Вентиляційно-перфузійне відношення.

Парціальний тиск газів.

РО2 в артеріальній крові в нормі становить 90 мм рт.ст для людини в 20 років, з віком ця величина зменшується завдяки втраті еластичності легень і в 70 років досягає 70 мм рт.ст. Зменшення напруги кисню в артеріальній крові нижче нормального називають гіпоксемією, але насичення киснем тканин суттєво не змінюється, поки РО2 не знижується менше 60 мм рт.ст.

РСО2 в артеріальній крові в нормі 35-45 мм рт.ст. і характеризує стан альвеолярної вентиляції. Збільшення РСО2 вище норми називають гіперкапнією, зменшення – гіпокапнією.

Вентиляційно-перфузійне відношення.

На стан газообміну впливає вентиляційно- перфузійне відношення:

VA / Q

V А. – це хвилинна альвеолярна вентиляція легень (ХАВ), Q – це хвилинний об’єм крові (ХОК).

Загальний (фізіологічний) мертвий простір збігається з анатомічним мертвим простором при умові, що вентиляційно-перфузійне відношення дорівнює 0,8: наприклад, ХАВ = 4 л/хв., ХОК =5 л/хв. Тоді VA/Q = 0,8.

У вертикальній позі людини на легеневий кровообіг впливає фактор гравітації, тому кровопостачання легень умовно можна поділити на три зони: 1) зона 1 – апікальна; 2) зона 2 – верхня третина легені; 3) зона 3 - нижня третина легені.

 

 

Зона 1 має альвеолярний тиск (РА) більший за тиск в легеневій артерії (Ра), який більше, ніж тиск у легеневих венах (Рv): PA> Ра >Pv. Це означає, що перфузія капілярів кров’ю у верхівках легень мінімальна, що може призвести до її припинення. Перфузія відбувається під час систоли, коли підвищується тиск у легеневій артерії.

У зоні 2 тиск в легеневій артерії перевищує альвеолярний, який більший ніж тиск у легеневих венах: Ра > PA> Pv. Це означає, що градієнтом тисків, що обумовлює рух крові через капіляри, є різниця тисків між легеневою артерією і альвеолами. Під впливом сили гравітації тиск в легеневій артерії збільшується на 1 см вод.ст. відстані від верхівки легені по вертикалі, в той же час альвеолярний тиск скрізь однаковий у цій зоні. Таким чином, рух крові через капіляри здійснюється, коли венозний тиск перевищує альвеолярний, і припиняється, коли альвеолярний тиск перевищує венозний.

У зоні 3: Ра > Pv >PA, тому кровообіг у базальних відділах легень найбільший.

Особливістю легеневого кровообігу є також можливість шунтування крові – її рух через артеріо-венозні анастомози, що збільшує загальний (фізіологічний) мертвий простір, тому в цих умовах VA/Q = 0.








Дата добавления: 2016-04-19; просмотров: 1284;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.