Допуск на територію підприємства працівників, відвідувачів, транспортних засобів

Прохід працівників і відвідувачів на територію об'єкта, в окремі підрозділи і назад здійснюється через контрольно-пропускні пункти за встановленими на об'єкті перепустками - основними документами, що дають право на прохід.

У неробочий час, вихідні і святкові дні допуск працівників на об'єкт має бути обмеженим - за попередніми заявками (списками) від керівників підрозділів, що завізовані начальником служби безпеки, з пред'явленням постійної перепустки. На підприємствах зі змінним режимом роботи до перепустки можуть бути додані спеціальні вкладки змінності.

Чергові спеціальних служб об'єкта (електрики, сантехніки, працівники зв'язку та ін.), що працюють позмінно, допускаються на територію об'єкта в неробочий час, у вихідні і святкові дні за списками, що підписані начальниками відповідних служб і затверджені начальником служби безпеки.

Відповідно до чинного законодавства і рішення адміністрації окремі категорії осіб користуються правом проходу на об'єкт без перепустки за пред'явлення службового посвідчення. До них належать:

працівники прокуратури;

працівники міліції за територіальністю;

інспектори праці, котлонагляду, енергонагляду за територіальністю;

посадові особи і окремі категорії працівників санітарно-епідемічної служби органів охорона здоров'я, що здійснюють санітарний нагляд.

Категорії осіб, що мають право пройти на об'єкт без перепустки (за службовими посвідченнями), мають бути чітко зазначені в інструкції про контрольно-пропускний режим.

Для забезпечення пропускного режиму на території об'єкта і в його структурних підрозділах наказом директора підприємства затверджується перелік підрозділів (приміщень), що мають певні категорії. У цих приміщеннях установлюють спеціальний режим і підвищену відповідальність за його дотримання працівниками цих підрозділів. Допуск у ці приміщення можливий суворо за списком, що узгоджений із службою безпеки. Приймання відвідувачів сторонніх організацій І підприємств, як правило, максимально обмежується. У всіх приміщеннях таких підрозділів мають бути вивішені списки працівників, що мають допуск. Всі приміщення після закінчення робіт оглядають чергові по підрозділах і особи, відповідальні за їх протипожежний стан. Після закінчення робочого дня ці приміщення закривають на замок, опечатують і здають під охорону.

Представник охорони перевіряє сигналізацію у присутності працівників, що здають приміщення. Ключі від цих приміщень в опечатаних пеналах здають під розписку начальникові караулу.

Отримують ключі до приміщень, обладнаних охоронною сигналізацією, особи, що мають право доступу до цих приміщень з пред'явленням постійної перепустки. Списки осіб, що мають право відкривати (закривати) зазначені приміщення, із вказівкою номерів карток, якими опечатуються приміщення, і номерів службових телефонів, підписує начальник підрозділу, затверджує начальник служби безпеки.

Усіх осіб, що намагаються пройти через КПП без пред'явлення перепустки, за чужою або неправильно оформленою перепусткою, пронести на об'єкт (з об'єкта) заборонені предмети, затримують і передають працівникам служби безпеки підприємства. Про кожний факт затримання начальник караулу або черговий по об'єкту складає службову записку про порушення пропускного режиму.

Допуск на територію (з території) підприємства транспортних засобів, що належать підприємству, можливий за пред'явлення водієм особистої перепустки зі спеціальним шифром або транспортної перепустки і дорожнього листка. Вантажників і осіб, що супроводжують транспорт, пропускають через КПП на загальних підставах.

Усі транспортні засоби під час проїзду через КПП потрібно оглядати. В'їзд і стоянка на території підприємства транспорту, що належить його працівникам на правах особистої власності, можливі за спеціальними списками.

Автомашини сторонніх організацій, що прибули з вантажем на адресу підприємства в робочий час, допускаються на територію за службовими записками з оглядом на транспортному КПП.

Залізничний транспорт і бригади, що його обслуговують, пропускають на підприємство за перепустками встановленого зразка, за списками або іншими документами , що визначені інструкцією про пропускний режим.

Опломбовані вагони і контейнери пропускають через КПП після їх зовнішнього огляду, якщо відтиски пломб відповідають відтискам у супровідних документах або накладних. У разі невідповідності відтисків, виявлення проломів вагона (контейнера) або обриву пломби вагон (контейнер) розкривають і оглядають у присутності представників адміністрації і залізниці.

Вивезення (винесення) готової продукції та інших матеріальних цінностей з території об'єкта можливі за матеріальними перепустками встановленого зразка.

Усі документи на матеріальні цінності, що вивозяться (виносяться) з підприємства, реєструються в бюро перепусток у книзі обліку і передаються в бухгалтерію.

Документи на вивезення (винесення) матеріальних цінностей мають бути виписані тільки на ту кількість вантажу (місць, ваги тощо), яка може бути вивезена (винесена) одночасно, і дійсні тільки на дату, вказану в дозвільному документі.

Будівельні й деревні відходи, макулатуру, металобрухт, металеву стружку рекомендується вивозити з території підприємства як матеріальні цінності. Вивезення з території об'єкта різного сміття, землі і снігу можливе без оформлення документів, але з обов'язковою реєстрацією на транспортному КПП.

Отже, система контрольно-пропускного режиму нерозривно пов'язана з гарантуванням безпеки підприємства. Будь-яка система безпеки об'єкта від загроз, пов'язаних з діями людини, техногенних або природних сил повинна мати систему ідентифікації за принципом "свій - чужий" або за рівнем доступу для захисту як об'єкта від проникнення сторонніх осіб, так і людини від небезпечних чинників, якщо вони є на об'єкті.

Установлюючи і забезпечуючи порядок переміщення персоналу і відвідувачів на території підприємства, система контрольно-пропускного режиму вирішує питання не тільки безпеки підприємства, а й раціональної організації праці.

 








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 817;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.