Транспортування кисню.

Кисень транспортується кров’ю завдяки гемоглобіну еритроцитів, з яким він утворює сполуку – оксигемоглобін: Hb + O2 →HbO2; 1 г Hb приєднує 1,34 мл O2, якщо у крові 150 г Hb, то киснева ємність крові (КЄК) становитиме: 1,34 мл O2 х 150 = 201 мл O2 /л.

Кількість розчиненого у крові кисню становить 0,03 мл на 1 л крові/ мм рт.ст.; у артеріальній крові РО2 = 100 мм рт.ст., тому в 1 л артеріальної крові транспортується розчиненого кисню тільки 3 мл O2.

Крива дисоціації оксигемоглобіну показує залежність насичення гемоглобіну O2 у % від РО2 крові. Вона має S-подібну форму. Комбінація першого гему в молекулі Hb з O2 посилює спорідненість другого гему для O2, а оксигенація другого посилює спорідненість третього і так далі, отже, спорідненість Hb для четвертої молекули O2 у декілька разів більша, ніж для першої.

Чинники, що впливають на спорідненість гемоглобіну до кисню: рН, рСО2, температура, концентрація 2,3-діфосфогліцерату (2,3-ДФГ).

Зменшення рН, збільшення рСО2, підвищення температури крові, збільшення концентрації в еритроцитах 2,3-ДФГ зміщує криву праворуч – це означає, що при тому самому рО2 дисоціація оксигемоглобіну збільшується: Hb + O2 ←HbO2. Це має місце в капілярах, які приносять кров до м’язів під час фізичної роботи, бо знижується рН, підвищується рСО2, підвищується температура крові.

РО2 мм рт. ст.
Еритроцити багаті на 2,3-ДФГ, який є продуктом гліколізу. Це високо обмінний аніон, який приєднується до β-ланцюгів дезоксигемоглобіну. Один моль дезоксигемоглобіну зв’язує 1 моль 2,3-ДФГ: HbO2 + 2,3-ДФГ → Hb-2,3-ДФГ + O2.

РО2 мм рт. ст. в крові
До чинників, які впливають на концентрацію 2,3-ДФГ в еритроцитах, належить рН. Оскільки ацидоз інгібує гліколіз в еритроцитах, то при знижені рН концентрація 2,3-ДФГ зменшується. При гіпоксії збільшується інтенсивність гліколізу і відповідно – концентрація 2,3-ДФГ, що сприяє збільшенні дисоціації оксигемоглобіну.

Гемоглобін плоду (HbF) має більшу спорідненість до кисню, ніж гемоглобін дорослих - HbA, що полегшує надходження кисню від матері до плоду.

При зменшенні рН, рСО2, температура, концентрація 2,3-діфосфогліцерату (2,3-ДФГ) крива дисоціації оксигемоглобіну зміщується ліворуч, це означає, що менше кисню дифундує до клітин організму..

Транспортування оксиду вуглецю (СО2):

Вуглекислий газ транспортується кров’ю у вигляді :1) бікарбонатних іонів – 70%; 2) карбогемоглобіну – 23%; 3) СО2, розчиненого – 7%.

1) В процесі метаболізму в клітинах утворюється СО2, який завдяки градієнту напруги СО2 дифундує в плазму крові і в еритроцити, де під впливом ферменту карбоангідрази швидко утворюється вугільна кислота: Н2СО3 = Н+ + НСО3-, іон водню зв’язується з Hb, утворюючи слабку кислоту HHb, а іон НСО3- переходить у плазму в обмін на аніон хлору (хлорідне зрушення). В той же час кисень дифундує до клітин організму, що сприяє дифузії СО2 у кров , бо дезоксигемоглобін є слабшою кислотою за оксигемоглобін і може приєднувати більше іонів водню, внаслідок чого збільшується ступінь дисоціації Н2СО3 2СО3- →Н+ + НСО3-) і збільшується транспортування СО2 кров’ю - ефект Холдейна.

У плазмі НСО3-взаємодіє з катіонами і створює солі вугільної кислоти ( NaНСО3) і так транспортується до легеневих капілярів.

2) Карбамінова сполука. СО2 в еритроцитах утворює сполуку з кінцевими аміногрупами глобінової частини молекули гемоглобіну, утворюючи карбогемоглобін: ННbCO2, окрім цього карбамінові сполуки утворюються з білками плазми крові.

3)СО2 добре розчиняється у плазмі. Кількість розчиненого у плазмі оксиду вуглецю визначається парціальним тиском газу і коефіцієнтом розчинності (α = 0,3 мл/л крові/ мм рт.ст.).

У крові альвеолярних капілярів всі процеси здійснюються у протилежному напрямку. Надходження кисню у кров знижує спорідненість крові до СО2 і полегшує його дифузію в альвеоли. Це активізує асоціацію гемоглобіну з киснем.


 








Дата добавления: 2016-04-19; просмотров: 1521;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.