Висхідні провідникові шляхи

Утворені центральними відростками аферентних нейронів спинномозкових вузлів:

ò Тонкий пучок (Голля, fasciculus gracilis) проходить у складі заднього канатика і закінчується в тонкому ядрі довгастого мозку; провідний шлях пропріоцептивної і тактильної чутливості.

ò Клиноподібний пучок (Бурдаха, fasciculus cuneatus) проходить у задньому канатику і закінчується в клиноподібному ядрі довгастого мозку; провідний шлях пропріоцептивної й тактильної чутливості.

Утворені аксонами вставних нейронів:

ò Спіноталамічний шлях вентральний (tractus spinothalamicus ventralis) — проекційный афферентний шлях, що проходить у передньому канатику. Периферичні відростки перших нейронов, розташовані у спинномозкових вузлах, проводять тактильні і пресорні відчуття від механорецепторів шкіри. Центральні відростки цих нейронів входять через задні корінці у задні канатики, де піднімаються на 2–15 сегментів і утворюють синапси з нейронами задніх рогів. Аксони цих нейронів переходять на протилежну сторону в складі передньої спайки й проходять далі в передній периферичній зоні передньобокових канатиків. Звідси волокна піднімаються до задньолатерального вентрального ядра таламуса разом с латеральним спіноталамічним шляхом.

 

ò Спіноталамічний шлях латеральний (tractus spinothalamicus lateralis) — проекційний аферентний шлях, що проходить у боковому канатику. Периферичними рецепторами є вільні нервові закінчення шкіри. Центральні відростки псевдоуніполярних нейронів спинномозкових вузлів входять у спинний мозок через латеральні відділи задніх корінців і, піднявшись у спинному мозку на 1–2 сегменти, утворюють синапси з нейронами задніх рогів. Аксони цих нейронів утворюють латеральний спіноталамічний шлях. Вони йдуть через передню спайку на протилежну сторону й піднімаються в латеральних відділах бокових канатиків. Спіноталамичні шляхи проходять через стовбур мозку й закінчуються в вентро-латеральних ядрах таламуса. Це головний шлях проведення больової й температурної чутливості.

 

Аферентні нерви
Ніжне і клиноподібне ядра
Схема висхідних спіноталамічних шляхів та шляхів Голя і Бурдаха
Таламічні ядра
Задня центральна звивина
Таламічний пучок
Від температурних, больових рецепторів
Від дотикових рецепторів
Від дотикових, суглобових рецепторів
Спинномозковий вузол
Латеральний спіноталамічний тракт
Вентральний спіноталамічний тракт
Ніжний і клиноподібний пучки задніх канатиків
Медіальна петля

ò Спіномозочковий шлях передній (tractus spinocerebellaris anterior) — проекційний аферентний пропріоцептивний шлях мозочка, що проходить у латеральному канатику; входить після перехресту у верхню ніжку мозочка протилежної сторони й закінчується в корі мозочка.

ò Спіномозочковий шлях задній (пучок Флексига, tractus spinocerebellaris posterior) — проекційний аферентний пропріоцептивний шлях мозочка, що проходить у боковому канатику спинного мозку й нижній ніжці мозочка; закінчується в корі мозочка тієї ж сторони. Цим шляхом до мозочка йде інформація від усіх пропріорецепторів, що необхідно для координації довільних рухів.

ò Спінооливний шлях (tractus spino-olivaris) — пучок висхідних волокон переднього канатика, що закінчується у додаткових ядрах оливи.

ò Спінопокришечний (спінотектальний) шлях (tractus spinotectalis) — проекційний висхідний шлях загальної чутливості, що проходить у передньому канатику, стовбурі головного мозку й закінчується в нижніх и верхніх горбиках середнього мозку протилежної сторони.

ò Спіноретикулярний шлях (tractus spinoreticularis) — пучок висхідних волокон бокового канатика, що закінчується в ретикулярній формації довгастого мозку, моста и середнього мозку. Шлях надходження аферентної інформації соматичних і вісцеральних рефлексів.








Дата добавления: 2016-04-19; просмотров: 3433;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.