Електронна система стабілізації траєкторії руху автомобіля – ESP.

Насамперед варто зазначити, що дана система у кожного виробника може називатися по різному і мати різні скорочені форми – ESC, VDC, VSC, DSC, DSTC,ATTS. Незалежно від того, як вона називається, суть незмінна. Основне завдання даної системи полягає в тому, щоб контролювати поперечну динаміку машини, запобігати зрив в занос і бічне ковзання, тобто зберігати курсову стійкість, траєкторію руху і стабілізувати положення автомобіля в процесі виконання маневрів, особливо це важливо при їзді на високій швидкості.

Система стабілізації працює під контролем спеціального блоку управління. Різні датчики відстежують напрямок руху машину в залежності від положення керма і педалі акселератора, комп’ютер отримує від датчиків інформацію про бічних прискореннях і орієнтації заносу.

В результаті при виникненні небезпечної ситуації, коли водій втрачає контроль над машиною, в роботу вступає система ESP. Курс напрямки руху коригується шляхом пригальмовування обох коліс по правому або лівому борту одного переднього або заднього. Залежно від ступеня ризику занесення система може самостійно вирішити, яке з коліс має пригальмувати. Так само система ESP може обмежити подачу палива в інжектор. Сам процес спрацьовування системи відбувається дуже швидко і ледь помітно.

Основний принцип роботи ESP заснований на тому, щоб боротися з занесенням машини не тільки кермом і педалей акселератора, але і гальмуванням одного або декількох коліс. Якщо машину зносить передньою віссю, система пригальмовує внутрішнє по відношенню до повороту заднє колесо, надаючи автомобілю надлишкову обертальність. Коли виникає загроза занесення, пригальмовується зовнішнє переднє колесо. Якщо відбувається знесення всіх чотирьох коліс ESP обчислює, яке з них і в який момент пригальмувати. Разом з гальмуванням система скидає і обороти двигуна. Таким чином, використовуючи виконавчі механізми ABS і ASR, система здатна пригальмовувати кожне колесо окремо.

Дана робота системи досить складна і тому ESP недостатньо тільки датчиків ABS, автомобіль оснащується додатковими датчиками. Один з них повідомляє систему про те, в яку сторону і з якою швидкістю обертається рульове колесо. Ще два повідомляють системі про кут повороту машини і рівні бічних прискорень. Сукупність показання всіх цих датчиків дозволяють моментально обчислити, що відбувається з автомобілем, і привести в дію виконавчі механізми.

Система спрацьовує завжди, у всіх режимах руху: при розгоні, гальмуванні, русі накато. Алгоритм спрацьовування системи залежить від кожної конкретної ситуації і типу приводу автомобіля. В автомобілях, обладнаних АКПП з електронним управлінням, система ESP здатна навіть коригувати роботу трансмісії, тобто перемикатися на нижчу передачу.








Дата добавления: 2016-02-27; просмотров: 2536;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.