ЛУЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

“ОСНОВИ АВТОМАТИКИ ТА АВП

Конспект лекцій (частина 1)

для студентів спеціальності 6.090200

“Обладнання лісового комплексу”

денної та заочної форм навчання

Луцьк 2011


УДК 681.5+658.5(07)

ББК 32.965+32.965я7

Д 41

 

Основи автоматики та АВП. Конспект лекцій (частина 1) для студентів спеціальності 6.090200 “Обладнання лісового комплексу” машинобудівного факультету денної та заочної форм навчання. Р.Я. Джигалюк Луцьк: ЛНТУ, 2008. – 48 с.

 

Укладач: Р.Я. Джигалюк

Рецензент: П.А. Пех

 

 

Відповідальний за випуск: М.В. Вржещ

 

 

Затверджено науково-методичною радою ЛНТУ,

протокол № від

 

Затверджено до друку науково-методичною радою ННВІІ та ІТ ЛНТУ,

протокол № від

 

Затверджено на засіданні методичного семінару кафедри

“Обладнання лісового комплексу”,

протокол № 8 від 15.04.2008р.

 

 

© Р.Я.Джигалюк, 2008


ЗМІСТ


ВСТУП.. 4

Лекція 1. Історичні відомості про розвиток автоматики.. 5

Лекція 2. Основні положення та принципи автоматичного керування. 9

Лекція 3. Загальні властивості елементів автоматичних систем.. 14

Лекція 4. Зворотні зв’язки. Динамічні характеристики ланок і систем.. 22

Лекція 5. Структурні схеми та їх перетворення. 29

Лекція 6. Критерії стійкості 33

Лекція 7. Частотні критерії стійкості 37

Лекція 8. Графи та їх використання в теорії автоматичного керування. 40

Література.. 45


ВСТУП

 

 

Автоматика є галуззю науки й техніки, що досліджує і застосовує теорію автоматичного керування, принципи побудови автоматичних систем і технічні засоби утворення цих систем. Як наука вона виникла у другій половині XVIII ст., коли з’явилися перші складні машини-знаряддя, що замінили ручну працю і дали змогу різко збільшити її продуктивність.

У міру розвитку техніки й вивільнення людини від виконання важкої фізичної праці функції керування процесами і знаряддями праці не тільки не зменшувались, а навпаки, дедалі більше розширювались і ускладнювались. У багатьох випадках людина втратила можливість керувати без спеціальних додаткових пристроїв механізованим виробництвом. Це й зумовило виникнення та розвиток автоматизації виробництва.

Автоматизація виробництва – це найвищий етап розвитку машинної техніки (установок, пристроїв, потокових ліній), коли виробничі процеси здійснюються без застосування фізичної праці, а тільки під наглядом людини. Незважаючи на відносно довгу свою історію, автоматизація виробництва досягла найбільших успіхів тільки в другій половині ХХ ст.

Основні переваги автоматизації полягають у можливостях забезпечити зростання продуктивності та поліпшення умов праці; виконання робіт у важкодоступних чи взагалі недоступних для людини сферах; підвищення точності, якості виробничих процесів і відповідних виробів; зростання надійності та техніко-економічних показників і загальної культури виробництва та кваліфікації обслуговуючого персоналу.

Сучасний етап розвитку автоматики характеризується значним ускладненням задач теорії автоматичного керування у зв’язку з переходом від автоматизації окремих об’єктів до комплексної автоматизації виробничих процесів, від керування окремими об’єктами до одночасного керування великою кількістю взаємопов’язаних об’єктів.

Змістом предмета “Основи автоматики” є вивчення загальних основ автоматики, технічних засобів автоматизації та елементів теорії автоматичного керування. Матеріал предмета є теоретичною базою для наступного засвоєння прикладної автоматизації в спеціальних курсах. У процесі вивчення предмета студенти мають засвоїти основні закони автоматики і зрозуміти фізичну суть явищ, що відбуваються в об’єктах автоматизації та в автоматичних керуючих пристроях.

 









Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 729;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.