Види, форми та державна реєстрація іноземних інвестицій.

Відповідно до Закону України «Про режим іноземного інвестування»:

іноземні інвестиції - цінності, що вкладаються іноземними інвесторами в об'єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту;

підприємство з іноземними інвестиціями - підприємство (організація) будь-якої організаційно-правової форми, створене відповідно до законодавства України, іноземна інвестиція в статутному капіталі якого, за його наявності, становить не менше 10 відсотків.

Види іноземних інвестицій:

· іноземна валюта, шо визнається конвертованою Національним банком України;

· валюта України;

· будь-яке рухоме і нерухоме майна та пов'язані з ним майнові права;

· акції, облігації, інші цінні папери, а також корпоративні права (права власності на частку (пай) у статутному капіталі юридичної особи, створеної відповідно до законодавства України або законодавства інших країн), виражені у конвертованій валюті;

· будь-які права інтелектуальної власності, вартість яких у конвертованій валюті підтверджена згідно з законами (процедурами) країни інвестора або міжнародними торговельними звичаями, а також підтверджена експертною оцінкою в Україні, включаючи легалізовані на території України авторські права, права на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів і послуг, ноу-хау тощо;

· права на здійснення господарської діяльності, включаючи права на користування надрами та використання природних ресурсів, наданих відповідно до законодавства або договорів, вартість яких у конвертованій валюті підтверджена згідно з законами (процедурами) країни інвестора або міжнародними торговельними звичаями;

· інші цінності відповідно до законодавства України.

 

Іноземні інвестиції можуть здійснюватися у таких формах:

часткової участі у підприємствах, що створюються спільно з українськими юридичними і фізичними особами, або придбання частки діючих підприємств;

створення підприємств, що повністю належать іноземним інвесторам, філій та інших відокремлених підрозділів іноземних юридичних осіб або придбання у власність діючих підприємств повністю;

придбання не забороненого законами України нерухомого чи рухомого майна, включаючи будинки, квартири, приміщення, обладнання, транспортні засоби та інші об'єкти власності, шляхом прямого одержання майна та майнових комплексів або у вигляді акцій, облігацій та інших цінних паперів;

придбання самостійно чи за участю українських юридичних або фізичних осіб прав на користування землею та використання природних ресурсів на території України;

придбання інших майнових прав;

господарської (підприємницької) діяльності на основі угод про розподіл продукції;

в інших формах, які не заборонені законами України, в тому числі без створення юридичної особи на підставі договорів із суб'єктами господарської діяльності України.

Іноземні інвестиції можуть вкладатися в будь-які об'єкти, інвестування в які не заборонено законами України.

 

Іноземні інвестиції підлягають державній реєстрації.

Державна реєстрація (перереєстрація) іноземних інвестицій та її анулювання здійснюються обласними, Київською міськими державними адміністраціями у порядку визначеному Кабінетом Міністрів України, в семиденний строк з дня подання іноземним інвестором документів для реєстрації (перереєстрації) іноземних інвестицій та її анулювання.

 

Незареєстровані іноземні інвестиції не дають права на одержання пільг та гарантій.

 

Іноземні інвестори мають право укладати договори (контракти) про спільну інвестиційну діяльність (виробничу кооперацію, спільне виробництво тощо), не пов'язану із створенням юридичної особи, відповідно до законодавства України.

Договори (контракти) повинні бути зареєстровані у терміни та в порядку , що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

1. Особливості митного оформлення та оподаткування іноземних інвестицій.

Митне оформлення товарів, що ввозяться в Україну як внесок іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, здійснюється в першочерговому порядку (ст. 251).

Товари (крім товарів для реалізації або використання з метою, безпосередньо не пов'язаною з провадженням підприємницької діяльності), що ввозяться на митну територію України на строк не менше трьох років іноземними інвесторами відповідно до Закону України "Про режим іноземного інвестування" з метою інвестування на підставі зареєстрованих договорів (контрактів) або як внесок іноземного інвестора до статутного капіталу підприємства з іноземними інвестиціями, звільняються від сплати ввізного мита. При відчуженні таких товарів раніше трьох років з часу зарахування їх на баланс ввізне мито сплачується на загальних підставах. (ст.287).

Пунктом 4 Порядку 139 встановлено, що для державної реєстрації іноземних інвестицій іноземний інвестор або уповноважена ним в установленому порядку особа подає органу державної реєстрації такі документи:

інформаційне повідомлення згідно з д. 1 до Порядку 139 у трьох примірниках з відміткою територіального органу ДФС України за місцем здійснення інвестицій про їх фактичне здійснення;

документи, що підтверджують форму здійснення іноземних інвестицій (установчі документи, договори (контракти) про виробничу кооперацію, спільне виробництво та інші види спільної інвестиційної діяльності, концесійні договори тощо);

документи, які підтверджують вартість іноземних інвестицій, що визначається відповідно до ст. 2 Закону України від 19 березня 1996 року № 93/96-ВР «Про режим іноземного інвестування».

Крім того Класифікатором документів у розділі 8 «Документи, що підтверджують право на пільги із сплати митних платежів, на застосування повного чи часткового звільнення від сплати митних платежів відповідно до обраного митного режиму; що підтверджують сплату митних платежів; що підтверджують зміну термінів сплати митних платежів», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.09.2012 № 1011 «Про затвердження відомчих класифікаторів інформації з питань державної митної справи, які використовуються у процесі оформлення митних декларацій», передбачено надання органу доходів і зборів при митному оформленні майна, що ввозиться в Україну як внесок іноземного інвестора до статутного капіталу підприємств з іноземними інвестиціями, статуту підприємства з іноземною інвестицією.

Таким чином, при митному оформленні майна, що ввозиться в Україну як внесок іноземного інвестора до статутного капіталу підприємств з іноземними інвестиціями, зі звільненням від сплати ввізного мита, необхідно надати такі документи:

1) інформаційне повідомлення;

2) документи, які підтверджують вартість іноземних інвестицій;

3) статут підприємства з іноземною інвестицією.

 

При заповненні митної декларації при митному оформленні інвестицій необхідно:

у графі 36 «Преференція» зазначити код пільги в обкладенні ввізним митом (152);

у графі 37 «Процедура» зазначити код особливостей переміщення товарів «Інвестиції» :

у графі 44 (код документа 8033 - статут підприємства з іноземною інвестицією).

 

 

Тимчасово звільняються від оподаткування ввізним митом при ввезенні на митну територію України та поміщенні в митний режим імпорту (п.10 прикінцевих положень):

до 1 січня 2018 року - устаткування (обладнання) та комплектуючі вироби до нього, що ввозяться суб'єктами господарювання виключно для реалізації інвестиційних проектів, схвалених відповідно до Закону України "Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць", за умови, що зазначені товари:

а) не є підакцизними;

б) виготовлені не більше трьох років до моменту державної реєстрації інвестиційного проекту та не були у використанні;

в) не виробляються в Україні та не мають аналогів в Україні.

Порядок ввезення, перелік та обсяги зазначених товарів з визначенням їх кодів згідно з УКТ ЗЕД затверджуються Кабінетом Міністрів України разом із схваленням кожного окремого інвестиційного проекту.

 

3. Порядок митного оформлення, оподаткування та пропуску вантажів гуманітарної допомоги.

Література:

1.Про гуманітарну допомогу : Закон України від 22.10.99р. №1192-XIV (зі змінами). – Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1192-14.

2. Про затвердження Порядку вивезення за межі України або знищення неякісних та непридатних до споживання товарів (предметів) гуманітарної допомоги : Постанова Кабміну України від 28.04.2000р. №728. – Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/728-2000-п.

3. Про Порядок митного оформлення вантажів гуманітарної допомоги : Постанова Кабміну України від 22.03.2000р. №544. – Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/544-2000-п.

4. Про затвердження Порядку реєстрації отримувачів гуманітарної допомоги : Постанова Кабміну України від 22.03.2000 р. №543. – Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/543-2000-п.

 

Відповідно до Закону України «Про гуманітарну допомогу»:

гуманітарна допомога - цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв'язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров'я населення, або тяжкою хворобою конкретних фізичних осіб, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту.

Визнання вантажів гуманітарною допомогою віднесено до повноважень:

Міністерства соціальної політики України;

обласних, Київської міської державної адміністрації (визнання гуманітарною допомогою легкових автомобілів для забезпечення ними інвалідів, дітей-інвалідів, які перебувають на обліку для їх отримання, та вантажів вагою до 3 тонн у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України).

 

Не відносяться до гуманітарної допомоги підакцизні товари, крім:

автомобілів швидкої медичної допомоги, легкових автомобілів спеціального призначення для Міністерства внутрішніх справ України;

транспортних засобів, призначених для перевезення більше ніж вісім осіб, що передаються для використання установам соціального захисту населення, державним закладам охорони здоров’я і навчальним закладам, громадським організаціям інвалідів, ветеранів війни та праці, Товариству Червоного Хреста України та його обласним організаціям, державним закладам системи реабілітації, фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт»;

легкових автомобілів, які на момент ввезення на митну територію України були виготовлені не більш як вісім років тому, з об’ємом двигуна не більш як 1800 куб. см, що отримуються органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим, обласною, Київською, Севастопольською міською державною адміністрацією або центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення, для подальшої передачі інвалідам, які перебувають у встановленому порядку на обліку для отримання спеціального автотранспорту, на строк, визначений законодавством.

 

Відповідно до Митного кодексу України:

Ст. 287. При ввезенні (пересиланні) на митну територію України товари, визначені відповідно до Закону України "Про гуманітарну допомогу" Комісією з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України як гуманітарна допомога, звільняються від оподаткування ввізним митом.

Гуманітарна допомога, що надається Україною, при її вивезенні за межі митної території України звільняється від сплати вивізного мита

 

Відповідно до Податкового кодексу:

(ст.197.11) звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення на митну територію України майна як міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також як гуманітарної допомоги, наданої згідно з нормами Закону України "Про гуманітарну допомогу";

(Ст.213.3.9) звільняються від оподаткування акцизним податком операції із ввезення на митну територію України підакцизних товарів (продукції) (крім алкогольних напоїв і тютюнових виробів) як міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, або як гуманітарної допомоги, наданої згідно з нормами Закону України "Про гуманітарну допомогу".

 

Ст. 250 МКУ. (вантажі з допомогою, це не зовсім вантажі гуманітарної допомоги!).

· Товари, отримані уповноваженими організаціями у складі вантажів з допомогою та призначені для використання або безоплатного розповсюдження на митній території України цими організаціями чи під їх наглядом, пропускаються на митну територію України без сплати митних платежів.

· Товари, що вивозяться за межі митної території України у складі вантажів з допомогою, пропускаються через митний кордон України без сплати митних платежів.

 

Крім того, статтею 360 Митного кодексу України встановлено, що у разі переміщення через митний кордон України товарів гуманітарної допомоги, митний контроль таких товарів здійснюється першочергово.

 

Порядком митного оформлення вантажів гуманітарної допомоги, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2000 року № 544, визначено, що:

гуманітарний товар пропускається через митний кордон України у першочерговому порядку без обов'язкового попереднього митного декларування та без надання забезпечення сплати митних платежів, передбаченого розділом X Митного кодексу України, за умови наявності його отримувача у Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги;

митне оформлення гуманітарного товару із звільненням від оподаткування здійснюється митними органами за наявності рішення відповідного спеціально уповноваженого державного органу з питань гуманітарної допомоги про визнання товару гуманітарною допомогою.

митне оформлення гуманітарного товару здійснюється митницею за місцезнаходженням його отримувача тільки після проведення відповідного санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю. До отримання відповідних дозволів контролюючих органів гуманітарний товар передається на тимчасове зберігання під митним контролем отримувачу гуманітарної допомоги.

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2014 № 566 «Питання митного оформлення вантажів гуманітарної допомоги» встановлено наступне:

на період проведення антитерористичної операції пропуск через митний кордон України, декларування та митне оформлення гуманітарного товару, який надається урядами інших держав через уповноважені ними організації, здійснюється без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

положення щодо здійснення митницею за місцезнаходженням його отримувача митного оформлення гуманітарного вантажу тільки після проведення відповідного санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю, не застосовуються.

 

При заповненні митної декларації при митному оформленні інвестицій необхідно:

у графі 36 «Преференція» зазначити код пільги в обкладенні ввізним митом (030), акцизним податком (030), ПДВ (030);

у графі 37 «Процедура» зазначити код особливостей переміщення товарів «Гуманітарна допомога» :

у графі 44 (код документа 8001 - рішення відповідного спеціально уповноваженого державного органу з питань гуманітарної допомоги про визнання товару гуманітарною допомогою.).

4. Особливості здійснення митних процедур з товарами, які надходять у якості міжнародної технічної допомоги

Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги : Постанова Кабміну України від 15.02.2002 р. N153. – Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/153-2002-п:

міжнародна технічна допомога - фінансові та інші ресурси та послуги, що відповідно до міжнародних договорів України надаються донорами на безоплатній та безповоротній основі з метою підтримки України;

донор - іноземна держава, уряд та уповноважені урядом іноземної держави органи, іноземний муніципальний орган або міжнародна організація, що надають міжнародну технічну допомогу відповідно до міжнародних договорів України;

 

Міжнародна технічна допомога може залучатись у вигляді:

будь-якого майна, необхідного для забезпечення виконання завдань проектів (програм), яке ввозиться або набувається в Україні;

робіт і послуг;

прав інтелектуальної власності;

фінансових ресурсів (грантів) у національній чи іноземній валюті;

інших ресурсів, не заборонених законодавством, у тому числі стипендій.

 

Міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади, щороку до 1 лютого подають до Мінекономрозвитку пропозиції щодо визначення регіональних і галузевих пріоритетів для залучення міжнародної технічної допомоги.

Мінекономрозвитку виходячи з узгоджених з донорами стратегічних програм формує щорічні програми з урахуванням діючих проектів (програм).

 

Проекти (програми) підлягають обов’язковій державній реєстрації.

Державна реєстрація проектів (програм) є підставою для акредитації їх виконавців, а також реалізації права на одержання відповідних пільг, привілеїв, імунітетів, передбачених законодавством та міжнародними договорами України.

Державна реєстрація проектів (програм) провадиться Мінекономрозвитку.

Державна реєстрація проекту (програми) підтверджується реєстраційною карткою проекту (програми).

 

Відповідно до Податкового кодексу:

(ст.197.11) звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення на митну територію України майна як міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також як гуманітарної допомоги, наданої згідно з нормами Закону України "Про гуманітарну допомогу";

(Ст.213.3.9) звільняються від оподаткування акцизним податком операції із ввезення на митну територію України підакцизних товарів (продукції) (крім алкогольних напоїв і тютюнових виробів) як міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, або як гуманітарної допомоги, наданої згідно з нормами Закону України "Про гуманітарну допомогу".

Наприклад:

1.Матеріали, що ввозяться в Україну за дорученням Уряду Федеративної Республіки Німеччина або виконавця для реалізації проектів, укладених у межах Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про консультування і технічне співробітництво звільняються в Україні від ліцензування, сплати всіх видів мита, зборів та інших платежів. Митне оформлення цих матеріалів забезпечується у найкоротші терміни. Це звільнення застосовується також до матеріалів, придбаних в Україні, за заявою виконавця або відрядженого фахівця.

 

При митному оформленні вантажів міжнародної технічної допомоги при заповненні митної декларації необхідно:

у графі 36 «Преференція» зазначити код пільги в обкладенні ввізним митом, акцизним податком, ПДВ (для кожної Угоди свої коди);

у графі 37 «Процедура» зазначити код особливостей переміщення товарів «Технічна допомога» :

у графі 44 (код документа 8021 - Довідка Міністерства економічного розвитку і торгівлі про підтвердження пільг з оподаткування товарів, що надходять у рамках міжнародних договорів з надання Україні міжнародної технічної допомоги).

 

 


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Можливості зниження та протидії ризикам | Формы безналичных расчетов. Понятие и принципы безналичных расчетов




Дата добавления: 2016-04-11; просмотров: 667;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.034 сек.