Гідромеханічна передача. Сьогодні під поняттям "Автоматична КПП" мається на увазідосить багато різновидів коробок перемикання передач.Між собою вони відрізняються як

Сьогодні під поняттям "Автоматична КПП" мається на увазідосить багато різновидів коробок перемикання передач.Між собою вони відрізняються як принципом дії, так іконструкцією механізму управління. У кінці 90-х роківминулого століття класифікація за принципом дії дещозмінилася - до класичного "автомата" згидротрансформатором і варіатора "прилучилася"автоматизована "механіка". Багато нового з'явилося і вмеханізмах управління КПП, що дозволило кожному їхтипу позбавитися від деяких недоліків.

«Гідроавтомат»

Класична автоматична трансмісія включаєгидротрансформатор, що виконує функцію зчеплення, івласне саму КПП, що складається з планетарнихмеханізмів, пакетів фрикціонів, клапанів і гідроприводу.Режимами роботи такої коробки відає електронний блокуправління. До другої половини 90-х років передачі вагрегатах цього типу перемикалися автоматично. Водій мігтільки обмежувати включення передач верхньогодіапазону - третю і четвертую або тільки четвертую. Вцьому випадку важіль встановлювався в положення «2» або «3»

Довгі роки такі "автомати" з гидротрансформатором занизкою позицій (рівню забезпечуваного комфорту,збереження ресурсу двигуна) перевершували "механіку".Проте багатьом водіям вони все ж не подобалися черезнеможливість брати участь у виборі передач. Навітьрежим "спорт" не міг задовольнити прихильниківактивного стилю водіння. З розвитком електроніки в АКППвпровадили режим ручного перемикання передач : важільслід переміщати вперед-назад, або вправо-вліво,здійснюючи перехід на підвищену або знижену передачу.Такі коробки назвали секвентальными (з англ. sequential -"послідовний"). Втім, кожен автовиробник присвоїв їмвласну назву, наприклад, у концерну VW вони іменуютьсяTiptronic, у BMW - Steptronic, y Volvo - Geartronic і т.д.

Але цим творці "автоматів" не обмежилися. Останніконструкторські розробки були спрямовані на збільшеннячисел (східців) передач. Так свого часу з'явиласяшестиступінчаста АКПП компанії ZF, а трохи пізніше і"автомат" з сімома передачами 7g - Tronic концернуDaimler - Chrysler. Нові агрегати перевершилипопередників, по цілому ряду параметрів, практичноназдогнавши "механіку". Вони забезпечили зниженнявитрати палива (в порівнянні із старими гідроавтоматами),підвищили динаміку розгону автомобіля, до того жпередачі стали перемикатися ще непомітніше.Поліпшення цих характеристик обумовлене звуженнямдіапазону оборотів, в якому працює двигун на кожній передачі.

Залежно від виробника АКПП можуть сильно відрізнятисяодин від одного і "характерами". Обумовлено цепрограмним забезпеченням їх електронного блокууправління. Алгоритм перемикання передач - "спорт"(sport), "зима" (winter) - у більше ранніх конструкціяхзадавався водієм шляхом натиснення відповідної кнопки.Останні "автомати" "порозумнішали". Вони здатнівизначати стиль водіння того, що сидить за кермом іавтоматично змінювати алгоритм перемикання передач.

Високий комфорт
Підвищується ресурс двигуна
Збільшується витрата палива
Уповільнена реакція (не в усіх АКПП)







Дата добавления: 2016-02-27; просмотров: 813;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.