Експлуатаційні витрати залізниці

1.Розрахунок заробітної плати працівників:

Річний фонд оплати праці працівників станції розраховують, виходячи з планової списової чисельності за окремими професіями і середньомісячної заробітної плати та кількості місяців у році.

Фонд оплати праці планується за кожною професією

(1.50)

- списова чисельність працівників і-ої професії, люд.;

- середньомісячна заробітна плата працівників і-ої професії;

12 - кількість місяців у році.

До складу середньомісячної заробітної плати працівників входить місячна тарифна ставка, відрядний приробіток (при відрядній формі оплати праці), доплати та премія.

Місячна тарифна ставка визначається виходячи з годинної тарифної став­ки , і середньомісячної норми робочих годин. (169 годин)

(1.51)

Величина тарифної ставки приймається залежно від розряду робітника, з урахуванням умов праці (нормальні, важкі та шкідливі, особливо важкі та особливо шкідливі), а посадові оклади - за штатним розкладом.

Згідно з наказом Державної адміністрації залізничного транспорту України 367-Ц від 09.11.2005 р. встановлені доплати для працівників із ва­жкими та шкідливими умовами праці в розмірі 4, 8, 12 % від тарифної став­ки (окладу) і 16, 20, 24 % - на роботах з особливо важкими і особливо шкі­дливими умовами праці.

На практичних заняттях слід прийняти доплати за роботу із важкими і шкідливими умовами праці в розмірі 12 % тарифної ставки (окладу) складачам поїздів та їх помічникам, сигналістам. За роботу з особливо важкими і особливо шкідливими умовами - у розмірі 20 % - регулювальникам швидкості руху.

Відрядний приробіток, що включений в середньомісячну заробітну плату, при відрядній формі оплати праці визначають, виходячи із тарифної ставки та відсотку виконання норм виробітку.

Рівень виконання норм виробітку планується на основі аналізу звітних даних за попередній період, розроблених заходів із вдосконалення технології виробництва та організації праці (в даній роботі прийняти відсоток переви­конання норм виробітку в розмірі 8 % від тарифної ставки).

Крім тарифної ставки чи окладу, працівникам, зайнятим на цілодобовій роботі (4, 3 зміни), передбачається доплата за роботу у вечірній, нічний час та святкові дні:

· доплата за роботу у вечірній час (з 18.00 до 22.00 год.) за кожну годину вечірньої роботи доплачується 20 % годинної тарифної ставки. Це збільшує місячну тарифну ставку на 3,6 %;

· доплата за роботу у нічний час (з 22.00 до 6.00 год.) за кожну годину нічної роботи доплачується 40 % годинної тарифної ставки. Це збільшує мі­сячну тарифну ставку на 14,3 %;

· доплата за роботу у святкові дні планується у розмірі 3 % місячної та­рифної ставки чи окладу.

 

2.Прямі витрати: (витрати на матеріали, електроенергію та інші)

Витрати на матеріали складаються з витрат на матеріали по обслугову­ванню стрілочних переводів, на придбання електроламп для освітлення тери­торії станції, витрат на прибирання території станції.

Витрати на мастильні, обтиральні і інші матеріали для очищення стріло­чних переводів планують залежно від кількості стрілочних переводів, норм витрати матеріалів та діючих цін. У середніх умовах на утримання одного стрілочного переводу витрачається в рік 450...600 грн.

Витрати на придбання електроламп визначаються залежно від частоти заміни електроламп і ціни однієї лампи. Витрата електроламп залежить від кількості світлових точок, часу освітлення станції І тривалості горіння однієї лампи (1000 год на рік). Час освітлення на рік — 3200 год. Середня ціна однієї лампи 2,50 грн. Прожекторні лампи мають середню потужність 750 Вт, ціна однієї лампи 25 грн.

Витрати на матеріали по прибиранню території станції залежать від площі території і норм витрат матеріалів на 100 м2.

Загальна сума витрат на матеріали складає

(1.52)

Витрати на електроенергію на приймання і відправлення поїздів вклю­чають:

· витрати на освітлення території станції, які визначаються за формулою

(1.53)

де - сумарна потужність встановлених світильників

(1.54)

де — площа території станції, м2;

— норма питомої потужності, = 1 Вт/м2;

— час горіння світлових точок за рік, = 3200 год;

- коефіцієнт запасу, що враховує зміну корисного ефекту залежно від терміну роботи і забруднення світильника, = 1,3 ;

- ціна 1 кВт-год електроенергії, = 17,5 коп/кВт-год;

· витрати на електроенергію для живлення електричних приводів централізованих стрілок

(1.55)

де - число централізованих стрілок;

— потужність електропривода, =240 Вт;

- середня тривалість роботи за рік, = 400 год;

· витрати на зарядку акумуляторних ручних сигнальних ліхтарів зараховуються залежно від кількості зарядок кожного акумуляторного ліхтаря в рік, числа акумуляторів і вартості зарядки одного акумуляторного ліхтаря. Ліхтар заряджається 180 разів на рік. Ціна однієї зарядки 12 грн. Число робітників, які користуються ліхтарями, становить 10...15 % штату працівників станції по господарству перевезень.

Загальна сума витрат на електроенергію складе

(1.56)

Інші витрати (оплата рахунків за друкування графіків, розкладів, технічних інструкцій та ін.) становить приблизно 0,5 % загальної суми витрат по даній статті.

Обслуговування будівель, споруд, обладнання та інвентарю господарства перевезень.

Витрати на матеріали включають витрати на прибирання і обслуговування виробничих приміщень і на придбання електроламп. Витрати на матеріали для прибирання приміщень планують, виходячи з площі приміщень і норм витрат на 100 м2. На утримання в чистоті 100 м2 в рік приблизні витра­ти становлять 180...200 грн. Витрати на придбання електроламп розраховуються аналогічно . Тривалість освітлення приміщень — 3500 год. на рік. Загальна сума витрат на матеріали складе

(1.57)

Витрати на паливо для опалювання приміщень станції залежать від норм витрати умовного палива для підігрівання 1000 м3 повітря на 1 °С за добу, тривалості опалювального періоду, різниці температур і об'єму будівель.

Розрахунок проводиться за формулою

(1.58)

де - об'єм будівлі по зовнішньому обміру, м ;

- тривалість опалювального періоду, дні, - 180...200 днів;

- норма витрат умовного палива для підігрівання 1000 м будівлі на 1 °С за добу, приймається рівною 1,5 кг;

- середня температура всередині будівлі, = 18 °С;

— температура зовнішнього повітря в середньому за опалювальний сезон, = (-5) °С;

- ціна 1 т умовного палива, = 2500 грн.

Витрати на електроенергію для освітлення приміщень визначаються за формулою

(1.59)

де - площа службових приміщень, м2;

- норма питомої потужності освітлення, = 4,2 Вт/м2;

— час горіння світлової точки в рік, = 3500 год.

Інші витрати (оплата рахунків за газ, дезінфекцію і дератизацію приміщень та ін. послуги) приблизно становлять 0,5 % загальних витрат.

3.Амортизація основних виробничих засобів.

Планову суму амортизаційних відрахувань розраховують виходячи з амортизованої вартості основних виробничих фондів на початок планового періоду, норми амортизаційних відрахувань, а також терміну експлуатації об'єкта основних фондів.

Амортизована вартість це первинна або переоцінена вартість основних фондів на початок планового періоду за вирахуванням їх ліквідаційної вартості.

Річна величина амортизаційних відрахувань визначається за формулою

(1.60)

де - амортизована вартість основних виробничих фондів, грн.;

- норма амортизаційних відрахувань, %.

Норма амортизаційних відрахувань визначається за формулою

(1.61)

де - термін корисного використання основних засобів, роки.

У ході рішення завдань прийняти = 5 %, а амортизовану вартість основних виробничих фондів - 2950 тис. грн.








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 754;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.015 сек.