Використання принципів системного аналізу до транспортної системи передбачає необхідність урахування ряду особливостей та властивостей транспортної системи.

Визначимо наступні властивості транспортної системи:

1. складність транспортної системи в цілому і окремих її підсистем: усі вони складаються з великої кількості взаємопов’язаних елементів. Взаємодія окремих підсистем транспорту між собою, наявність у них «власних» інтересів, цілей, критеріїв ефективності обумовлює появу сінергичних(системних) ефектів.

Системними називають зазвичайефекти які не можуть бути безпосередньо виведені з властивостей окремих підсистем, але визначаються їх взаємодією.

При аналізі складних багаторівневих транспортних систем урахування сінергичних ефектів дуже важливе тому, що в таких системах орієнтація на локальні вигоди підсистем може привести до рішень не вигідних для всієї системи в цілому.

Наприклад, час знаходження локомотива, заздалегідь запитаного диспетчером на станцію, для того щоб скоріше відправити вагони. Дирекції не вигідний простій локомотива. Показник роботи станції – простій вагонів, обіг локомотива – показник роботи дирекції,…

Тому, необхідний відповідний механізм узгодження «інтересів», налаштування параметрів якого повинно забезпечити вигідність рішення, яке приймається, для всіх учасників, при чому пріоритет слід надавати інтересам транспортної системи більш високого порядку.

 

Наявність таких ефектів призведе, зокрема, до того, що

Ефект у системі в цілому може не збігатися з сумою ефектів за окремими складовими її частинами; в цьому безпосередньо виявляється ефект емерджентності (наслідування, породження) складних систем. Наприклад, у вагона, як об’єкту є властивості – тара для перевезення вантажу, колії станції – для накопичення вагонів; разом колія та вагон – система для накопичення вантажу за напрямками.

АРІСТОТЕЛЬ: ” Целое больше суммы своих частей “

2. Багаторівневість ієрархії структури транспортної системи країни. Показники діяльності транспорту повинні відображати всі аспекти та задовольняти вимоги системної цілісності.

3. Орієнтація управління на вибір шляхів найбільш ефективного досягнення поставленої мети, вибору заходів розвитку транспорту які забезпечують рух по найвигіднішій траєкторії. Специфічним при цьому є присутність в системі людини як виробника та користувача транспортної продукції, Тому не всі процеси можуть бути описані формальною мовою.

4. Необхідність комплексного вивчення всебічних наслідків від дій економічного характеру, які приймаються на транспорті. Необхідність аналізувати наслідки не тільки у взаємодіючих транспортних підсистемах, а і споживачів транспортної продукції. (Збільшення тарифу на перевезення може стримувати відправників вантажу).

5. Двоякий підхід до вивчення транспорту як відносно відокремленої складної динамічної системи та системи, яка підпорядковується при розвитку та функціонуванні взаємодіючим галузям. З цього принципу випливає наявність двох аспектів функціонування та розвитку транспорту – внутрішнього та зовнішнього.

Важливим аспектом системного аналізу, що випливає з принципу подвійності, є відображення результатів діяльності при різних ракурсах його розгляду.

При аналізі транспорту як відокремленої системи результати його діяльності характеризуються кількісними та якісними показниками. При аналізі транспорту як частини матеріального виробництва розглядаються показники ефективності транспортного обслуговування клієнтури. (В останній час – такий показник як якість послуги, в останній час актуально створення логістичного центру з обслуговування клієнтів залізниці)

Використання системного аналізу ефективно в сфері управління, планування, прогнозування, розробці нових технологій та нових систем. З практичним використанням методів системного аналізу ознайомимося на практичних заняттях.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 848;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.