Металургія чорних металів

Усього ж у періодичній таблиці Д.І Менделєєва заповнено 110 клітинок, з них металів - 88, неметалів - 16, інертних газів - 6.

Промислове застосування металів ґрунтується на таких властивостях як міцність, твердість, жароміцність, електропровідність, пластичність, магнітні властивості й т.д. У будь-якім конкретному застосуванні вимагаються метали з визначеним набором таких властивостей.

Таким чином, головна задача металургії - забезпечення будь-якої сфери людської діяльності металами (сплавами) з необхідним набором властивостей.

За всіх часів за рівнем розвитку металургійної промисловості судили й про технічну міць будь-якої країни. Це багато в чому справедливо й зараз.

Що таке "металургія "? Це слово відбулося від грецького "metallurgeo " - видобуток руди, обробка металів, іншими словами, витяг металів із руд. У даний час металургія - це галузь сучасної промисловості, що містить у собі процеси видобутку і збагачення руд, витяг з них металів, виплавку сплавів і їх обробку з метою одержання металопродукції з заздалегідь заданими властивостями.

У ході розвитку металургії відбувся її поділ на чорну й кольорову металургію. Чорна металургія (ЧМ)- це одержання й обробка заліза й сплавів на його основі (чавун, сталь, феросплави). Усі інші метали віднесені до кольорових, у першу чергу, це мідь, алюміній, свинець, олово, титан, срібло, золото, ртуть і ін. На долю чорної металургії приходиться близько 96% усієї кількості виробленої на планеті металопродукції, інше - на частку кольорової металургії (ЦМ).

Довгі роки вважали, що вперше плавку заліза освоїли єгиптяни близько 4,5 тис. років тому, однак в останні роки з'явилися археологічні знахідки, що свідчать про те, що ще раніш цей процес був освоєний у Центральній Африці, і було це близько 6 тис. років тому. В Європі залізний вік почався за тисячу років до нашої ери, тобто від Близького Сходу й Китаю вона відстала на 1 - 1,5 тис. років, від Єгипту - на 2 - 2,5 тис. років, а від Центральної Африки - на 3 - 4 тис. років. Виходить, що в Європі ще був кам'яний вік, а в Центральній Африці вже плавили залізо. Були часи, коли залізо цінувалося дорожче золота. Приклад тому - гробниця єгипетського фараона Тутанхамона. У ній виявлені тони золота й срібла, величезна кількість дорогоцінних каменів, золотий саркофаг. Але особливо почесне місце займали в цій гробниці три предмети - браслет на руці, перстень на пальці й амулет під головою. Усі вони виконані із заліза.

Залізо - основа економічної могутності будь-якої держави. Однак саме по собі залізо особливої цінності для техніки не представляє - це дуже нестійкий у земних умовах метал із досить скромним набором характеристик. Інша справа - сплави заліза з деякими елементами - вуглецем, марганцем, кремнієм, нікелем, хромом, титаном і ін. Сплави залізо - вуглець поділяють на дві групи: сталі (до 2%С) і чавуни (понад 2%).

У даний час людство виробляє понад один мільярд тонн сталі щорічно. Виробництво сталі ведеться в 62 країнах світу ( усього країн на Землі близько 200), однак 70-75% усього щорічного обсягу зосереджено в першій десятці країн - виробників сталі.

У таблиці Д.І Менделєєва залізу належить місце з номером 26, це метал сріблисто-білого кольору, пластичний. Його щільність складає 7,87 г/куб.см, температура плавлення чистого заліза 1539°С, температура кипіння близько 3000°С. У земній корі залізо зустрічається в основному у виді з'єднань заліза з киснем і ін. елементами.

Інженерам - металургам приходиться вирішувати складні фізико-хімічні задачі на шляху перетворення вихідної залізної руди до кінцевої металопродукції. Шлях такого перетворення називають металургійним циклом, куди входить ряд стадій, кожна з який представляє власне кажучи окреме величезне виробництво.

Сучасний варіант одержання сталі йменується двох стадійним - на першій стадії металурги одержують чавун, на другій із чавуну одержують сталь, з якої надалі прокаткою й одержують потрібну промисловості металопродукцію - сталевий лист, труби, рейки, швелери, арматуру й т.д. І вже в іншій галузі промисловості - машинобудуванні - із цієї металопродукції виготовляють потрібні людині вироби - холодильники, автомобілі, верстати, мости, пароплави й т.п.









Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 410;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.