ГАСТРОДУОДЕНОСКОПІЯ

Навчальна мета: уміти підготувати потрібне обладнання та гастроскоп перед дослідженням; здійснити загальну підготовку та знеболювання хворого; допомогти лікареві під час проведення про­цедури; здійснити очищення та дезінфекцію гастроскопа після використання.

Виховна мета: усвідомити, що успішне проведення гастродуоденоскопії залежить від фахової підготовки медичної сестри.

Початковий обсяг знань: знати особливості конструкції сучас­них ендоскопів; діагностичне та лікувальне значення гастродуоденоскопії.

Оснащення:

1) фіброгастроскоп і приладдя до нього;

2) гастроскопічний стіл;

3) 2 % розчин тримекаїну;

4) 10 % розчин формаліну;

5) предметні скельця;

6) стерильні поролонові губки, мило, вода;

7) мийний розчин;

8) 70 % розчин етилового спирту;

9) 0,5 % спиртовий розчин хлоргексидину біглюконату;

10) марлеві серветки, гумові рукавички;

11) в ендоскопічному кабінеті має бути аптечка із серцево-су­динними засобами, препаратами, що збуджують дихальний центр і десенсибілізуючими препаратами.

Особливості конструкції сучасних ендоскопів. Сучасні ендоско­пи створені на базі волоконної оптики. Гнучкість і висока якість ендоскопів забезпечили ендоскопічним методам безпечність і ефек­тивність досліджень та широке клінічне використання.

Конструкція фіброскопа включає керовану дистальну головку, гнучку середню частину, проксимальне розміщений блок керуван­ня та окуляр, гнучкий шнур-світловод для передачі світла від дже­рела до фіброскопа. Відмінною рисою сучасних фіброскопів єможливість фото­графувати з отриманням високоякісних ілюстрацій за допомогою як фотоапаратів, так і кінокамер.

Діагностичне та лікувальне значення гастродуоденоскопії. Гастродуоденоскопія — це ендоскопіч-не дослідження стравоходу, шлун­ка та дванадцятипалої кишки. Воно дозволяє визнача­ти джерела гост-рих гастродуоденальних кровотеч, діагнос­тувати виразкову хворобу чи новоутворення шлунка, а також дає можливість брати шматочки слизової оболонки для гістологічно­го дослідження. За допомогою ендоскопів видаляють поліпи, коагулюють кро­воточиві судини, уводять лікарські препарати.

Протипоказана гастродуоденоскопія в разі тяжкої серцево-ле­геневої недостатності, гіпертонічної хвороби III стадії, аневризми аорти, гемофілії, гострих респіраторних інфекцій.








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 793;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.