Світові туристичні регіони

Необхідно відзначити нерівномірність розвитку міжнародного туризму в різних регіонах світу, а також його достатньо диференційовану доходність, про що свідчать результати досліджень Всесвітньої туристичної організації.

При аналізі регіональної структури туристичних прибуттів і надходжень виділяють 5 найважливіших туристичних регіонів світу:

  • Європейський — це країни Західної, Північної, Південної, Центральної та Східної Європи, включаючи всі колишні республіки СРСР, а також держави Східного Середземномор'я (Ізраїль, Кіпр, Туреччина);
  • Американський — країни Північної, Південної, Центральної Америки, острівні держави та території Карибського басейну;
  • Азіатсько-Тихоокеанський — країни Східної, Південно-Східної Азії, Австралія та Океанія;
  • Африканський — країни Африки (крім Єгипту та Лівії);
  • Близькосхідний — країни Західної та Південно-Західної Азії, Єгипет і Лівія.

Ці регіони виділені ВТО за такими характеристиками: географічне розташування; наявність та особливості туристичних ресурсів; політична ситуація та рівень економічного розвитку країн і життя населення; стан туристичної інфраструктури; місце туризму в економіці та культурі, державній політиці країн; розвиток його певних видів; спрямування туристичних потоків; їх кількість і кількість грошових надходжень від туризму; динаміка його розвитку.

 

 

Розподіл туристичних потоків по регіонах

Регіони Міжнародні туристичні прибуття, Надходження від міжнародного туризму, млрд. $
к-стьмлн. ос. частка, % Приріст, % К-сть частка, % Приріст, %
Європейський 581,8 51,4 +2,7 508,9 40,9 +3,6
Американський 181,0 16,0 +8,0 274,0 22,0 +3,1
Азіатсько-Тихоокеанський 263,3 23,.2 +5,4 376,8 30,3 +4,1
Африканський 55,7 4,9 +2,4 36,4 2,9 +2,9
Близькосхідний 51,0 4,5 +5,4 49,3 4,0 +5.7
Світ в цілому 1 133 +4,3 +3.7

 

Європейський регіон вважається провідним туристичним регіоном світу. Цей регіон приймає близько 51% світових туристів і отримує близько 41% надходжень. Цьому сприяють політична та економічна стабільність у регіоні, висока якість життя населення, наявність хорошої інфраструктури та багатство ресурсів, розмаїття туристичного продукту. Країною, яка вважається лідером з прийому туристів, як в регіоні, так і в усьому світі є Франція. Значну роль відіграють Іспанія, Італія, Великобританія, Німеччина, Туреччина. У регіоні понад 80% становить частка внутрішньорегіонального туризму. Темпи зростання туризму в Європі нижчі за загальносвітові. Це частково пояснюється старінням туристичного продукту, відносною дорожнечею життя в країнах Західної Європи.

Успіх Європи пояснюється наступними факторами:

- велика кількість держав на відносно невеликій території;

- населення європейських країн має високі реальні доходи;

- більша частина населення деяких європейських країн, наприклад Німеччини, Франції, Великобританії, охоче проводить відпустку за кордоном, але поблизу своєї країни;

- наявність багатьох культурно-історичних пам’ятників, створених природою та людиною;

Країни – лідери за к-стю прибуттів у 2014 р.: Франція, Іспанія, Італія, Туреччина, Великобританія

Найбільшу к-сть туристів прийняли Південна і Західна Європа.

- Південна Європа і Середземномор’я – 214,87 млн. ос., 36.9% (найбільше – Іспанія, Італія, Туреччина)

- Західна Європа – 174,48 млн. ос., 30,0% (Франція, Німеччина, Австрія)

- Центральна і Східна Європа – 121,06 млн. ос., 20,8 % (Росія, Польща). Єдиний субрегіон в Європі, який продемонстрував спад –4,9% порівняно з попереднім роком через події в Україні.

- Північна Європа – 71,34 млн. ос., 12,1% (Великобританія)

Найвищі темпи зростання в 2014 р. спостерігались у Латвії та Угорщині.

Американський регіон раніше був на другому місці за кількістю прибуттів і надходжень, але з 2005 р. він поступається Азіатсько-Тихоокеанському регіону. За визначенням ВТО до регіону Америки входять Північна, Південна і Центральна Америка та Карибський басейн.

Половину прибуттів до регіону забезпечують США — країна, яка вже декілька років займає перше місце в світі за кількістю надходжень. На другому місці – Мексика, на третьому - Канада Важливе місце в регіоні належить островам Карибського моря. Натомість країни Південної Америки забезпечують трохи більше 15% прибуттів і надходжень у регіоні, що пояснюється їх політичною та економічною нестабільністю.

- На Північну Америку припадає 66,5% туристичних прибуттів. Лідером є США.

- Південна Америка – 15,8% (лідери – Бразилія, Аргентина, Чілі).

- Кариби – 12,4% (найбільше – Домініканська республіка, Пуерто-Рико, Куба)

- Центральна Америка – 5,3% (лідери – Коста-Ріка, Панама)

Азійсько-Тихоокенський регіон. Експерти туризму вважають цей регіон «туристичним напрямом майбутнього». Найбільшу кількість туристів приймає Китай, а також так звані «нові індустріальні країни»: Гонконг, Малайзія, Таїланд). Швидкими темпами розвивається туристична індустрія Китаю, якому експерти пророкують стати провідною туристичною державою — лідером світового туризму у 2020 р. Китай приваблює велику кількість туристів чудовою екзотичною природою, пам'ятками культури, індустрією розваг, високим рівнем сервісу, у той же час регіон генерує близько 75% виїзних туристичних потоків. Найбільшим ринком-постачальником туристів до Китаю та інших регіонів світу є Японія.

Популярність регіону зростає, в основному, за рахунок Японії (політична стабільність, нові авіамаршрути, велика рекламна діяльність, розробка нових інклюзив-турів і сприятливий курс обміну валюти). Крім Японії найбільш популярними місцями призначення в даному регіоні є Гонконг, Сінгапур, Таїланд, Австралія і Південна Корея. Економічний розвиток цих країн дозволив збільшити обсяг внутрішньорегіонального пересування туристів, в той час як міжрегіональні поїздки з Європи і Американського регіону отримали додатковий стимул у вигляді порівняно сприятливого обмінного курсу.

Північно-Східна Азія – 51,8% (лідери – Китай, Гонконг)

Південно-Східна Азія – 36,7% (Малайзія, Таїланд)

Океанія – 5,7% (Австралія, Нова Зеландія)

Південна Азія - 6,8% (Індія)

Африканський регіон туристського призначення приймає приблизно до 5% загального числа міжнародних туристів, причому основний потік припадає на країни, розташовані в північній частині континенту (Туніс, Марокко) та Південно-Африканську Республіку.

В останні роки традиційні туристичні країни північної Африки зазнали спаду туризму, натомість зріс туристичний потік до країн тропічної Африки. Країна приваблює туристів чудовим відпочинком, екзотичними національними парками Кенії, Танзанії, Заїру та Замбії, можливістю взяти участь у сафарі. Одним з лідерів регіону є Південно-Африканська Республіка.

Північна Африка - 35,6% (Туніс, Марокко)

Субсахара (решта території) – 64,4% (ПАР, Зімбабве, Кенія)

 

Близькосхідний регіон притягує туристів передусім як світовий центр паломництва. Країна, де знаходяться основні мусульманські святині, — це Саудівська Аравія. Крім паломництва тут успішно розвиваються діловий туризм (Кувейт), відпочинок (Арабські Емірати), пізнавальний туризм (Єгипет). У 2002 р. темпи зростання туризму в цьому регіоні становили майже 11%. Найбільший відсоток зростання туристичних відвідувань у регіоні (17,5%) спостерігався у 2001 р. у зв'язку зі святкуванням 2000-ї річниці Різдва Христового.

На фоні блискучих показників перших років XXI ст. у 2005 р. Близький Схід вступив у період поміркованого розвитку — в середньому +5%., а в 2008 році спостерігався новий скачок – 18,2%. У 2009 – спад 5,6%, а в 2010 – знову скачок 13,6%. Спад в 2011-2013 рр. (в середньому близько 5,5 %) пов’язаний із політичною нестабільністю, викликаною серією повстань, що відбулися в цих країнах (т.зв. «арабська весна»), а також воєнні дії у Лівії та Сирії, зростання загрози тероризму. Після такого спаду у 2014 р. знову зафіксовано зростання.

Країни-лідери – Саудівська Аравія, Єгипет








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 12040;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.