ЗОШИТ-КОНСПЕКТ З МУЗИЧНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

(ПЕРШИЙ РІК НАВЧАННЯ)

Полтава, 2010
РОЗДІЛ І.
Музика в нашому житті

Музика в нашому житті

Музика з древніх часів оточує людство. Вона має унікальний вплив на людину. Може викликати бурхливу радість і насолоду чи сильне душевне потрясіння.

Відносно походження музичного мистецтва в 19-20 століттях були висунені різні гіпотези, згідно яких витоками мистецтва були інтонації збудженого мовлення, спів птахів та тварин, ритми роботи первісних людей, їх звукові сигнали, магічні заклинання. В сучасній науці вважається, що музика розвивалася і поступово виділилася із первісного синкретичного прамистецтва (злиття різних мистецтв), що містило в собі зародки танцю, поезії та інших видів мистецтва.

Виділення музики в самостійний вид мистецтва відбувалося в період розпаду первісного строю. В цю епоху в міфах різних народів фіксують уяву про музику як могутню силу, що здатна керувати природою, приборкувати тварин та зцілювати людей.

Музична культура рабовласницьких та ранньофеодальних країн стародавнього світу характеризується широкою діяльністю професійних музикантів, що служили в храмах, при дворах знаті, брали участь в масових обрядах. Вперше окрім практичної та духовної необхідності музика стала відігрівати естетичну роль — так в Стародавній Греції проводились змагання музикантів, що виконували піснеспіви та інструментальні п'єси. Розвиваються різні пісенні і танцювальні жанри, в багатьох із них музика, поезія і танець зберігають первісну єдність. Виникають перші системи нотної фіксації (клинописна, буквена), хоча переважаючою формою залишається усна форма.

Музика, яку ми знаємо сьогодні, створена в останні 4 – 5 століть. Адже тільки в XIV – XV століттях був створений сучасний п’ятилінійний нотний запис.

Існує безліч легенд про музику музичні інструменти та про музикантів. Ось деякі з них.

“Якось мисливець-одинак почув дивні звуки. Наче хтось час від часу натискав басову клавішу велетенського клавесина, і нота ця звучала досить довго. Коли він вийшов на галявину, то побачив таку картину: біля височенного дерева стояв кремезний ведмідь і ритмічно смикав здоровенну тріску, котру майже повністю відщепила від стовбура осіння блискавиця. Він, висунувши язика, уважно вслухався в її звучання й навіть схиляв голову в бік тріски.”

“Років зо тридцять тому, на околиці індійського провінційного містечка збудували концертну мушлю та запросили на цілий сезон симфонічний оркестр. Здивуванню присутніх не було меж, коли посеред одного з концертів вони побачили дикого слона. Цей несподіваний меломан прийшов із джунглів, що буяли зовсім поруч. Він чемно стояв і слухав Концерт для скрипки з оркестром Людвіга ван Бетховена, й дуже дивувався деяким відвідувачам безкоштовного концерту, котрі вставали і, як то часто буває, крадькома виходили з цього залу просто неба. У слона був гарний смак, він шанував шедеври. Кожного вечора дикий звір приходив на концерт.”

 

Музика як вид мистецтва

Мистецтво – це творче віддзеркалення, відтворення дійсності в художніх образах.

Види мистецтва: архітектура, скульптура, живопис, література, музика, театр, кіно, цирк.

Головна мета будь-якого мистецтва це художньо відобразити навколишнє життя. Література робить це за допомогою слів, живопис – за допомогою фарб, музика – за допомогою звуків. Музика не має конкретного змісту, який є в літературі, поезії і образотворчому мистецтві, не говорить словами і поняттями, не зображає конкретні зорові образи. Але вона має свої способи зображення, де їй немає рівних. Широко відомими стали слова німецького поета Генріха Гейне “Музика починається там, де слова втрачають свою силу”.

Музика – це мистецтво, в якому переживання, почуття та ідеї передаються звуками. Де ж сучасна людина стикається з музичним мистецтвом?

Де виконується музика?

Народнафольклор Культоварелігійна Камерна Концертна Театральна сценічна Естраднапопулярна Військова
На вулиці, вдома, клуб, концертна зала Релігійні установи, концертна зала Кімната, вітальня, камерна (мала) зала Концертна зала Театр: опери та балету, драматичний та дитячий театри Кіноконцерт-ні та спортивні майданчики, парки, дискотеки Військові установи, військові паради
Пісні, інструм. та танцювальна музика, обробки народних мелодій для хору, різних музичних інструментів, ансамблів, оркестрів Твори для хору без супроводу (a capella), з інструм. супроводом, твори для органу Інструм. твори для одного чи кількох виконавців (соло, дуети, тріо...), вокальні твори: пісні, романси... Твори для оркестру, для соліста з оркестром, для хору, для солістів та ансамблів різних складів Опери, балети, оперети, мюзикли, супровід драматичн., дитячої вистави, циркового дійства Твори для вокально-інструм. ансамблів, інструм. п’єси, муз. супровід до естрадного дійства Сигнали труби, марші для військового духового оркестру, стройові пісні
На радіо- та телестудіях, в студіях звукозапису

 

Пісенність в музиці

Музика та поезія самостійні види мистецтва. Але вони поєднуються утворюючи пісню.

Пісня – це найпоширеніша форма музичного твору, поєднує поетичний та музичний тексти в один художній образ.

Ще в античні часи пісня була важливим компонентом обрядів: її текст виконувався під музичний акомпанемент, супроводжувався танком чи пантомімою. Тісно пов'язана з музикою середньовічна пісня — канцона, альба, рондо, серенада, балада — творцями якої були трувери, трубадури, мінезингери. В сучасній популярній музиці пісня стає найпоширенішою музичною формою. Більшість пісень пишуться у куплетній формі Куплетна форма містить від трьох до п'яти елементів, які розташовуються приблизно в наступному порядку:


1.Вступ

2.Куплет

3.Приспів

4.Куплет

5. Приспів

6. Інструментальний програш

7. Повторення приспіву


За способом створення розрізняють авторські (конкретний композитор) та народні. За тематикою розділяють на історичніпісні, ліричні, жартівливі, сатиричні, тощо. За кількістю виконавців пісня може бути одноголосна, ансамблева або хорова. Також є пісні із музичним супроводом (акомпанементом) та без нього (a capella).

 

РОЗДІЛ ІІ. Зміст музичних творів

Що може зобразити музика?

Основним змістом музики є багатий і складний духовний світ людини, її емоції, настрої та почуття. Про те, що музика, навіть у звичайному нотному записі, - це “віддзеркалення” душі, писалося багато. Як людська душа мінлива, здатна лише одного дня переживати шалену гаму почуттів (від легкого суму – до жагучої пристрасті, від розчарування – до веселощів), так і музика за віки навчилася відображати різноманітні зміни настрою та почуттів. У межах одного невеликого твору чи в частинах більш масштабного. У музиці також знаходять своє віддзеркалення різні конкретні події та явища навколишнього світу як емоційний відгук людини на ці події, ставлення її до них. Найпростішим способом відображення дійсності в музиці є звуконаслідування. Це і спів пташок, і двиготіння джмеля, шелест лісу, звуки води, дощу, чи грози, тупотіння коней, брязкіт зброї, рух потягу чи передзвін, тощо.

 

Природа та пейзаж в музиці

До образів природи звертаються митці усіх напрямків: живопису, поезії, літератури, архітектури. І, звичайно ж, музиканти не оминають цієї теми. Вони втілюють у своїх творах настрої і почуття народжені враженнями від природи.

Видатний російський композитор Петро Ілліч Чайковський надзвичайно тонко відчував природу і присвятив їй унікальний альбом “Пори року”. Він складається з 12 п'єс, що відповідають характерним образам кожного місяця року, наприклад, березень — «Пісня жайворонка», липень — «Пісня косаря», серпень — «Жнива» і т.д. В цих п'єсах виражена глибока любов Чайковського до російської природи, до російського життя. До кожної дібраний невеликий поетичний епіграф з віршів російських поетів. Так, до п’єси “Березень. Пісня жайворонка” епіграфом взято слова з вірша О. Майкова:


Поле зыблется цветами…








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 5217;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.