Критерії ухвалення рішень на евакуацію населення із зон хімічного зараження

 

Таблиця 22

№ з/п Найменування НХР [ небезпечних хімічних речовин ] Середня токсодоза міліграмом мін/л
порогова смертельна
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. Акролеїн Аміак Ацетонітріл Ацетонциангидрід Водень миш'яковистий (арсин) Водень фтористий| Водень ціаністий (синильна кислота) Диметиламін Кислота бромисто-воднева Водень хлористий Метиламін Мітив бромистий Мітив хлористий Метилмеркаптан Метілакрілат Нітрілакрілова кислота (акрилонітрил) Оксиди азоту Окисел етилену Сірчистий ангідрид Сірководень Сірковуглець Соляна кислота (концентрована) Тріметіламін Формальдегід Фосген Фтор Фосфор три хлористий Фосфору хлороокис Хлор Хлорпікрин Хлорциан Етиленимін Етиленсульфід Етілмеркаптан 0,2 21.6 0.54 7.5 0,2 4,8 2,4 4,8 3,5 90,0 1,7 0,75 0,002 1,8 16,1 0,6 0,6 0,39 0,6 0,6 0,02 0,75 4,8 0,1 - - - - 7.5 1.5 - - - - - - 1.5 - - - - - - - -
         

У разі аварії на хімічно небезпечному об'єкті (ХНО) проводиться екстрений вивіз (вивід) населення, що потрапляє в зону зараження, за межі розповсюдження хмари небезпечної хімічної речовини (НХР). Населення, що проживає в безпосередній близькості від ХНО, зважаючи на швидке розповсюдження хмари НХР, як правило, не виводиться з небезпечної зони, а ховаються в житлових (виробничих і службових) будівлях і спорудах з проведенням герметизації приміщень і з використанням засобів індивідуального захисту органів дихання (ЗІЗ ОД) на верхніх або нижніх поверхах (залежно від характеру розповсюдження НХР). Можливе екстрене виведення (вивіз) населення планується завчасно за даними попереднього прогнозу і проводиться з тих житлових будинків і установ (об'єктів економіки), які знаходяться в зоні можливого зараження.

Розміщення населення проводиться в будівлях суспільного призначення (готелі, удома відпочинку, кінотеатри, спортивні споруди, гуртожитки і тому подібне). Порядок сповіщення і розміщення доводиться до всіх категорій населення. Реєстрація евакоконтингенту проводиться безпосередньо в місцях розміщення. Транспортне забезпечення і тимчасове розміщення еваконаселення може здійснюється не тільки по заздалегідь відпрацьованих планах, але і проводитися в оперативному порядку. При аварії НХР на транспорті виведення (вивіз) населення із зони зараження і тимчасове його розміщення проводиться залежно від обстановки, що реально складається. Залежно від масштабів аварії з викидом НХР в навколишнє середовище, їх вигляду, тривалість перебування евакоконтингенту в районах його тимчасового розміщення може скласти від декількох годинників до декількох діб.

У разі виникнення аварії на хімічно або радіаційне небезпечному об'єкті евакуація населення проводитися у два етапи:

перший - від місця знаходження людей до межі зони забруднення;

другий - від межі зони забруднення до пункту розміщення евакуйованого населення в безпечних районах.

На межі зони забруднення в проміжному пункті евакуації здійснюється пересадження евакуйованого населення з транспортного засобу, який рухався забрудненою місцевістю, на незабруднений транспортний засіб. Забруднений транспортний засіб використовується для перевезення населення тільки забрудненою місцевістю.

Після завершення 1-го етапу евакуації, всі евакуйовані повинні пройти реєстрацію, повну санітарну обробку, після якої проходять дозиметричний контроль. З цією метою спеціалізовані формування ЦО (формування ЦО особливого періоду), житлово-комунальні служби розгортають санітарно-обмивочні пункті (СОП).

Додаток 23








Дата добавления: 2015-12-17; просмотров: 619;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.