ПЕРЕВІРКА ДИСКІВ НА НАЯВНІСТЬ ПОМИЛОК

Рис.59- Перевірка диска  
У процесі експлуатації диска можуть з’являтися помилки запису на нього інформації. Для виправлення помилок застосовується форматування диска. Службова програма Перевірки диску призначена для виявлення помилок файлової системи і пошкоджених секторів на жорсткому диску. Але деякі з них можна виправити за допомогою стандартної службової програми перевірки диска (рис. 59). Для запуску програми перевірки диску у вікні властивостей диску на вкладці Сервис слід натиснути кнопку Проверка диска (рис.59) або виконати команду Пуск/ Программы/ Стандартные/ Служебные/Проверка диска

Ця програма перевіряє цілісність файлової системи та поверхню диска. Цілісність файлової системи визначається:

ü вірністю імен файлів;

ü вірністю дати та часу створення файлу;

ü унікальністю імен файлів;

ü відсутністю файлів із загальними кластерами;

ü відсутністю кластерів, що не належать жодному файлу.

Перед запуском програми встановлюємо режими Проверять и восстанавливать поврежденные сектора і Автоматически исправлять системные ошибки. Щоб почати перевірку, треба натиснутими кнопку Запуск. Під час роботи програми перевіряється файлова структура диску, тобто знаходяться помилки в таблиці розміщення файлів і в структурі каталогів, здійснюється пошук загублених кластерів (відмічених як зайняті, але таких, що не належать жодному з файлів) і файлів із спільними кластерами. Також програма аналізує дату і час створення файлів і їх імена.

Диск перевіряється не тільки на логічні, але й на фізичні помилки, до яких відноситься пошкодження магнітної поверхні диску. При виявленні пошкодженої області програма переносить інформацію у вільні кластери, а сама область помічається як збійна, і надалі дані в неї записуватися ніколи не будуть.

При неправильному вимкненні комп’ютера часто виникають загублені ділянки на диску. У зв’язку з цим при наступному завантаженні ПК програма тестування стану дисків запускається автоматично.

Помилки, що будуть знайдені, можуть виправлятися автоматично відповідно до заданих параметрів. Для виправлення інших помилок необхідно використовувати інші програми, наприклад утіліти NORTON UTILITES.

ОЧИЩЕННЯ ДИСКІВ

У процесі роботи з дисками їх вільний простір заповнюється файлами. Для створення нових файлів виникає проблема звільнення місця від уже не потрібних файлів. Програма очищення диску використовується для вивільнення простору на жорсткому диску шляхом видалення тимчасових файлів Internet, компонент Windows і програм, які вже не використовуються, а також очищення корзини.

Таких файлів накопичується дуже багато, для прикладу файли, які вилучені у корзину, місце на диску не звільняють. Для вилучення непотрібних файлів існує програма Очистка диска, завантажується за допомогою меню Пуск/ Программы/ Стандартные/ Служебные/ Очи­стка дискаабо у вікні властивостей диску (ПКМ на диску / Свойства, вкладника Общие натиснути кнопку , рис.60).

Рис.60-Вікно програмиОчистка диска
У результаті на екрані з’являється діалогове вікно з активною вкладкою Очистка диска, де міститься перелік файлів, доступних для видалення, а також вказаний можливий об’єм простору, що можна вивільнити. Файли, що видаляються, необхідно позначити встановленням відповідних прапорців. Для вивільнення додаткового дискового простору у діалоговому вікні слід перейти на вкладку Дополнительно(рис.60). Для видалення компонент Windows і програм, що не використовуються, а також «непотрібних» контрольних точок відновлення слід для кожного з перелічених елементів натиснути кнопку Очистить, а потім у вікні запиту вказати файли для видалення.

 

Контрольні запитання

1. Як здійснюється доступ до службових програм Windows?

2. Що таке форматування диску?

3. Яки види форматувань Ви знаєте? Коротко описати про них.

4. Як вивільнити додатковий дисковий простір за допомогою команди очищення диску?

5. Які фізичні та логічні помилки виправляє програма перевірки диску?

6. Що таке дефрагментація диску? Як вона здійснюється?


Лекція 19.








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 2770;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.