Матричний принтер (Dot Matrix Printer).

Лабораторна робота №3

Тема: 3. Технічні засоби для створення дидактичних роздаткових матеріалів. Робота із принтером.

Мета:Розглянути основні види принтерів. Навчитися налаштовувати принтер до друку.

План

1.Загальна характеристика принтерів.

2.Матричний принтер.

3.Струменеві принтери. Колірна модель CMYK.

4.Лазерні принтери.

5.Налаштування принтера до роботи.

Теоретичні відомості.

1. Загальна характеристика принтерів.

Принтер (Printer) – це друкуючий пристрій, призначений для виведення на твердий носій інформації, представленої в комп'ютері в електронному вигляді.

Принтери були найпершими пристроями виведення, вони є старшими від моніторів і розвиваються від появи обчислювальних систем.

Процес друку називається виведенням на друк, а отриманий документ — роздруківкою або твердою копією. Принтер має перетворювач цифрової інформації (текст, фото, графіка), що зберігається в запам'ятовувальних пристроях комп'ютера, фотоапарата та цифрової пам'яті у спеціальну машинну мову.

За принципом перенесення зображення на носій принтери поділяються на:

· матричні;

· лазерні (також світлодіодні принтери);

· струменеві;

· сублімаційні

· твердочорнильні.

Найчастіше зустрічаються матричні, струминні та лазерні принтери. Вони мають різний принцип діїї, але характеризуються завжди за такими спільними ознаками: якість друку; швидкість друку; ергономічність; вартість принтера; вартість витратних матеріалів; собівартість одного роздрукованого аркуша.

Найбільш значущими характеристиками сучасних принтерів є:

· принцип роботи друкуючого механізму;

· максимальний формат аркуша;

· підтримувана колірність друку;

· швидкість друку;

· роздільна здатність;

· ціна.

За принципом роботи друкувального механізму розрізняються матричні, струменеві та лазерні принтери. Існує ряд інших технологій друку, наприклад сублімаційна, друк за рахунок термопереносу, що застосовуються набагато рідше.

За максимальним форматом листа паперу (або іншого матеріалу, на якому здійснюється друк) розрізняють також кілька видів. Найбільш поширені моделі формату А4 (210х297 мм.), А3 (420х297 мм.) та Legal (тобто розраховані на аркуш паперу трохи більший, ніж А4). Моделі, що працюють з папером формату А3, коштують трохи дорожче. Велика частина моделей принтерів формату А3 використовує матричний або струминний принцип друку, хоча існують і лазерні принтери формату А3.

За колірністю друку (за гамою відтворюваних кольорів) принтери поділяються на чорно-білі, чорно-білі з опцією кольорового друку (такі моделі є серед матричних і струминних) і кольорові. Для кольорових принтерів у рамках одного типу (струменевих) якість друку дуже істотно змінюється від моделі до моделі. У результаті і позиціонуються вони на ринку по-різному. Принтери з опцією кольорового друку, як правило, коштують трохи дорожче (для лазерних принтерів набагато дорожче), ніж чорно-білі моделі.

За швидкістю друку можна виділити чотири групи: матричні принтери без автоподачі (ручна подача кожного аркуша); принтери, що забезпечують швидкість друку до 4 стор./хв. і призначені для індивідуального застосування; принтери зі швидкістю друку до 12 стор./хв., що обслуговують робочі групи; потужні мережні принтери з продуктивністю більше 12 стор./хв.

Швидкість при кольоровому друку, як правило, значно нижче, ніж при друку одним чорним кольором.

Роздільна здатність є визначальним показником якості отриманих відбитків. Найбільш вживаною одиницею вимірювання роздільної здатності є кількість точок на дюйм (dpi). Чим більше dpi може відтворити принтер, тим краще. Особливо важлива роздільна здатність, якщо на принтері друкуються високо якісні зображення, фотографії тощо Максимальна роздільна здатність, яка реалізована в сучасних струменевих і лазерних принтерах становить близько 2000 dpi.

За ціновим чинником принтери поділити найбільш складно. Найдешевші – це прості моделі матричних і струминних принтерів, що не відрізняються високою швидкістю і якістю друку. Вони займають ціновий діапазон від 70 $ до 150 $. Далі, в ціновому діапазоні від 150 $ до 500 $, можна умовно виділити гарні моделі струменевих принтерів і чорно-білі лазерні. До принтерів вартістю понад 500 $ відносяться професійні фотографічні струменеві принтери, широкоформатні і кольорові лазерні принтери. Ціна хорошого продуктивного кольорового лазерного принтера (корпоративного) може скласти суму в десятки тисяч доларів.

Повна класифікація пристроїв не буде ніколи завершена, тому що пристрої постійно змінюються: використовуються нові технології, старі моделі реалізуються з використанням будь-яких нововведень, а здаються абсолютними ідеї повторюються знову і знову.

Оскільки найважливішою характеристикою принтера є принцип дії друкуючого механізму (який багато в чому визначає і інші характеристики), то доцільно буде зробити розгляд та аналіз характеристик принтерів стосовно кожної технології дії друкуючого механізму: матричної, струменевої і лазерної.

Матричний принтер (Dot Matrix Printer).

У свій час матричні принтери були найпоширенішими, але тепер для домашнього застосування є незручними.

Друк здійснює друкуючий вузол, що містить матрицю з рухомими голками. Папір втягується у принтер. Між ним та друкуючим вузлом знаходиться фарбуюча стрічка. Друкуючий вузол повільно пересувається вздовж аркуша.

Під дією електромагнітних імпульсів певні голки притискаються до паперу через стрічку і там лишаються чорні цятки.

В дешевих моделях принтерів використовують матрицю з 9 голками, Якість друку є низькою, але для її підвищення застосовують два або чотири проходи друкуючого вузла по одному рядку.

Дорожчі моделі мають матрицю з 24 голок і якісний друк забезпечується в один прохід.

В сучасних матричних принтерах фарбуюча стрічка розміщена у спеціальному корпусі – картриджі. Кольоровий друк підтримує невелике число моделей. Там застосовується багатоколірна фарбуюча стрічка, але якість кольорових зображень є доволі низькою.

Переваги матричних принтерів.

· Низька собівартість друку. Тому більшого попиту вони мають в установах, де постійно йде друк – банки, магазини, ощадкаси, тощо.

· Універсальність стосовно формату і в певній мірі товщини аркушу.

· Можливість друку одночасно кількох (4-5) копій, якщо аркуші перекласти калькою.

· Друк на важливих документах, щоб запобігти підробкам. Голки лишають на папері впадини, що є ознакою оригінальності документу.

Лідером серед виробників матричних принтерів є компанія Epson.

Недоліки матричних принтерів

· Високий рівень шуму, бо голки механічно вдаряють по паперу.

· Повільна швидкість (1-2 сторінки за хвилину).

· Невисока якість видрукуваного матеріалу. Роздільна здатність 100-200 dpi.

3. Струменеві принтери.

Історично з’являються після матричних принтерів з метою подолання їх основних недоліків: зменшити шум та підвищити якість друку.

Для друку використовується друкуючий вузол, де замість голок використовують тонкі, як волосина, розпилювачі, через які на папір подаються мікрочастки чорнила. Зазвичай, розпилювачів є від 16 до 300, в колірних моделях їх є до 416.

Чорнила в принтерах можуть міститися в двох варіантах:

· Друкуючий вузол є складовою картриджа, де знаходиться резервуар з чорнилом. По закінченні чорнила, заміняють весь картридж.

· Для чорнила використовують окремий змінний резервуар, який через систему капілярів подає чорнила до друкуючого вузла. Більшість сучасних принтерів дозволяють використовувати картриджі для чорно-білого та колірного друкування.

Фірми-виробники використовують різні способи подачі чорнила на аркуш.

· П’єзоелектричний метод Piezo Electric (Epson, Brother)

· Метод газових пухирців Bubble Jet (Canon)

· Крапельний метод Drop-and-Demand (Hewlett-Packard)

П’єзоелектричний метод

Тут, в кожному розпилювачі встановлено плоский п’єзоелемент, що зв’язаний з діафрагмою. Коли до нього надходить імпульс току, він вигинається, тисне на діафрагму і крапля витискується на папір (діє подібно насосу).

 

Метод газових пухирців

Тут, в кожному розпилювачі встановлено нагріваючий елемент. Коли до нього надходить імпульс току він миттєво нагрівається до 500°С і в розпилювачі утворюються пухирці газу, що витискують чорнило на папір. Коли імпульсу немає, тоді пухирець зменшується і розпилювач наповнюється новою порцією чорнила.

Такі принтери є надійнішими в роботі і працюють довше.

Недоліки: дещо розмито друкуються великі ділянки суцільного заповнення.

Крапельний метод

Є подібним до попереднього методу, але тут до температури кипіння нагрівається саме чорнило, з нього утворюється крапля пару, що і переноситься на папір.

Такий метод надає швидке виприскування чорнил, що дозволяє збільшити якість та швидкість друкування.

Колірний друк. Колірна модель CMYK.

Можливість колірного друкування була поштовхом для широкої популярності струменевих принтерів. При друкуванні колір формується внаслідок накладання 3 основних типографських кольорів, в різних пропорціях:

· Голубий (Cyan).

· Малиновий (Magenta).

· Жовтий (Yellow).

Теоретично накладання 100% насиченості кожної колірної складової має надавати чорний колір, але насправді він утворюється сіруватим або коричневим.

Тому, в якості четвертого основного кольору додають ще Чорний (BlacK). Таку колірну модель називають CMYK і вона є основною в поліграфії і відповідно, для всіх друкованих колірних зображень.

Отже, в моделях струменевих принтерів, що друкують в кольорі знаходяться 4 резервуари з чорнилами. При друкуванні кольорового зображення друкуючий вузол проходить по одному місцю 4 рази, кожен раз виприскуючи певну порцію кольорового чорнила. Оскільки все відбувається дуже швидко, то чорнила на папері змішуються і утворюється потрібний відтінок.

Переваги струменевих принтерів:

· Невисокий рівень шуму.

· Можливість колірного друку.

· Відносно невисока вартість від 50 до 100-150 дол.

· Збільшена якість зображення – 300-600 dpi.

Недоліки струменевих принтерів:

· Низька швидкість друку. Чорно-білий друк – 1-3 сторінки за хвилину, колірний друк – 1 сторінка за 2-3 хвилини.

· Підвищені вимоги до паперу. При недостатній якості чорнило може розтікатися.

· При попаданні води на видрукуваний аркуш утворюється чорнильна пляма.

· Можуть засохнути чорнила у розпилювачів, тому варто час від часу друкувати тестову сторінку.

· Невеликий ресурс чорнила у картриджі, що вистачає на роздрукування 200-300 сторінок.

4. Лазерні принтери

На сьогодні це є високоякісний та популярний тип принтерів, що використовують технологію фотокопіювання.Основним елементом є барабан – металевий циліндр, що покритий прошарком напівпровідника і за допомогою якого відбувається перенесення зображення на папір. У різних моделях принтерів барабан може знаходитися або у корпусі принтера, або у картриджі разом з резервуарами для тонеру.

Під час друку барабан рівномірно електризується. Лазерний промінь відбивається від оптичної системи і скеровується на барабан, де змінює електростатичний заряд в точці попадання. На барабані створюється електрична копія зображення.

Далі, за допомогою так званого девелопера на барабан наноситься тонер – дрібні часточки фарбуючого порошку. Тонер притягується до тих ділянок, де було змінено заряд.

Аркуш з лотка за допомогою системи валиків просувається до барабану. Йому надається електричний заряд, протилежний до заряду барабану.

Коли аркуш проходить повз барабану, він перетягує часточки тонеру на себе. Для закріплення порошку, аркуш проходить між фіксуючими валами, які нагріваються до 180°-200°С.

По закінченні циклу, барабан розряджається, очищується від залишків тонеру і є готовим до нового циклу.








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 3447;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.016 сек.