Суб’єкти та об’єкти цивільно-правових відносин.

Цивільні правовідносини є юридичним зв'язком між учасниками врегульованих цивільним правом відносин.

Цивільні правовідносини складаються з суб'єктів, об'єктів і змісту.

Суб'єктами цивільних правовідносинможуть бути як фізичні, так і юридичні особи (громадяни, підприємства, установи, організації). У ряді випадків як суб'єкт цих правовідносин може виступати і держава.

Фізичні особи мають:

- цивільну правоздатність (здатність мати права та нести обов’язки; виникає з моменту народження та закінчується з моментом смерті);

- цивільну дієздатність (здатність своїми діями набувати права та створювати обов’язки)

повну (з 18 років або з моменту вступу до шлюбу, якщо особа не досягла 18-річного віку),

неповну (з 15 до 18 років),

обмежену (у разі зловживання спиртними напоями та наркотичними речовинами; допускається лише за рішенням суду або щодо неповнолітніх).

Юридичні особи створюються для досягнення поставленої перед ними економічної мети, зафіксованої у відповідному статуті чи положенні.

Мають:

- власний майновий фонд;

- правосуб’єктність (правоздатність та дієздатність, що виникають у момент створення юридичної особи лише для виконання певної мети).

Виступають у громадянському обороті від власного імені.

Класифікуються:

за метою отримання прибутку (комерційні та некомерційні);

за організаційною єдністю (громадяни та організації);

за видом власності (державна, колективна, приватна).

 

Об'єктом цивільних правовідносинвизнається те благо, на яке спрямовано суб'єктивне право і відповідний йому обов'язок з метою задоволення інтересу конкретної особи.

Цивільні правовідносини можуть мати об'єктами: речі; дії, наприклад, дія на яку-небудь річ (переміщення вантажів за договором перевезення); результати духовної і інтелектуальної творчості (твори літератури, науки і мистецтва, винаходи, раціоналізаторські пропозиції, наукові відкриття); особисті немайнові блага (ім'я, честь, гідність, таємниця листування і т.д.).

Зміст цивільних правовідносинстановлять суб'єктивні права й обов'язки учасників даного правовідношення.

Суб'єктивне цивільне право - надана суб'єкту законом можливість певної поведінки, а також можливість вимагати відповідної поведінки від іншої особи. Суб'єктивне право нерозривно пов'язано з відповідним йому обов'язком. Так, для здійснення громадянином права приватної власності на житловий будинок необхідно, щоб інші особи були зобов'язані не перешкоджати власнику володіти, користуватися і розпоряджатися цим майном.

Цивільні правовідносини не виникають, не змінюються і не припиняються самі по собі. Їм повинні передувати певні юридичні факти.








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 809;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.