Тестування концепції

Тестування концепції— це перша перевірка реакції на неї групи цільових спожива­чів, яких знайомлять зі словесним описом чи з дослідними зразками. Так, наведену вище концепцію 3 можно представити таким чином.

Малогабаритний автомобіль на електричних батареях, легкий в керуванні, вмішує чоти- ; рьох пасажирів. Мотор — справжнє диво техніки, приводиться в рух воднем, який виробля- j ється метаноловим паливним елементом. Автомобіль практичний і майже не завдає шкоди ; і зовнішньому середовищу. Розвиває швидкість до 80 миль на годину, одного гатона палива ; \ вистачає для подорожі на відстань в 66 миль. На відміну від інших електромобілів не по-| требує підзарядки. Вартість з повним комплектом обладнання — 1Н тисяч доларів.

Інколи для тестування достатньо словесного опису чи малюнка. Однак більш до­кладне знайомство з концепцією підвищує надійність результатів. Віртуальна реаль­ність — один з сучасних методів зробити представлені концепції більш "відчутними". Необхідне обладнання складається з комп'ютера та сенсорного пристрою (окулярів чи рукавичок). Наприклад, дизайнеру кухонних меблів віртуальна реальність дозволяє продемонструвати своєму клієнтові, який вигляд матиме його кухня, обладнана про­дукцією компанії. Становлення цих технологій тільки починається, але вже зараз кількість сфер їхнього застосування неухильно збільшується [12].

Після ознайомлення споживачів із концепцією, їх можна попросити викласти свої вра­ження, відповідаючи на питання, наведені в табл. 8.1. Ці відповіді допоможуть компанії вирішити, яка з концепцій виглядає в очах споживачів більш привабливо. Так, припусти­мо, що під час останнього опитування про намір придбати продемонстрований товар 10% респондентів відповіли позитивно, а ще 5% сказали, що ймовірно купили б його. Екстра-полюючи ці результати на весь цільовий ринок, можна дізнатися про вірогідний обсяг продажу. Звичайно, це досить приблизна оцінка, і до неї варто ставитись обережно. Зазви­чай вона перебільшена, оскільки покупці не завжди реалізують свої наміри.

Більшість компаній вважають за доцільне перевірити концепцію товару, перш ніж починати його масове виробництво. Так, наприклад, компанія Richard Saunders Inc. щомісяця проводить тестування близько 35 концепцій товару в 100 бакалійних мага­зинах, розташованих по всій країні. Під час проведення дослідження з'ясовується ду­мка споживачів про ступінь новизни товару, його місце стосовно аналогічних товарів та оцінка співвідношення споживчої вартості та ціни, звісно не лишається поза ува­гою і вірогідність покупки нового товару [13].








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 443;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.