Чвертьсуматор

Найпростішим двійковим сумуючим елементом є чвертьсуматор. Походження назви цього елемента випливає з того, що він має в два рази менше виходів і в два рази менше рядків у таблиці істинності в порівнянні з повним двійковим однорозрядним суматором. Найбільш вживані назви: елемент “сума по модулю 2” і елемент “виключаюче АБО”. Схема (рис. 1) має два входи а і b для двох доданків, що додаються, й один вихід S для суми. Роботу її відображає таблиця істинності (табл. 9.1), а відповідне рівняння має вигляд:

 

(1)

 

Таблиця 9.1. –Таблиця істинності чвертьсуматора

 

a b S

 

Рис. 9. 1. Графічне позначення чверть суматора

 

(2)

(3)

(4)

Схеми, отримані за рівняннями (2-4), приведені на рис. 9.2.

Рис. 9.2. Схеми чверть суматора

Напівсуматор (рис. 9.3) має два входи a і b для двох чисел, що сумуються і два виходи: S – сума, P – переніс. Позначають напівсуматор буквами HS (half sum – напівсума). Роботу його відображає таблиця істинності (табл. 9.2), а відповідні рівняння мають вигляд:

.

Рис. 9.3. Графічне позначення напівсуматора

Таблиця 9.2– Таблиця істинності напівсуматора

a b P S

 

З рівнянь випливає, що для реалізації напівсуматора потрібно один елемент “виключаюче АБО” і один двовходовий елемент І (рис. 9.3 б).

 








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 1096;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.