Висновок. 1. Літній цикл свят українців пов'язаний з обрядовістю, в основі якої лежить культ рослинності, магія заклинання майбутнього врожаю

1. Літній цикл свят українців пов'язаний з обрядовістю, в основі якої лежить культ рослинності, магія заклинання майбутнього врожаю, успішний збір врожаю, забезпечення добробуту.

2. Осінній цикл календарних свят не становить цілісної системи, а ввібрав окремі звичаї та обряди. Їх загальний характер визначався станом засинання природи та підготовкою до зими.. Обряди осіннього циклу переважно були спрямовані на родинне життя.

Висновок до лекції

1. Українські календарно-побутові обряди отримали через зв’язок з календарними циклами (зимою, весною, літом, осінню), від яких безпосередньо залежав побут нашого народу. Їх ще називають аграрними, тобто пов’язаними з певними видами господарських робіт (сівбою, плеканням посівів, збираннями врожаю). Свята і обряди календарного циклу регламентували всі сфери життя українського селянина - виробничу, суспільну, сімейну, а головна їх мета - відвернути стихійне лихо, вплинути на врожайність.

2. Календарно-побутова обрядовість акумулювала у собі цінні морально-етичні погляди та естетичні смаки українців. У ній відтворено народне ставлення до явищ природи і навколишньої дійсності, благородний потяг до толерантних взаємин, одвічне прагнення спокою, злагоди, добра.








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 930;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.