Багатокористувацькі СУБД

В якості сервера може розглядатися програма, яка надає деякі послуги по запитах інших програм, що називаються клієнтами. Взаємодія між клієнтами і сервером здійснюється за допомогою передачі повідомлень відповідно до заданого протоколу.

В технології роботи з БД виділяють функції:

· вводу і відображення даних (представлення даних);

· прикладні функції, які визначають основні алгоритми розв’язання прикладних задач (застосування);

· обробки даних у застосуваннях;− управління інформаційними ресурсами (СУБД).

Представлення даних визначає те,що користувач бачить на своєму екрані. Тут визначаються екранні зображення, операції читання і запису даних, управління діалогом.

Прикладні функції (бізнес-логіка)визначають логікуроботи прикладних програм застосувань. Код застосування пишеться з використанням процедурних мов програмування.

Функції обробки даних пов'язані з обробкою даних всередині застосувань. Даними керує СУБД. Для забезпечення доступу до даних використовується мова SQL, яка найчастіше вбудовується в мови, які використовуються для створення коду застосування.

Функції управління інформаційними ресурсами − це СУБД, яка забезпечує зберігання і управління БД.

Залежно від того, де розташовані ці компоненти по відношенню одна до одної розрізняють монолітне виконання (найчастіше для персональних БД), дво- і трирівневе.

Дворівнева архітектура характеризується тим, що всі функції розподіляються між двома процесами, які виконуються на двох платформах: на клієнті і на сервері. В дворівневій архітектурі в свою чергу можлива реалізація таких моделей:

· модель файлового сервера;

· модель віддаленого доступу до даних;

· модель сервера бази даних.

У моделі файлового сервера (рис. 10.4) застосування розташовуються і виконуються на робочих станціях. На файловому сервері зберігаються тільки файли БД (файли даних, індекси і т.ін.) і деякі технологічні файли, які необхідні для роботи застосувань і самої СУБД. Клієнт звертається до СУБД на мові SQL, СУБД перекладає запит у послідовність файлових команд і передає файловому серверу. На кожну команду сервер передає блок даних. Обробка інформації виконується на робочій станції за допомогою СУБД. Системи цього класу коштують недорого, прості в установці й освоєнні. До недоліків можна віднести таке:

· на кожній робочій станції знаходиться копія СУБД;

· низька продуктивність систем, оскільки всі проміжні дані передаються по мережі, а обробка виконується на робочих станціях, потужність яких значно поступається потужності сервера;

· складність розподіленої обробки.

 

КЛІЄНТ

 

  Представлення Застосування    
            СУБД    
  Обробка даних      
                   
                   
  Файлові       Блоки    
           
  команди       даних    
       
                   

Система управління файлами

Дані

 

База

 

даних

 

Рис. 10.4. Модель файлового сервера

 

У моделі віддаленого доступу до даних (рис. 10.5) БД і СУБД знаходяться на сервері, застосування розташовуються і виконуються на робочих станціях. Клієнт звертається до серверу на мові SQL. В цій архітектурі сервер виконує функції обробки транзакцій, даних і запитів. Сервер не перевантажений виконанням застосувань. Значно зменшується завантаження мережі у порівнянні з сервером файлів, оскільки по мережі від клієнта до сервера передаються команди на мові SQL, а не файлові команди, обсяг яких значно більший. Від сервера до

клієнта передаються дані, які відповідають запиту, а не блоки файлів. Недоліками моделей є таке:

· запити на мові SQL при інтенсивній роботі можуть значно завантажити мережу;

· прикладні функції застосувань необхідно повторювати для кожного клієнтського комп'ютера;

· сервер виконує пасивну роль і тому функції управління інформаційними ресурсами повинні виконуватись клієнтом.

 

 

КЛІЄНТ

 

Представлення Застосування

 

SQL запити   Результати  
   
  запитів  
     
       
  СЕРВЕР  
  Обробка даних СУБД  
       
             

 

Дані

 

 

База

 

даних

 

 

Рис. 10.5. Модель віддаленого доступу

 

Модель сервера бази даних (рис. 10.6)є подальшимрозвитком моделі віддаленого доступу. Ця модель розширена механізмами процедур, що зберігаються і механізмами тригерів, які створюються на розширенні мови SQL.

 

КЛІЄНТ

 

Представлення

  Виклики   Результати    
       
  процедур, що      
    обробки    
  зберігаються      
         
           
    СЕРВЕР      
СУБД Процедури, що Тригери    
  зберігаються    
         
             
             
      Дані      
           
           
                     

 

 

База даних Тригери

 

Процедури, що зберігаються

 

 

Рис. 10.6. Модель сервера бази даних

 

Процедури, що зберігаються є засобом програмування SQL-сервера і являють собою підпрограми, які можуть викликатися або застосуваннями користувачів, або тригерами. Тригери являють собою особливий тип процедури,щозберігається, яка самостійно реагує на виникнення певної події в БД. Тригер може активізуватися після операцій додавання, модифікації і вилучення. Застосування тригерів дозволяє зробити сервер активним. Це означає,що сам сервер можебути ініціатором обробки даних в БД.

Застосування процедур, що зберігаються і тригерів на сервері дозволяє їх використовувати різним клієнтам, що суттєво зменшує дублювання алгоритмів обробки даних. Недоліком цієї моделі в першу чергу є велике завантаження сервера.

Подальшим розвитком моделі сервера бази даних є трирівнева архітектура (рис.10.7). Ця архітектура ще називається моделлю із сервером застосувань.

 

        КЛІЄНТ        
    Представлення        
                       
                       
  Запуск           Результати  
         
  процедур             обробки  
             
           
  СЕРВЕР ЗАСТОСУВАНЬ  
    Застосування        
                       
                       
  Запити           Результати  
             
              запитів  
                   
  СЕРВЕР БАЗИ ДАНИХ  
  Процедури, що   Обробка даних    
  зберігаються      
               
                       
            Дані        
                   
                   
          База        
          даних        

 

Рис. 10.7. Модель сервера застосувань

 

Сервер застосувань −в триланковій архітектурі"клієнт-сервер" компонент прикладної системи, який розташовується між клієнтом і сервером БД і реалізує логіку застосування.

У цій моделі клієнт виконує тільки представлення інформації, сервер БД − виконує функції управління інформаційними ресурсами БД, забезпечує функції створення і ведення БД, підтримує цілісність БД. Сервер застосувань виконує загальні функції для клієнтів, забезпечує обмін повідомленнями, підтримує запити, зберігає і виконує найбільш загальні правила бізнес-логіки.

Перевагою моделі із сервером застосувань є гнучкість і універсальність внаслідок розділення функцій на три незалежні складові. Головним недоліком є більш високі витрати ресурсів комп'ютера на обмін інформацією між компонентами застосування у порівнянні з дворівневими моделями.

 








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 1098;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.019 сек.