Відповіді

ТЕМА 3. СУДОВА СИСТЕМА УКРАЇНИ

1. Поняття судової системи України. Характеристика сучасної судової системи України.

2. Історія розвитку судової системи України.

3. Суди загальної юрисдикції. Принципи побудови. Значення конституційних принципів територіальності, спеціалізації та інстанції.

4. Поняття ланки судової системи. Судові інстанції.

 

Відповіді

1. Судова система України становить сукупність усіх судів держави, заснованих на єдиних засадах організації і діяльності, що здійснюють судову владу.

Суди України поділяються на:

- суди цивільної, кримінальної юрисдикції, а також з розгляду справ про адміністративні правопорушення, якщо законом розгляд цих справ віднесений до компетенції судів, а не інших органів влади;

- суди господарської юрисдикції;

- суди адміністративної юрисдикції.

 

3. Значною мірою структура судової системи залежить і від того, на яких стадіях здійснюється розгляд справ тими чи іншими судами. За цим принципом судова система поділяється на судові інстанції.

 

 

5. Судами першої інстанції є суди, які вперше розглядають справи по суті у порядку, передбаченому процесуальним законодавством. Залежно від юрисдикції судів – це цивільні, господарські, адміністративні, кримінальні справи, справи про адміністративні правопорушення.

Апеляційні суди розглядають справи в апеляційному порядку за скаргами зацікавлених осіб, і в цьому розумінні є судами другої інстанції.

Апеляція – форма оскарження судових рішень до суду вищої (апеляційної) інстанції для перегляду справи. Рішення суду першої інстанції може бути переглянуто апеляційним судом як з мотивів неправильних оцінки доказів у справі, так і неправильного застосування норм матеріального і процесуального законодавства.

Відповідно до частини 1 статті 31 Закону у системі судів загальної юрисдикції України діють вищі спеціалізовані суди як суди касаційної інстанції для розгляду цивільних і кримінальних, господарських, адміністративних справ. Розгляд у касаційному порядку скарг на постанови судів у справах про адміністративні правопорушення законом не передбачений.

На відміну від апеляцій, касація стосується судових рішень, прийнятих у першій та апеляційній інстанціях, які набрали законної сили, причому суд касаційної інстанції може переглядати ці рішення здебільшого лише через неправильне застосування норм законодавства, не втручаючись в оцінку доказів судами попередніх інстанцій.

В основу побудови системи судів загальної юрисдикції покладений розподіл судів на ланки відповідно до адміністративно-територіального устрою нашої держави. Іншими словами, з організаційної точки зору, суди пов'язані між собою як органи різних ланок судової системи.

 

Під ланкою слід розуміти сукупність однотипних судів, які мають однакову структуру, організаційну побудову та повноваження і діють на рівнозначних територіальних утвореннях.

За цією ознакою суди загальної юрисдикції поділяються на суди трьох ланок:

Першу ланку утворюють: 1) місцеві загальні суди — районні, районні у містах, міські та міськрайонні суди; 2) та місцеві спеціалізовані суди: а) місцеві господарські суди — господарські суди Автономної республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя; б) місцеві адміністративні суди — окружні суди, що утворюються в округах відповідно до Указу Президента України.

Другу ланку утворюють: 1) апеляційні загальні суди — апеляційні суди областей, міст Києва та Севастополя, Апеляційний суд Автономної Республіки Крим; 2) та апеляційні спеціалізовані суди — апеляційні господарські суди та апеляційні адміністративні суди, які утворюються в апеляційних округах відповідно до Указу Президента України.

Третю ланку утворюють: 1) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ; 2) Вищий господарський суд України; 3) Вищий адміністративний суд України; 4) Верховний Суд України, який є одночасно і найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції.

 








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 2455;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.