І Мікробіологія як наука.

Мікробіологія як наука.

Морфологія та фізіологія мікроорганізмів

Останнім часом актуалізувалися проблеми, пов’язані з мікробним фактором як є причиною різноманітних хвороб. Зростає захворюваність на класичні інфекційні хвороби. Поряд з цим почастішали процеси, спричинені умовно-патогенними мікробами - опортуністами. Стрімкий розвиток мікробіологічної науки привів до значних змін у технологіях мікробіологічної діагностики, хоч вони не витісняють класичних методів дослідження.

Мета вивчення мікробіології студентами, що вивчають полягає в тому, що успіхи у проведенні діагностики, лікування, профілактики у значній мірі залежать саме від діяльності медичних працівників середнього рівня. А якість їх роботи буде відповідно залежати від рівня їх знань з мікробіології, причин виникнення і розповсюдження інфекційних хвороб та знань як з ними боротися.

Знання з медичної мікробіології як базової науки необхідні медичним сестрам при подальшому вивченні таких дисциплін як: інфекційні хвороби, епідеміологія та клінічні дисципліни, а також у практичній діяльності для більш кваліфікованого надання допомоги пацієнтам і для профілактики інфекційних хвороб.

 

І Мікробіологія як наука.

Мікробіологія (від mісrоs - малий, bіоs - життя і lоgоs - вчення) - це наука, яка вивчає закономірності життя мікроорганізмів, їх розвиток і взаємодію з навколишнім середовищем. Мікроби оточують нас повсюди. Вони є у повітрі, грунті, воді, в живих істотах та на інших об'єктах зовнішнього середовища. Роль їх у природі безмежна. Вони беруть участь у кругообігу речовин в природі, очищаючи середовище від різних відходів шляхом гниття, бродіння і т. ін. Деякі з мікроорганізмів використовують у народному господарстві (харчова, легка, парфумерна промисловості). Але багато мікроорганізмів відіграють негативну роль є патогенними (хвороботворними) для людей, тварин і рослин.

Мікробіологія охоплює широке коло питань, тому поділена на декілька дисциплін.

Медична мікробіологія вивчає мікроорганізми патогенні для людини, їх морфологію, фізіологію, стійкість до різноманітних хімічних речовин., процеси взаємодії з макроорганізмом. Ці питання вивчає загальна медична мікробіологія.

Загальна мікробіологіязаймається вивченням загальних закономірностей життєдіяльності мікроорганізмів, що є основою усіх головних розділів цієї науки.

Спеціальна мікробіологія вивчає конкретних збудників різноманітних інфекційних захворювань, методи їх діагностики, лікування, профілактики.

В медичній мікробіології є ще такі підрозділи: бактеріологія, вірусологія, мікологія, протозоологія, імунологія, санітарія.

 








Дата добавления: 2015-12-08; просмотров: 1002;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.