Загальна будова сучасного автомобіля.

За основу вивчення будови автомобіля приймається найбільш поширений тип транспортного автомобіля — двовісний, з задніми ве-дущими колесами і переднім розташуванням двигуна.

При всій різноманітності автомобілів і складових їх елементів кожен автомобіль можна умовно розділити на три основні частини: двигун-тель, шасі, кузов з кабіною.

Двигун перетворює теплову енергію, що виділяється в процесі згоряння палива, у механічну, що витрачається на пересування автомо-біля.

Шасі забезпечує передачу потужності двигуна провідним колесам, перетворює обертальний рух, що отримується від двигуна, посту-пательное рух всього автомобіля, здійснює взаємодію з доро-гою і забезпечує керування автомобілем.

В кузові розташовуються пасажирів або вантажі.

У свою чергу основні частини автомобіля також складаються з окремих елементів.

Двигун являє собою компактний агрегат у порівнянні з шасі і кузовом, що складається з циліндрів з кривошипно-шатунного механізму, розподільних механізмів, систем живлення, запалювання, охолодження, змащення.

Шасі, будучи основою побудови автомобіля, складається з агрегатів, розташованих в різних місцях автомобіля та розділяються на три групи: силову передачу, ходову частину та органи управління.

За допомогою силової передачі потужність двигуна підводиться до ведучих коліс; вона складається із зчеплення, коробки передач, карданної передачі, головної передачі, диференціала і півосей.

Зчеплення призначене для тимчасового від’єднання коробки передач від двигуна на момент перемикання передач ( з подальшим плавним з’єднанням з двигуном). Коробка передач в основному слугує для збільшення крутного моменту, одержуваного від двигуна шляхом включення однієї з комбінацій наявних у ній шестерень; при цьому відповідно змінюється швидкість руху•. Разом з тим коробка передач служить і для здійснення заднього ходу. Двигун, зчеплення і коробка передач виконуються в одному блоці, який називають силовим блоком.

Розташоване за коробкою передач карданное пристрій (шарніри і вал) служить для передачі зусилля від коробки передач, закріпленої з двигуном на рамі, до головної передачі, що знаходиться в задньому мосту, який може переміщатися щодо рами при деформації пружного ланки між мостом і рамою. Карданна передача передає крутний момент від коробки передач заднього мосту під змінним кутом і при зміні відстані між ними.

У головній передачі відбувається подальше після коробки передач збільшення крутного моменту та передача руху під прямим кутом від карданного вала до приводних валів (піввісь) коліс. Разом з головною передачею розташований диференціал, що дозволяє отримувати у разі необхідності (зазвичай на поворотах) різну швидкість коліс. Півосі знаходяться в картері ведучого (заднього) мосту, і зовнішні кінці їх з’єднані в провідними колесами.

Ходова частина автомобіля складається з елементів, що безпосередньо спираються на дорогу, задніх і передніх коліс з шинами, а також картера заднього моста, передньої осі , підвіски , що забезпечує пружне з’єднання заднього моста і передньої осі з рамою; рама є основою для з’єднання частин автомобіля в одне ціле і відноситься до ходової частини. Пружна підвіска і шини дозволяють пом’якшувати поштовхи і удари, що сприймаються колесами від нерівностей дороги.

До органів управління відносяться гальмівна і рульова системи. Гальма-ва система складається з гальм , розташованих на колесах, і приводу до них; вона служить для зниження швидкості, зупинки і утримання автомобіля на місці.

Типи автомобілів.

Величезна кількість моделей і конструкцій сучасних автомобілів може бути подразделено на певні типи (або класи). Найбільш загальна класифікація транспортних засобів (ТЗ) пов'язана з їх призначенням. Дана класифікація приведена в Міжнародному стандарті ІСО 3833.

Типи дорожніх транспортних засобів:а — легковий автомобіль;б — вантажний автомобіль;в — автобус;г — мотоцикл;д — причіп;е — напівпричіпВесь парк дорожніх ТЗ підрозділяється на механічні ТЗ (ТЗ з двигуном) і буксирувані ТЗ (причепи і напівпричепи). Механічне ТЗ, буксируючий причіп або напівпричіп, називається автопоїздом. За призначенням ТЗ поділяються на:— легкові автомобілі (а) — механічні ТЗ, призначені головним чином для перевезення людей та їхнього багажу, в яких розміщено не більше дев'яти місць для сидіння, включаючи місце водія;— вантажні автомобілі (б) — механічні ТЗ, призначені головним чином для перевезення вантажів або спеціального обладнання;— автобуси та тролейбуси (в) — механічні ТЗ, призначені для перевезення людей та їхнього багажу, в яких розміщується понад дев'ять посадочних місць, включаючи місце водія;— мототранспортні засоби (м) — механічні ТЗ, що мають два, три, іноді чотири колеса (квадрициклы), споряджена маса яких не перевищує 400 кг і призначені для перевезення людей;— причепи (д) — буксирувані тягачем ТЗ, призначені для перевезення вантажів або пасажирів, у яких лише незначна частина їх ваги навантажує який буксує автомобіль;— напівпричепи (е) — буксирувані тягачем ТЗ, призначені для перевезення вантажів або пасажирів, у яких значна частина їх ваги навантажує який буксує автомобіль. Як буксируючого автомобіля в даному випадку застосовується спеціальний автомобіль, призначений виключно для буксирування напівпричепа — сідельний тягач.Для кожного з наведених великих типів транспортних засобів є більш детальна класифікація за різними ознаками. Так, легкові автомобілі можуть підрозділятися за призначенням (індивідуального користування, таксі, оперативних служб, спортивні тощо); по робочому об'єму двигуна; за габаритними розмірами; за типом кузова (дивись главу Кузов).Автобуси поділяються по повній масі (до або понад 5 т), з кількістю місць для сидіння (до 17 місць, включаючи водія, — маломісні автобуси); за призначенням (міські, приміські, міжміські). Окрему групу утворюють тролейбуси — пасажирські ТЗ, що приводяться в рух електроенергією, що надходить по проводах.







Дата добавления: 2016-02-27; просмотров: 2058;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.