Якісні характеристики фінансової звітності та її користувачі

Тема 7. Аудит фінансової звітності

План

1. Якісні характеристики фінансової звітності та її користувачі

2. Основні процедури та методика перевірки обліку та фінансової звітності

3. Методика дослідження форм фінансової звітності

4. Аудит облікової політики

5. Аналіз стану та результатів діяльності підприємствам при проведенні аудиту

Ключові слова та поняття: аудиторська думка, залишки на початок періоду, облікова політика, надійність системи бухгалтерського обліку, фінансові звіти, управлінський персонал.

Література:

Якісні характеристики фінансової звітності та її користувачі

Фінансова звітність підприємства - це система узагальнених показників, що характеризують підсумки фінансово-господарської діяльності підприємства за минулий період (місяць, квартал, рік).

Метою складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформа­ції про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підпри­ємства.

Фінансові звіти, як правило, готуються і подаються щорічно. Во­ни призначені для задоволення загальних інформаційних потреб широкого кола користувачів (рис.1).

Рис. 1 Забезпечення інформаційних потреб користувачів фінансової звітності

 

Для багатьох з користувачів фінансові звіти є основним джере­лом інформації, оскільки вони не можуть отримати додаткової інфо­рмації для задоволення своїх конкретних інформаційних потреб.

Основні вимоги до фінансової звітності - реальність, ясність, своєчасність, єдність методики звітних показників, порівнянність звітних показників з минулим періодом.

У міжнародній практиці фінансові звіти готують відповідно до одного або кілької зазначених документів:

• Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку;

• національних стандартів бухгалтерського обліку;

• інших авторитетних і всеохопних основ фінансової звітності, призначених для підготовки фінансової звітності та зазначе­них у фінансових звітах.

Кожна стаття фінансової звітності може наводитися тоді, коли:

• існує достовірність надходження і вибуття майбутніх економіч­них вигод;

• оцінка статті може бути достовірно визначена.

Якісні характеристики фінансової звітності:

1. Зрозумілість - доступність для розуміння користувачів, є ясною та не припускає суттєво неоднакового трактування.

2. Доречність - інформація є доречною для характеру суб'єкта го­сподарювання. Фінансова звітність має містити тільки доречну інформацію, що дає змогу впливати на прийняття рішень, оці­нювання минулих і майбутніх подій.

3. Повнота - операції та події, залишки на рахунках та розкриття інформації, що впливають на фінансову інформацію не пропу­щені.

4. Нейтральність - відображення інформації без мети здійснення впливу на рішення для досягнення бажаного результату.

5. Достовірність - інформація, надана у фінансових звітах відо­бражає економічну суть подій і операцій, а не лише їх юридич­ну форму; призводить до обгрунтовано послідовної оцінки вар­тості.

Необхідність складання звітності на сучасному етапі розвитку господарських відносин в Україні визначаєтьсяпотребами в інфор­мації про результати діяльності та фінансовий стан підприємства.

При формуванні фінансової звітності має бути дотримано пев­них принципів (рис. 2.).

Рис. 2.Основні принципи підготовки фінансової звітності

 

Мета аудиту фінансових звітів полягає в наданні аудиторові можливості висловити думку про те, чи складені фінансові звіти в усіх суттєвих аспектах відповідно до застосовної концептуа­льної основи фінансової звітності.

МСА визначають термін "фінансові звіти" як структуризоване поняття фінансової інформації, до складу якої входять примітки. Примітки виконуються на основі облікових записів та призначають­ся для інформування користувачів фінансової звітності про економі­чні ресурси, зобов'язання суб'єкта господарювання на певну дату, про зміни стану засобів тощо.

Цей термін може означати повний пакет фінансових звітів, а та­кож і окремий фінансовий звіт, наприклад, баланс або звіт про фі­нансові результати.

Особливо відповідальною роботою аудитора є перевірка достові­рності фінансової звітності підприємства. Аудитор, використовуючи нормативні акти, перевіряє правильність оцінки статей бухгалтерсь­кого балансу та інших форм фінансової звітності, її доброякісності і своєчасності подання.

Перевіряючи фінансову звітність, аудитор визначає повноту і взаємозв'язок звітних форм поточної і річної бухгалтерської та ста­тистичної звітності. Одночасно з'ясовує, як на підприємстві здійс­нюється аналіз і затвердження фінансової звітності структурних підрозділів. Для впевненості у правильності складання форм фінансової звітності аудитору необхідно перевірити взаємну погодженість показників.

Значна увага приділяється перевірці систем та інформації на виході, зокрема аудитор має впевнитись у функціонуванні системи реєстрації та оброблення інформації та оцінити її адекватність як основи для складання фінансової звітності.

Аудитор повинен також виконати аналіз фінансової звітності, який був би достатнім для формування думки про неї.

Аудитор несе відповідальність за формування та висловлення думки стосовно фінансових звітів. Відповідальність за складання та подання фінансових звітів покладається на управлінський персонал суб'єкта господарювання.

МАС 200 "Мета та загальні принципи аудиторської перевір­ки фінансових звітів" визначає міру відповідальності управлінсько­го персоналу за складання фінансових звітів, яка включає:

• розробку, впровадження та здійснення внутрішнього контро­лю складання та подання фінансових звітів, що не містять суттєвого викривлення внаслідок шахрайства або помилки;

• вибір та застосування відповідних облікових політик;

• здійснення попередніх облікових оцінок, які є обгрунтовани­ми за обставин.

Фінансові звіти, призначені відповідати потребам конкрет­них користувачів у фінансовій інформації, а також для задово­лення загальних потреб широкого кола користувачів у фінансовій інформації.

 

2. Основні процедури та методика перевірки обліку та фінансової звітності

 

На вибір процедур і методик аудиторської перевірки фінансових звітів впливає зміст аудиторського завдання щодо висловлення дум­ки аудитора стосовно цих фінансових звітів.

МСА пропонують аудиторові звертатися до положень та рекоме­ндацій низки стандартів, таких як: МСА 700 "Висновок незалеж­ного аудитора про повний пакет фінансових звітів загального призначення", МСА 701 "Модифікація висновку незалежного аудитора", МСА 800 "Аудиторський висновок при виконанні завдань з аудиту спеціального призначення".

Якщо аудиторська перевірка здійснюється вперше або якщо ау­диторська перевірка фінансових звітів за попередній період здійс­нювалась іншим аудитором, а також коли аудитор дізнається про непередбачені обставини, то необхідно отримати достатні та відпо­відні аудиторські докази щодо залишків на початок періоду.

Залишки на початок періоду - це ті залишки на рахунках, які існують на початок періоду. Залишки на початок періоду грунту­ються на залишках на рахунках на кінець попереднього періоду і відображають результати операцій попередніх періодів та облікової політики, що застосовувалась у попередньому періоді.

МСА 510 "Перші завдання: залишки на початок періоду" ви­значає, що для початку завдання з аудиторської перевірки аудитор повинен одержати достатні відповідні аудиторські свідчення про те, що:

• залишки на початок періоду не містять викривлень, які мо­жуть суттєво впливати на фінансові звіти поточного періо­ду;

• залишки на кінець попереднього періоду були правильно пере­несені на початок поточного періоду, за потреби перерахова­ні;

• постійно застосовується облікова політика або зміни в облі­ковій политиці були враховані й розкриті належним чином.

Достатність і відповідність аудиторських доказів, які будуть не­обхідні аудиторові для оцінювання залишків на початок періоду, залежить від таких факторів:

• облікової політики, якої дотримується суб'єкт господарювання;

• чи була здійснена аудиторська перевірка фінансових звітів по­переднього періоду і якщо так, то чи був висновок аудитора змінений;

• характеру рахунків і ризику викривлення фінансових звітів поточного періоду;

• суттєвості залишків на початок періоду для фінансових звітів поточного періоду.

Аудитор повинен встановити, чи відображають залишки на поча­ток періоду застосування відповідної облікової політики та чи пос­тійно застосовується облікова політика щодо фінансових звітів по­точного періоду. За будь-яких змін в обліковій політиці аудитор роз­глядає, чи були вони належно враховані та розкриті.

Якщо аудиторська перевірка фінансових звітів попереднього пе­ріоду здійснювалась іншим аудитором, аудитор може одержати дос­татні відповідні аудиторські докази щодо залишків на початок пері­оду, перевіряючи робочі документи попереднього аудитора. Ауди­тор, який здійснює перевірку, розглядає професійну компетентність та незалежність колеги. Якщо аудиторський висновок за попередній період був змінений, то в поточному періоді аудитор приділяє особ­ливу увагу чинникам, результатом яких стала зміна висновку.

Деякі аудиторські докази щодо оборотних активів і поточних зобов'зань можна отримати внаслідок аудиторських процедур поточ­ного періоду. Наприклад, погашення протягом звітного періоду де­біторської (кредиторської) заборгованості, яка була на початок звіт- ного періоду, стане аудиторським доказом її наявності, прав і зо­бов'язань, повноти та оцінки вартості на початок періоду.

А от у наявності запасів на початок періоду аудиторові впевнити­ся складніше. Тому, як правило, потрібні додаткові процедури: спо­стереження за поточною інвентаризацією запасів та звіряння її ре­зультатів із кількістю запасів на початок звітного періоду, перевірка оцінки вартості запасів на початок періоду, а також перевірка вало­вого прибутку і віднесення сум до різних періодів.

Поєднання перелічених процедур може надати достатні відповід­ні аудиторські докази щодо залишків на рахунках.

Призначення аудиту дебіторської (кредиторської) заборговано­сті - допомогти підприємству сформулювати рекомендації і визна­чити заходи по ліквідації заборгованості не лише як засобів поліп­шення розрахункових операцій, а й фінансового положення підпри­ємства.

Мета аудиту дебіторської (кредиторської) заборгованості - це пі­дтвердження достовірності, повноти, реальності і законності обліку дебіторської ( кредиторської) заборгованості та відображення її у звітності (рис. 3).

Рис. 3. Методи контролю, що застосовуються при аудиті дебіторської (кредиторської) заборгованості

 

Завдання, що стоять перед аудитом:

• оцінити систему внутрішнього контролю за дебіторською (кредиторською) заборгованістю, для чого необхідно визна­чити сильні і слабкі сторони контролю, що впливають на про­ведення щорічних аудиторських процедур;

• оцінити повноту і своєчасність здійснення розрахунків;

• встановити законність здійснення операцій по розрахунках з дебіторами та кредиторами, виконання завдань із зниження дебіторсько-кредиторської заборгованості, обгрунтованості їх списання;

• здійснити контроль за дотриманням встановлених правил ін­вентаризації розрахунків.

Джерела інформації для проведення аудиту дебіторської (креди­торської) заборгованості є:

• дані первинних документів;

• облікові регістри, Головна книга;

• фінансова звітність;

• договори, накази;

• матеріали перевірок і ревізій податкових органів, органів кон­трольно-ревізійного управління;

• матеріали внутрішньогосподарського контролю підприємст­ва клієнта;

• дані, отримані аудитором при проведенні процедур контролю;

• письмові і усні заяви працівників підприємства і третіх осіб;

• розрахунки і декларації податкового обліку.

Аудит запасів проводиться в кілька етапів. Спочатку аудитор пе­ревіряє правильність організації обліку запасів; своєчасність скла­дання первинних документів, дотримання правил під час приймання на склад і відпуску їх у виробництво, (рис. 4).

Перевіряючи відображення в бухгалтерському обліку запасів, ау­дитор повинен керуватися відповідними положеннями (стандарта­ми), а також планом рахунків та інструктивними документами. Ау­дит установлює відповідність синтетичного та аналітичного обліку.

Рис. 4. Об'єкти контролю операцій із запасами

 

Типові помилки під час здійснення операцій з матеріальними цін­ностями можуть бути такі:

• незадовільна організація складського господарства та збері­гання цінностей;

• невиконання завдань щодо заготівлі матеріалів;

• придбання непотрібних матеріалів, наявність на складі мате­ріалів, що псуються;

• завищення собівартості заготовлених матеріалів;

• порушення правил приймання вантажів, неправильне визна­чення та оформлення нестачі;

• неповне оприбуткування запасів, що надійшли;

• необгрунтовані претензії до постачальників;

• нераціональне витрачання матеріалів на виробництво, пору­шення норм та лімітів відпуску;

• відпуск дефіцитних товарів під виглядом надлишковим на сторону;

• порушення порядку проведення інвентаризації;

• нестача, надлишок, присвоєння матеріальних цінностей;

• помилки та підробки в документах;

• підміна нових матеріалів старими;

• відпуск цінностей за заниженими цінами;

• незадовільне ведення бухгалтерського обліку;

• помилки у визначенні сум зниженої ціни, дооцінок запасів та їх відображення в обліку.

Джерела інформації контролю операцій із запасами:

• законодавчі та нормативні акти про поставки запасів, їх при­ймання і використання;

• розрахункова, нормативна документація із зберігання, реалі­зації і відпуску запасів;

• нормативно-правова документація з обліку та інвентаризації запасів і матеріальної відповідальності; договори і комерційні угоди поставок, первинна документація;

• реєстри аналітичного і синтетичного обліку, відомості інвен­таризації матеріальних цінностей та її результатів;

звітність про зберігання, реалізацію і використання запасів. Результати аудиту запасів можуть бути оформлені такими робочими документами: "Вибіркова перевірка повноти оприбуткування запа­сів", "Вибіркова перевірка організації контролю за зберіганням, ви­користанням і погашенням довіреностей", "Тести з питань бухгал­терського обліку виробничих запасів", "Тести з питань бухгалтерсь­кого обліку готової продукції", "Тести з питань бухгалтерського об­ліку товарів", "Тести з питань бухгалтерського обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів", "Вибіркова перевірка відпуску (списання) запасів", "Вибіркова перевірка списання природного убутку запасів", "Вибіркова перевірка застосування методів оцінки запасів при вибутті", "Тести внутрішнього контролю" (Додаток Д).

Аудит каси та касових операцій - одна з найвідповідальніших ділянок документального контролю. Головна мета полягає у вияв­ленні фактів нестач, розтрат і привласнення грошових коштів.

Основними завданнями аудиту каси і касових операцій є перевірка:

• забезпечення умов збереження готівки та інших цінностей у касі

та при їх доставці з банку;

• дотримання правил документального оформлення операцій по руху готівки;

• своєчасності та повноти оприбуткування одержаної готівки з банку та від інших осіб;

• дотримання касової дисципліни при проведенні касових опера­цій;

• цільвого використання готівки;

• дотримання ліміту готівки в касі, умов видачі на поточні потре­би та на інші цілі;

• дотримання встановленого порядку збереження чекових кни­жок, а також отримання по них готівки;

• стану обліку касових операцій, ведення касової книги, книг ана­літичного обліку інших цінностей, які зберігаються в касі;

• дотримання граничних обмежень на здійснення готівкових роз­рахунків.

Для підтвердження необоротних активів і довгострокових зо­бов'язань (основних засобів, інвестицій і довгострокових заборгова­ностей) аудитор, як правило, перевіряє записи, на підставі яких фо­рмуються залишки на початок періоду.

В окремих випадках він може одержати підтвердження від третіх осіб, наприклад, щодо довгострокової заборгованості та інвестицій. За інших обставин аудиторові, можливо, треба здійснити додаткові аудиторські процедури.

Предметом аудиту операцій з необоротними активами є госпо­дарські процеси та операції, пов'язані з наявністю, рухом і викорис­танням основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, а також відносини, що виникають при цьому всередені підприємства і за його межами.

Метою аудиту необоротних активів є встановлення:

• достовірності первинних даних відносно їх руху;

повноти і своєчасності відображення первинних даних у зведених документах та облікових реєстрах;

• правильності ведення обліку необоротних активів та його від­повідності обліковій політиці;

• достовірності відображення стану необоротних активів у звіт­ності підприємства;

• відповідності методики обліку та оподаткування операцій чин­ному законодавству.

Джерела інформації:

• наказ про облікову політику підприємства з відповідними дода­тками;

• первинні документи;

• акти та довідки попередніх ревізій, аудиторські висновки та ін­ша інформація, що узагальнює результати контролю;

• облікові реєстри, Головна книга, звітність;

• розрахунки нарахування амортизації;

• засновницькі документи, статут, договори оренди.

Таким чином, аудит фінансової звітності має підтвердити реаль­ність інформації про активи і пасиви підприємства.

Під час перевірки фінансових звітів клієнт повинен надати ауди­торові повну інформацію, на підставі якої останній міг би зробити висновок, що відповідає вимогам норм (стандартів).

Тільки переконавшись у правильності й достовірності фінансової звітності, аудитор підтверджує правильність її складання.

3. Методика дослідження форм фінансової звітності

 

Однією з найважливіших аудиторських процедур є оцінювання фінансової звітності підприємства. При цьому аудитор керується Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16 липня 1999 р. № 996-XIV та такими нормативними документами:

- Методичні рекомендації щодо заповнення форм фінансової звітності (наказ Мінфіну від 28.03.2013 р. №433)

- Методичні рекомендації щодо облікової політики підприємства

- Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»

Порядок здійснення аудиту балансу та інших форм фінансової звітності визначається планом і програмою аудиту, що, в свою чер­гу, залежить від розміру, виду, специфіки підприємства, умов дого­вору на проведення аудиту, особливостей методики і техніки, які використовуються під час перевірки.

Загальний план аудиту згідно зі стандартами включає такі питання:

1. Розуміння аудитором бізнесу клієнта (найважливіші характе­ристики підприємницької діяльності, організаційної структури підприємства, процесу виробництва, надання послуг, факторів, що впливають на бізнес або галузь промисловості, порядку надання звітності, розподілу обов'язків між керівництвом під­приємства).

2. Розуміння обліку і системи внутрішнього контролю (облікової політики підприємства, можливого ефекту від її змін, взає­мозв'язку фінансових та оперативних даних).

3. Визначення ризиків і суттєвості (оцінка ризику внутрішнього контролю, оцінка ризику особистого аудиторського ризику невиявлення істотних помилок у звітності, визначення порогу істотності помилок, визначення складних бухгалтерських опе­рацій).

4. Види, час і повнота процедур (вплив інформаційних техноло­гій на процес аудиту, робота внутрішніх аудиторів).

5. Координація, керівництво, супровід і нагляд (участь в аудиті інших аудиторів) (перевірка іншими аудиторами дочірніх під­приємств, філій і відділень головного підприємства), участь в аудиті експертів та інших фахівців, що не є аудиторами, добір виконавців аудиту і розподіл між ними обов'язків.

6. Інші питання.

Програма аудиту включає графік одержання аудиторських свід­чень, час, який необхідно витратити на аудиторські процедури, тер­мін проведення аудиторських тестів і безпосередньо перевірку пра­вильності оцінки і відображення окремих статей балансу.

Аудитор, керуючись нормативними актами, перевіряє правиль­ність оцінки статей балансу та фінансової звітності. Насамперед він оцінює використання необоротних активів, зокрема основних засо­бів як сукупності матеріальних активів, що підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання това­рів і послуг, або надання в оренду, що діють більше одного року як у сфері виробництва, так і в невиробничій сфері. До них належать та­кож капітальні вкладення в багаторічні насадження, у поліпшення земель.

Фінансові вкладення (внески до статутного капіталу, придбання цінних паперів, випуск облігацій тощо) підприємства оцінюють у балансі за фактичними витратами.

Аудитор з'ясовує, як використовуються підприємством права ко­ристування природними ресурсами, авторські та суміжні з ними права.

Запаси, зокрема сировину і матеріали, паливо, запасні частини ві­дображають в обліку за фактичною собівартістю.

Розрахунки з дебіторами і кредиторами, постачальниками і поку­пцями в балансі та іншій фінансовій звітності показують у сумах, попередньо звірених і відображених відповідними актами звірок.

Чистий прибуток (збиток) від реалізації продукції (робіт, послуг), товарів визначається як різниця між виручкою від реалізації в цінах продажу без податку на додану вартість, акцизного збору, інших ви­рахувань з доходу, собівартості реалізованої продукції, адміністра­тивних витрат, витрат на збут, фінансових витрат, втрат від участі в капіталі, податку на прибуток від звичайної діяльності, надзвичай­них витрат та податку від надзвичайного прибутку.

Аудитор перевіряє правильність відображення прибутку (збитку) в балансі й звіті про фінансові результати.

Аудитору необхідно з'ясувати виконання статті 10 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", якою передбачено, що підприємства для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку і фінансової звітно­сті зобов'язані провести інвентаризацію активів і зобов'язань.

Усі статті балансу мають бути підтверджені матеріалами інвента­ризації. Від якості проведення інвентаризації залежить достовірність розкриття інформації у фінансовій звітності.

Рис. 5. Типові недоліки в проведенні інвентаризації

 

Основна мета інвентаризації необоротних активів полягає у вияв­ленні фактичної наявності основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів, перевірці правил їх утримання та експлуатації, відповідності облікової і справедливої вартості таких необоротних активів (рис.2.6).

Рис. 6. Об'єкти інвентаризації необоротних активів

 

При проведенні інвентеризації основних засобів та інших необо­ротних матеріальних активів слід пам'ятати, що:

• обов'язковій перевірці підлягає наявність не тільки самих об'єктів основних засобів, а й технічної документації на них (наприклад, тех­нічного паспорта, технічних умов експлуатації тощо);

• необхідно перевіряти власні основні засоби та ті, що прийняті або здані в оренду, на зберігання або в тимчасове користування;

• відповідно до законодавства інвентаризація будівель, споруд та інших нерухомих об'єктів основних фондів може проводитись один раз на три роки, а бібліотечних фондів - один раз на п'ять років. Інвентаризації підлягають усі існуючі запаси. Необхідно встано­вити достовірність відображення результатів інвентаризації запасів в обліку, якщо виявлена нестача.

Аудитор перевіряє правильність оформлення матеріалів інвента­ризації та відображення її результатів на рахунках бухгалтерського обліку й звітності. За результатами такої перевірки аудитор може зробити висновки про достовірність балансу, реальність статей ін­ших форм фінансової звітності.

Оцінка фінансової звітності та своєчасність її подання у керівні інстанції і відповідним державним органам здійснюється на підставі чинного законодавства. Перевіряючи звітність, аудитор визначає повноту і взаємозв'язок (ув'язку) між даними балансу та іншими формами фінансової звітності. Якщо є відхилення між даними звіт­них форм, підприємство повинно внести відповідні корективи.

 

 

4. Аудит облікової політики

 

Система бухгалтерського обліку відповідає за поінформованість керівництва підприємства.

Центральне місце в перевірці системи бухгалтерського обліку по­сідає вивчення облікової політики та основних принципів ведення бухгалтерського обліку, тобто взаємозв'язку обліку з управлінням, його інформаційного забезпечення. Інформація про облікову політи­ку як невід'ємна складова бухгалтерської звітності є одним з об'єктів аудиторської перевірки. У процесі перевірки встановлюють відпо­відність обраної підприємством облікової політики характеру й умо­вам діяльності цього підприємства, а також діючим правилам діяль­ності цього підприємства та діючим правилам і загальновизнаним процедурам.

Основою для аудиторського дослідження облікової політики є: внутрішня документація підприємства, у тому числі організаційно- розпорядницька документація, внутрішні правила і регламенти, про­екти організації бухгалтерського обліку, проектна документація на організацію автоматизованого ведення обліку, облікова документа­ція, бухгалтерська звітність та ін.

Аналіз усіх названих документів, дасть аудиторові можливість скласти досить повне уявлення про облікову політику та її реалізацію на практиці.

З набранням чинності Закону "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" та Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку (П(С)БО) суб'єктам

господарювання було надано право самостійно визначити обліко­ву політику, яка в зазначеному Законі трактується як сукупність принципів, методів і процедур, які використовує підприємство для складання та подання фінансової звітності.

Тобто підприємствам надано право обирати ті чи інші, із за­пропонованих у П(С)БО, методи та процедури для накопичення інформації про господарську діяльність і складання фінансової звітності.

Вивчення нормативних документів щодо цього питання свідчить, що у П(С)БО значно розширено перелік варіантів вибору методів і процедур у межах окремих важливих складників облікової політики. Це посилює роль облікової політики підприємства, але ускладнює порядок її визначення. Крім того, нині ще не узгоджено питання од­нозначної дії положень Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", П(С)БО та законодавчих актів, пов'язаних із системою оподаткування, що вносить суперечності та ускладнює роботу з визначення облікової політики (рис. 7).

 

Рис. 7. Основні завдання перевірки стану бухгалтерського обліку на підприємстві

 

Тому в даних умовах об'єктивно зростає роль аудиту як одного з основних інструментів формування та обгрунтування облікової по­літики підприємства. Базою для формування методичної складової облікової політики має бути інформація, отримана під час проведення перевірки надійності системи бухгалтерського обліку.

Систему бухгалтерського обліку на підприємстві вважають на­дійною, якщо вона формує повну та достовірну інформацію про здійснені господарські операції та фінансові результати діяльності.

Бухгалтерський облік на підприємстві має вестися безперервно - з дня реєстрації підприємства до його ліквідації.

На першому етапі перевірки аудитор має ознайомитися зі струк­турою бухгалтерського апарату підприємства, організаційними фо­рмами та методами ведення бухгалтерського обліку.

Керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неу­хильне виконання всіма підрозділами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог головного бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку пер­винних документів.

Забезпечує дотримання встановлених єдиних методологічних за­сад бухгалтерського обліку головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.

Головний бухгалтер підприємства:

• організує контроль за відображенням господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку;

• бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псуванням акти­вів підприємства;

• підписує разом з керівником підприємства документи, що є підствою для приймання і видачі товарно-матеріальних цінно­стей та інших коштів, а також розрахункові, кредитні та фі­нансові зобов'язання, візує господарські договори. Названі до­кументи без підпису головного бухгалтера вважаються недій­сними і до виконання не приймаються;

• забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

Аудитор повинен перевірити, чи не обмежуються на підприємстві права головного бухгалтера і як він виконує свої обов'язки.

Під час перевірки роботи облікового апарату підприємства слід з'ясувати: як розподіляються обов'язки між працівниками бухгалте­рії; чи забезпечені вони інструктивними матеріалами та обчислюва­льною технікою; чи налагоджене на підприємстві систематичне ви­вчення нормативно-правових актів з питань організації бухгалтерсь­кого обліку, складання звітності, економічного контролю.

Аудитор повинен проаналізувати укомплектованість штатів бух­галтерії, причини плинності кадрів облікових працівників, рівень їх кваліфікації, заходи щодо підвищення її та підготовки бухгалтерсь­ких кадрів за рахунок підприємства.

Отже, перевірка надійності системи бухгалтерського обліку - одна зі складових аудиту фінансової звітності. Тому стан органі­зації обліку та облікова політика підприємства мають бути об'єктом перевірки на всіх етапах аудиту фінансової звітності - від планування до формування висновку.

Аудит облікової політики підприємства відіграє важливу роль для оцінювання системи бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю. Грамотно визначена облікова політика дає змогу реалізу­вати бухгалтерській службі всю повноту функцій бухгалтерського обліку, робить його одним з основних інструментів управління підп­риємством.

Аудит облікової політики дає змогу скласти уявлення не лише про бухгалтерський облік, а й про професіоналізм бухгалтерської служби та адміністрації підприємства, зацікавленість підприємтсва в результатах діяльності.

У ході аудиту облікової політики формується думка про якість організації бухгалтерського обліку:

- правильність розмежування функцій і повноважень;

- максимальність зниження можливостей для зловживань;

- повноту і раціональність системи бухгалтерського обліку.

Тому аудит облікової політики має бути спрямований на вдоско­налення й оптимізацію побудови облікового процесу, його узгодженість та на досягнення стратегічної мети діяльності підприємства.

Відповідно до вищезазначеного, мета аудиту облікової політи­ки - формувати достовірну фінансову звітність підприємства згідно з вимогами чинного законодавства, принципами бухгал­терського обліку та фінансової звітності.

Інформаційною базою для ознайомлення зі змістом облікової політики і внутрішніми регламентами щодо організації бухгалтерсь­кого обліку на підприємстві є:

- наказ про облікову політику підприємства;

- затверджені методики обліку окремих показників та інші до­датки до наказу про облікову політику підприємтсва;

- робочий план рахунків бухгалтерського обліку;

- перелік затверджених форм первинних документів і форм документів для внутрішньої бухгалтерської звітності;

- правила документообігу і технології оброблення облікової інформації;

- розкриття інформації та інші пояснення до фінансової звіт­ності.

Вивчивши і проаналізувавши надану інформаційну базу, важливо визначити, чи не є вона формальним ставленням адміністрації клієн­та до формування і виконання облікової політики.

Наявність наказу про облікову політику та інших розпорядчих документів, пов'язаних з організацією облікового процесу, вчасно прийнятих і відповідно оформлених, не може достатньою мірою сві­дчити про дотримання облікової політики. Під час проведення аудиту облікової політики необхідно встано­вити:

• наявність і склад розпорядчих документів щодо облікової політики;

• відповідність положень облікової політики меті, характеру та умовам діяльності підприємтсва;

• послідовність застосування облікової політики;

• наявність методів і процедур обліку, відмінних від установлених нормативними документами, але таких, що дають змогу підпри­ємству достовірно відобразити його майновий стан і фінансові результати;

• чи повністю розкриті обрані при формуванні облікової політики спо­соби ведення бухгалтерського обліку, що істотно впливають на оцін­ку і прийняття рішень користувачами фінансової звітності;

• дотримання облікової політики.

Аналізуючи зміст наказу про облікову політику, аудитор повинен з 'ясувати, чи всі його положення є елементами облікової політики та чи всі аспекти облікової політики знайшли в ньому відображен­ня. Для цього аудитор може провести тестування даного наказу, запропонувавши керівникові підприємства заповнити анкету.

Практика тестування аудиторами наказів про облікову політику засвідчує, що певні підприємства включають у цей документ поло­ження, що не є елементами облікової політики, наприклад, методи та процедури організації бухгалтерського обліку, терміни виплати зарабітної плати, тривалість відпусток тощо.

Якщо підприємство самостійно розробляє ті чи інші методи та процедури обліку, то аудитор має перевірити, чи відповідають вони допущенням і вимогам, установленим нормативними докумен­тами з бухгалтерського обліку.

Невідповідність положень наказу про облікову політику чинним нормативним актам можна виявити в ході тестування. Однією з причин таких невідповідностей є несвоєчасність внесення коректив у зв'язку зі змінами в нормативних актах.

Іноді невідповідності - це наслідки неточності формулювань на­казу.

Особливу увагу в процесі аудиту облікової політики необхідно звернути на її зміни, що мали місце (зміна статутних вимог; зміна вимог органу, що затверджує П(С)БО; якщо зміни забезпечать достовірніше відображення подій або операцій у фінансовій звітності підприємства).

Основними споживачами фінансової звітності є зовнішні корис­тувачі, які на підставі звітних даних приймають управлінські рішен­ня про співпрацю з підприємством. Тому для них важливі не лише числові показники звітності, а й інформація про способи їх формування, тобто окремі положення облікової політики. Зовнішній кори­стувач має бути впевнений у достовірності числових показників і адекватності способів їх розрахунку з урахуванням специфіки гос­подарської діяльності підприємства.

У з'язку з цим аудиторський висновок про фінансову звітність однаково поширюється як на правильність розрахунку показників, так і на правильність обраних способів їх розрахунку, а значить - і на облікову політику.

Отже, з розвитком ринкових відносин, ускладненням процесів управління підприємствами зростає роль облікової політики та її аудиту. Його здійснюють не тільки для контролю за дотриманням обліковї політики та оцінки відповідності чинним нормативним до­кументам. Він є також одним з основних інструментів її обгрунту­вання, а точніше - базою для формування методичної складової цієї політики.

Вдосконалення аудиту облікової політики суб'єктів господа­рювання сприятиме підвищенню надійності системи бухгалтер­ського обліку як інформаційної основи управління.

У зв'язку з важливістю наслідків прийняття облікової політики для внутрішнього життя підприємства і для зовнішніх користувачів бухгалтерська інформація є об'єктом пильного контролю з боку різ­них зацікавлених органів і осіб.

Внутрішній контроль облікової політики забезпечується служба­ми внутрішнього аудиту і ревізійною комісією. Служба внутрішньо­го аудиту повинна зосередитися головним чином на відповідності облікової політики встановленому порядку обліку і звітності, обґру­нтованості прийняття адміністрацією тих чи інших рішень з погляду впливу їх на кінцеві результати діяльності підприємства, а також точності перетворення обраної облікової політики повинна спостері­гати за обліковою політикою в інтересах власників підприємства, тобто за тим, наскільки прийняті дирекцією підприємства рішення реалізують мету власників.

Зовнішній контроль облікової політики, обраної підприємством, може бути здійснений незалежною аудиторською організацією, а також державними контролюючими органами, що володіють відповідними повноваженнями.

 








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 4305;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.091 сек.