Визначаємо дозу опромінення яку отримають робітники.

Спочатку визначаємо дозу опромінення Дсер , яку можуть отримати робітники в середині зони А, в яку потрапив ОГД, за … діб.

Для чого необхідно знати час початку формування сліду хмари tпоч .

Величина часу початку формування сліду (tпоч) залежить від категорії стійкості атмосфери, середньої швидкості переміщення радіоактивної хмари та відстані від РНО до місця розміщення об’єкту, та визначається по табл. Б.9.

Доза опромінення залежить від часу початку опромінення , тому для її визначення необхідно побудувати графік залежності дози опромінення отриманої робітниками від часу початку формування сліду радіоактивної хмари Дсер. (tпоч), використовуючи дані таблиць Б.7,(Б.8). Графік залежності Дсер. (tпоч), показаний на Рисунку 1.2.

       
 
   
Тип реактору- ……… Хмарність - .………….. Швидкість вітру V10-.… Зона забруднення-….  
 

 


t поч, год

 

 

t поч. ОГД

 
 

 


0 Д сер ОГД д сер, бер

 

Рисунок 1.2. Графік можливих доз опромінення в залежності від часу початку опромінення.

 

Зразок виконання графіку залежності Дсер. (tпоч) в РГР показаний в Додатку 2, Рисунок 1.2.

За графіком Дсер. (tпоч) (Рисунок 1.2.) визначаємо, що, для нашого випадку та часу початку формування сліду tпоч ОГД,величина дози опромінення, отриманої робітниками в середині зони … за … діб роботи, становить Дсер ОГД.

При зменшені відстані до місця аварії потужність дози радіоактивного опромінення в кожній зоні збільшується, а при збільшенні відстані - зменшується. Так доза опромінення на внутрішній межі зони в 1,8 або 3,2 разів вище , а на зовнішній – в 1,8 або 3,2 разів нижче від Дсер. (дивись примітки в Таблицях Б.7 ,Б.8).

Для визначення дози опромінення на відкритій місцевості (Двідкр,бер), отриманої робітниками ОГД в даній зоні на будь якій відстані , будуємо графік залежності дози опромінення від відстані до АЕС - Двідкр (Lх) , по відповідним даним Таблиць Б.7, Б.8, (Рисунок 1.3.).

Зразок виконання графіку залежності Двідкр (Lх) в РГР показаний в Додатку 2, Рисунок 1.3.

За графіком (Рисунок 1.3.) знаходимо дозу опромінення робітників, які працюють на відкритих майданчиках Двідкр , по відстані ОГД від АЕС - Lх ОГД .

При розміщенні людей в захисних спорудах, цехах та автомобілях, в залежності від величини коефіцієнту послаблення радіації (Кпосл ), доза опромінення зменшується Дцех = Двідкр ОГД : Кпосл. Середні значення Кпосл для деяких споруд надані в таблиці Б. 10.

 

 

Д, бер

 

Тип реактору- ……...… Хмарність - .….……….. Швидкість вітру V10-...… Зона забруднення-……. Відстань до АЕС -…..…  
Д сер бл

 

Д відкр

 
 

 


Д сер дал

 

 


0 Lx бл Lx ОГД Lx дал Lx,км

 

 

Рисунок 1.3. Графік залежності дози опромінення отриманої робітниками ОГД на відкритій місцевості від відстані до РНО.

 

 

1.7.Пропозиції по прогнозованій ситуації

Допустимі дози опромінення регламентуються нормативними документами по радіаційній безпеці та санітарними нормами. Так для населення річна допустима доза Дрікдоп = 0,1бер, аварійна допустима доза опромінення для населення Давар доп= 10 бер., а для персоналу атомної станції Давар доп АЕС= 25 бер.

В залежності від розрахованої дози опромінення отриманої робітниками визначаємо можливий ступінь променевої хвороби робітників та приймаємо відповідні рішення про :

- проведення йодової профілактики робітників та членів їх сімей, для чого протягом 10 днів надати кожній дорослій людині йодистий калій - по 1 таблетці на добу, а дітям до трьох років та вагітним жінкам приймати йодистий калій по 0,5 таблетки 1 раз на добу протягом двох діб;

-підсилення радіаційного контролю ;

-скорочення терміну роботи на відкритих майданчиках ;

-проведення заходів по дезактивації території ;

-необхідні потреби дезактиваційних речовин;

-організацію виконання роботи .

 








Дата добавления: 2016-04-22; просмотров: 979;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.