Реверсивні ШІП

Вони дозволяють виконувати поруч з основною функцією також безконтактну зміну напрямку обертання вала двигуна. Це реалізується шляхом зміни полярності напруги на якорі двигуна за допомогою симетричної мостової схеми (рис. 3.13).

Рисунок 3.13 – Реверсивний ШІП
При одному з напрямків обертання вала полярність вихідної напруги буде такою, як позначено без дужок. Тоді якір Я двигуна підключається до джерела живлення парою ключів 1, 4 (стан імпульсу) та замикається накоротко парою 2, 4 (стан паузи).

Перемикаються з частотою ШІМ, таким чином, ключі 1 та 2, ключ 4 залишається увесь час ввімкнений, а ключ 3 зовсім не проводить струму. Конкретні прилади кожного з ключів (транзистори або діоди) проводять або не проводять струму залежно від напрямку струму навантаження: в режимі тяги він тече у якорі направо, а в режимі гальмування – наліво. При другому напрямку обертання вала полярність вихідної напруги буде такою, як позначено у дужках. Тоді в стані імпульсу проводять струм ключі 3 та 2, а в стані паузи 3 та 1. Знов-таки з частотою ШІМ перемикаються ключі 1 та 2, ключ 3 проводить струм увесь час, а ключ 4 вимкнено. Таким чином, для зміни напрямку руху потрібно вимкнути транзистор 4 та ввімкнути транзистор 3. Це повинно робитися після повної зупинки якоря, інакше у стані імпульсу напруга якоря буде не зустрічною, а узгодженою з напругою джерела, і не буде можливості обмежити струм.

Перевага схеми на рис. 3.13 полягає в тому, що вона безконтактна, але її недолік – у підвищеній складності.








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 518;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.