Пристрій гібридного авто з паралельною роботою моторів

 

Словосполучення автомобілі з гібридним двигуном передбачає можливість використовувати для руху кілька джерел енергії. За цією ознакою можна вважати гібридним транспортним засобом і першу віз, здатну рухатися за допомогою пари і кінної тяги. Однак якщо говорити серйозно, як правило, вони являють собою поєднання електричного мотора і ДВС.

Саме воно визначає принцип роботи гібридного автомобіля, для якого характерно наведене нижче взаємне використання двох моторів:

· паралельне;

· послідовне;

· послідовно-паралельне.

Пристрій гібридного авто з паралельною роботою моторівТакий пристрій передбачає спільну роботу електромотори і ДВС. Подібне транспортний засіб (ТЗ) практично нічим не відрізняється від звичайного автомобіля, основним джерелом енергії для руху є ДВС, і лише в деяких випадках додатково підключається електромотор. Для забезпечення паралельної роботи в складі гібридного автомобіля використовуються спеціальні муфти і коробки передач.Як виглядає схема такого спільного використання моторів в складі гібридного автомобіля показано на рисунку:

Потужність додаткового електромотора, як правило, не надто велика, він включається в роботу тільки при необхідності, наприклад, при розгоні або обгоні, полегшуючи роботу ДВЗ. Не секрет, що потужність останнього залежить від оборотів коленвала, в момент початку руху, при обгоні або на поганій дорозі у автомобіля доводиться «розкручувати» движок, змушуючи його працювати на підвищених обертах. Це призводить до виникнення додаткового навантаження і, як наслідок, підвищеного споживання палива та зносу двигуна.Крім того, такий електродвигун, що входить в пристрій гібридного ТЗ, виконує ще й функції генератора і стартера автомобіля. Хонда, Тойота та інші марки гібридних автомобілів використовують подібний принцип побудови силової установки. Марки названих гібридних автомобілів – це далеко не повний їх список.Гібридний з послідовною схемою роботи моторівПодібний пристрій гібридного МС передбачає використання одного мотора в якості основного, зазвичай цим двигуном є електромотор, а ДВС виконує допоміжну роль, розкручуючи генератор.Схема силової установки такого гібридного автомобіля наведена на рисунку:


ДВС работает в постоянном режиме, что снижает его износ, уменьшает количество вредных выбросов и потребление топлива, особенно в городских условиях.

Обеспечивает увеличенную дальность пробега за счет подзарядки аккумуляторов от генератора при работе ДВС.
Позволяет заряжать АКБ гибридных автомобилей подобного типа в ночное время или во время стоянки от обычной электрической сети.

По сути дела, устройство таких гибридных автомобилей подразумевает использование в своем составе передвижной электростанции, работающей от ДВС и обеспечивающей энергией электромотор. Стоит отметить, что марки гибридных автомобилей подобного типа достаточно распространены, их список включает в себя:

Послідовно-паралельні гібридні МСТакі гібридні автомобілі передбачають одночасну спільну роботу моторів – ДВС і електричного.Пристрій силового агрегату таких гібридних автомобілів можна зрозуміти з малюнка нижче:

Автомобілі цього типу називаються повні гібридні (Full Hybrid), і вони також досить популярні серед виробників. Лідером у цьому класі вважається Тойота. При такому підході ДВС має можливість заряджати АКБ через генератор і передавати крутний момент на колеса автомобіля.Треба зазначити, що подібний пристрій силового агрегату гібридних автомобілів передбачає широкі можливості по використанню кожного з вхідних в його склад двигунів.Можуть бути реалізовані такі режими:Електромобіля, коли ДВС вимкнений і гібридний автомобіль переміщається за допомогою електромотора.Руху з постійною швидкістю, в цьому випадку від ДВС крутний момент передається на генератор і на колеса. Генератор живить електродвигун, момент з виходу якого, підсумовується з моментом ДВЗ, а також від генератора при необхідності відбувається зарядка АКБ.Форсований, коли електродвигун, харчуючись від АКБ, додає свою потужність до ДВС.Економічний, коли генератор, харчуючись від акумулятора, знижує частоту обертання ДВЗ і тим самим забезпечує паливну економічність.Гальмування, коли електродвигун працює як генератор.Зарядки АКБ, використовуваної при роботі таких гібридних автомобілів.Достоїнства і недоліки гібридівОцінити перспективи розвитку даного виду ТЗ досить складно. Зрозуміло, що ДВС і автомашини на їх основі будуть і далі вдосконалюватися, як і чисті електромобілі. До речі, перший авто, як уже зазначалося, був саме електричний. А зараз, з появою нових джерел енергії сучасні електромобілі ні в чому не поступаються звичайним. Повертаючись до гібридів, варто зазначити, що для автомобілів такого типу властиві багато переваги:· економічність. Вони забезпечують зниження споживання пального при роботі, особливо в режимі " старт-стоп;· динаміка розгону гібридних автомобілів краще, ніж у звичайних рівного класу;· відсутність КПП у складі таких автомобілів;· скорочення кількості шкідливих викидів при роботі ДВЗ;· можливість використовувати подібні авто тільки в режимі електромобіля, уникнувши споживання палива (при пробігу в місті до ста кілометрів і нічний зарядці АКБ).Однак незважаючи на всі свої достоїнства, гібриди не отримали в даний час такого ж масштабного застосування, як звичайні авто з ДВС. Перший такий автомобіль, який випустила компанія Хонда, не приніс особливих лаврів, а отриманий досвід дозволив випустити модель другого покоління Honda Insight, що стала досить популярною на ринках Європи і США.Багато прекрасні якості гібридів перекреслюються їх недоліками, головный з яких – ціна. Гібриди значно дорожче, ніж звичайні авто.

 


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | Принципи організації безготівкових розрахунків




Дата добавления: 2016-04-19; просмотров: 826;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.