Бухгалтерські рахунки, їх будова. Види рахунків та їх взаємозв'язок з балансом.

Бухгалтерський рахунок— це спосіб економічного групування і поточного відображення активів, зобов'язань і власного капіталу підприємства з метою визначення змін (збільшення або зменшення), які відбулися з ними, і контролю за здійсненими господарськими операціями і процесами.

По своїй формі бухгалтерський рахунок — це двостороння таблиця: ліва частина рахунку називається дебетом, права – кредитом. Термін «дебет» означає з латинського — винен, «кредит» |- вірити.

Рахунок складається з таких частин: залишок (сальдо), оборот за дебетом, оборот за кредитом.

Залишок(сальдо) — сума коштів, що є на певному рахунку на момент спостереження.

Оборотомназивається підсумок усіх відображених на рахунку господарських операцій окремо по дебету і кредиту, без внесення до нього підсумку початкового залишку (сальдо).

Оборот за дебетом — сума записів операцій по дебету.

Оборот за кредитом — сума записів операцій по кредиту.

При відкритті бухгалтерського рахунку в його заголовку вказують найменування рахунку і відображають залишок на початок місяця (сальдо) - початкову величину окремого виду активів, капіталу, зобов'язань.

Впродовж місяця на рахунку відображатимуться господарські операції по дебету і кредиту.

В кінці місяця на рахунку підсумовують оборот за місяць за дебетом і кредитом і визначають залишок на кінець місяця, який переходить на наступний місяць як початковий залишок.

Залишок на кінець звітного періоду є різницею між підсумками записів по дебету і по кредиту рахунків і враховує зміни на рахунку на кінець звітного періоду. За відсутності залишку рахунок вважається закритим.

Практично залишки визначаються на рахунках на початок і кінець звітного місяця, проте їх можна визначити і на будь-яку дату.

Від слова «дебет» утворений вираз «дебетувати рахунок», тобто записати суму господарської операції за дебетом рахунку, а від слова «кредит» — «кредитувати рахунок», тобто записати суму господарської операції за кредитом рахунку.

Перелік рахунків бухгалтерського обліку, їх призначення, порядок відображення на рахунках об'єктів обліку визначено в нормативних документах — Плані рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій і в Інструкції його використання , затверджених Наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада в 1999 р. № 291 і введених в дію з 1 січня 2000 року.

Рахунки бухгалтерського обліку поділяють на активні, пасивні і активно-пасивні. Свою назву рахунку отримали від назви сторін балансу.

Активні рахункипризначені для обліку і контролю за наявністю і рухом активів підприємства, за їх змістом і розміщенням. Активні рахунки відображають зміст активної частини балансу, відкривають їх на підставі статей активу балансу.

Перший запис — початковий залишок (сальдо) в активному рахунку, як правило, позначається у дебеті, тобто у лівій частині рахунку, який пояснюється розташуванням активу в лівій частині балансу.

Збільшення об'єкту обліку на активному рахунку записується за дебетом, а зменшення за кредитом. (Приклад)

Залишок (сальдо) на кінець місяця активного рахунку визначається за формулою:

СК =СП + Дт - Кт

де СК — сальдо на кінець місяця;

СП — сальдо на початок місяця;

Дт — оборот за дебетом рахунку;

Кт — оборот за кредитом рахунку.

До активних рахунків відносяться: 10 «Основні засоби»; 20 «Виробничі запаси»; 23 «Виробництво»; 26 «Готова продукція»; 28 «Товари»; 30 «Каса»; 31 «Рахунки в банках»; 37 «Розрахунки з різними дебіторами» і інші рахунки.

Схему запису на активних рахунках можна подати так:

Дт Активний рахунок Кт
СП — залишок ресурсів на початок місяця   Зменшення ресурсів (-)
Збільшення ресурсів (+)
оборот за місяць оборот за місяць
СК - залишок ресурсів на кінець місяця  

Пасивні рахункипризначені для обліку і контролю за наявністю і рухом капіталу, зобов'язань підприємства.

Вони відображають зміст пасивної частини балансу. Відкривають рахунки на підставі статей пасиву балансу.

Початковий залишок (сальдо) на пасивному рахунку, як правило, записується по кредиту, тобто в правій частині рахунку, який пояснюється розташуванням пасиву в правій частині балансу.

Збільшення об'єкту на пасивному рахунку відображається в кредиті рахунку, а зменшення — в дебеті. Можна зробити вивід, що порядок запису на пасивних рахівницях протилежний запису на активних рахівницях.

(Приклад)

Залишок (сальдо) на кінець місяця пасивного рахунку визначається по формулі:

СК = СП + Кт - Дт

Прикладами пасивних рахунків можуть бути такі: 40 «Статутний капітал»; 42 «Додатковий капітал»; 43 «Резервний капитал»; 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками» і так далі

Дт Пасивний рахунок Кт
  СП - залишок капіталу зобов'язань на початок місяця
Зменшення капіталу зобов'язань (-) Збільшення капіталу зобов'язань (+)
оборот за місяць оборот за місяць
  СК — залишок на кінець місяця

Активно-пасивні рахунки— це рахунки, які призначені для одночасного обліку ресурсів підприємства по складу, розміщенню і за джерелами їх освіти.

На цих рахунках залишок (сальдо) може бути дебетовим або кредитовим. Якщо на активно-пасивному рахунку сальдо буде по дебету, то його призначення як активного рахунку, якщо ж по кредиту, то його призначення як пасивного рахунку.

Прикладами активно-пасивних рахунків можуть бути такі: 44 «Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)»; 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками», 79 «Фінансовірезультати».








Дата добавления: 2015-10-26; просмотров: 1118;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.