Єдина система комплексного технічного обслуговування та ремонту артилерійського озброєння

 

Технічне обслуговування – це комплекс операцій з підтримання справності або тільки працездатності зразка озброєння при підготовці і використанні його за призначенням, а також при зберіганні і транспортуванні.

Ремонт – це комплекс операцій щодо підтримання і відновлення справності або працездатності РАО.

Технічне обслуговування та ремонт артилерійського озброєння (АО) проводиться з метою підтримання його в постійній бойовій готовності, забезпечення безпеки в роботі вузлів і механізмів, збільшення тривалості експлуатації, а також своєчасного виявлення та усунення причин, які викликають передчасні відмови та пошкодження вузлів і деталей.

Єдина система комплексного технічного обслуговування та ремонту є планово-попереджувальною і ґрунтується на обов’язковому проведенні встановлених видів технічного обслуговування та ремонту залежно від величини напрацювання або календарних строків з урахуванням умов експлуатації.

Використання для занять, навчань та бойових стрільб озброєння, яке не пройшло чергового (запланованого) номерного технічного обслуговування забороняється.

Єдина система комплексного технічного обслуговування та ремонту озброєння, яке знаходиться у використанні, введена в дію наказом МО від 30.10.85 р. № 0250 і встановлює такі види технічного обслуговування та ремонту:

- контрольний огляд (КО);

- щоденне технічне обслуговування (ЩТО);

- технічне обслуговування №1 (ТО-1);

- технічне обслуговування №2 (ТО-2);

- сезонне обслуговування (СО);

- поточний ремонт (ПР);

- середній ремонт (СР);

- регламентований ремонт (РР);

- капітальний ремонт (КР).

Якщо експлуатаційною документацією на конкретний зразок озброєння або його основні складові частини окремі види технічного обслуговування у зв’язку з особливостями будови не передбачаються, то вони не плануються і не проводяться.

Технічне обслуговування озброєння, що складається з декількох частин, проводиться комплексно (комплексне технічне обслуговування), тобто поєднується за місцем та часом технічне обслуговування всіх складових частин.

Види та періодичність технічного обслуговування складових частин озброєння призначаються залежно від виду та періодичності обслуговування основної складової частини, яка визначає функціональне призначення зразка озброєння.

Якщо на момент проведення номерного технічного обслуговування озброєння напрацювання (тривалість експлуатації) окремої його основної частини становить менше 50% установленої, то для неї проводиться обслуговування на одну ступінь нижче. При цьому повинна забезпечуватись працездатність цієї складової частини до наступного планового технічного обслуговування зразка озброєння.

При технічному обслуговуванні та ремонті повинні використовуватись штатні засоби (справний інструмент, приладдя), а також мастильні та інші експлуатаційні матеріали, які передбачаються експлуатаційною документацією та нормами витрат матеріалів.

Технічні обслуговування ТО-1, ТО-2, СО та ремонти СР, РР, КР є плановими, а КО, ЩТО, ПР проводяться залежно від потреби.

При проведенні технічного обслуговування та ремонту необхідно суворо дотримуватися заходів безпеки.

Озброєння та його складові частини, які пройшли технічне обслуговування та ремонт, повинні бути справні, всі агрегати, прилади управління, вузли, механізми та прилади – надійно закріплені і відповідати вимогам експлуатаційної документації, запасні частини, інструмент та приладдя (ЗІП) обслуговано згідно із штатними місцями.

Роботи технічного обслуговування озброєння (крім ТО-2) виконуються особовим складом підрозділів під керівництвом командирів із залученням в необхідних випадках фахівців підрозділів технічного обслуговування та ремонту військової частини.

 

Основні принципи організації технічного обслуговування:

- в першу чергу необхідно проводити технічне обслуговування тих зразків озброєння, від яких залежить боєготовність військової частини;

- поточний ремонт виконується в першу чергу на тих зразках озброєння, де обсяг його найменший;

- одночасне (паралельне) проведення технічного обслуговування всіх складових частин зразка озброєння.

Технічне обслуговування організовує заступник командира частини з озброєння, його розпорядження з питань організації технічного обслуговування обов’язкові для начальників служб і командирів підрозділів.

Начальник служби РАО організує та забезпечує технічне обслуговування озброєння, яке знаходиться на обліку служби РАО, та приймає заходи щодо своєчасного технічного обслуговування його складових частин через відповідних начальників родів військ і служб. З іншого боку, він організовує та забезпечує технічне обслуговування РАО, яке входить складовою частиною у зразки озброєння інших родів військ і служб.

Командири частин і підрозділів відповідають за своєчасність, повноту та якість проведення технічних обслуговувань. Вони зобов’язані планувати, виділяти необхідний час і особовий склад на проведення технічного обслуговування та вимагати точного виконання всього обсягу робіт в установлені строки.

Технічне обслуговування та ремонт озброєння проводяться в стаціонарних приміщеннях пунктів технічного обслуговування (ПТО) або пунктів технічного обслуговування і ремонту (ПТОР), які забезпечені необхідним обладнанням. Рухомі ремонтні засоби використовуються тільки під час зборів, навчань, польових виходів у межах встановлених норм витрат ресурсів.

Використовувати фахівців-ремонтників, а також особовий склад обслуг, які проводять технічне обслуговування або ремонт, для виконання господарських чи інших робіт забороняється.

КО та ЩТО не плануються, а проводяться в часи догляду за озброєнням в паркові та парко-господарські дні. Час проведення номерних технічних обслуговувань передбачається планами бойової підготовки та експлуатації і ремонту РАО, а також розкладом занять підрозділів.

Технічне обслуговування зразка озброєння повинно бути сплановано так, щоб під кінець робочого дня зразок був боєздатним.

Записи при проведенні технічного обслуговування № 1 заносяться у формуляр командиром підрозділу, а технічного обслуговування № 2 – командиром ремонтного підрозділу.

Таким чином, технічне обслуговування включає комплекс операцій з контролю стану артилерійського озброєння та проведення профілактичних робіт, що спрямовані на попередження відмов. Наслідком цього є забезпечення працездатного стану озброєння в процесі експлуатації.

 

 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 2136;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.