інших засобів індивідуального захисту, дезінфекції та дезінсекції.

Терміни та визначення.

Комплексне підприємство служби побуту - Підприємство, яке виконує ряд робіт, пов'язаний-них єдиною ідеологією замовлення (Будинок побуту, Будинок моди, Будинок краси, ломбард, ательє, салон, перукар-ська, майстерня та інше)

Спеціалізоване підприємство - Підприємство, яке виконує спеціальні види робіт (хімчистка, пральня, майстерня рембиттех-ники та інше).

Будинок побуту - Об'єднує в єдиному архітектурно-планувальному рішенні дрібні взаємопов'язані підприємства служби побуту.

Комплекс побутового обслуговування - Об'єднує в єдиному архітектурно-планувальному рішенні два або кілька підприємств служби побуту.

Підприємство централізованого виконання замовлень - Підприємства, які працюють через мережу приймальних пунктів.

Будинок моди - Авторське підприємство, яке виготовляє одяг, взуття, різні доповнення до одягу. Має магазин власних виробів, виставковий і демонстраці-ційний зали, перукарню.

Будинок краси - Підприємство, яке забезпечує комплексне обслуговування перукарні, декоративної та лікувальної косметики, а також інших послуг, спрямованих на поліпшення зовнішності людей.

Ломбард - Підприємство, яке забезпечує збереження ве-щей і предметів побуту, а також видає гроші під заставу речей і коштовностей

Містобудівна роль.

Підприємства побутового обслуговування слід передбачати в системі комплексного обслуговування населення відповідно до проектів планування і забудови міст та інших населених пунктів.

Підприємства побутового обслуговування необхідно розміщувати в складі тор-гових і громадських центрів міст і сільських поселень в окремо стоячи щих і вбудовано-прибудованих приміщеннях.

Підприємства банно-оздоровчого призначення, кооперовані підприємства прання білизни, хімічної чистки і фарбування одягу - в окремо стоячи щих будівлях або в одній будівлі, як правило, одноповерховому.

Підприємства побутового обслуговування, розташовані в житловій забудові, у вбудовано-прибудованих приміщеннях, повинні мати екологічно чисте виробництво.

Підприємства з кількістю робочих місць до 35 (підприємства пошиття одеж-ди до 50) разрешается розміщувати на перших поверхах житлових будинків і в споруд пах іншого призначення.

Розміщення цих підприємств в будівлях дитячих дошкільних установ, загальноосвітніх шкіл, лікарсько-профілактичних установ, спальних корпусів санаторіїв, будинків відпочинку і літніх таборів, кінотеатрів, театрів і клубів, а також в прибудовах до перерахованих споруди не допускается.

У житлових будинках не допускається розміщувати підприємства з джерелами шу-ма і вібрації перевищують допустимі рівні.








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 1733;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.