Тема: Підприємство в сучасних умовах господарювання

 

1. Сутність, цілі і напрямки діяльності підприємства.

2. Правові основи функціонування підприємства.

3. Види підприємств та об’єднань підприємств в Україні.

4. Підприємництво: сутність принципи, форми

1. Підприємство -самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності. Підприємства можуть створюватись як для здійснення підприємництва, так і для некомерційної господарської діяльності.

 

Кожне підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку з власною назвою, та ідентифікаційним кодом. Підприємство не має у своєму складі інших юридичних осіб.

Головну мету підприємства називають місією.Здебільшого місією підприємства вважають виробництво продукції для задоволення потреб ринку та отримання максимально можливого прибутку.

 

На основі загальної місії підприємства формулюються і встановлюються загально - фірмові цілі, які мають відповідати певним вимогам:

1) бути конкретними і піддаватися вимірюванню

2) орієнтованими у часі

3) досяжними

4) взаємно підтримуючими

5) чітко сформульованими для кожного виду діяльності

6) розроблено систему стимулювання і інформовано весь персонал.

 

У практиці господарювання підприємства здійснюють багато конкретних видів діяльності, котрі можна об'єднати в окремі головні напрямки:

1. Маркетингова

2. Інноваційна

3. Виробнича

4. Економічна

5. Соціальна.

 


В залежності від джерел формування фінансових результатів підприємства його діяльність поділяють за наступними видами.

 

 

 


2. Юридичні акти, що є законодавчою базою підприємства:

• Конституція України

• Господарський кодекс України

• Статут підприємства

• Колективний договір.

Господарський кодекс України визначає види та організаційні форми підприємств, правила їхнього створення і ліквідації, механізм здійснення ними підприємницької діяльності, створює однакові правові умови для діяльності підприємств різних форм власності, забезпечує самостійність підприємств, чітко фіксує їх права та відповідальність у здійсненні господарської діяльності, регулює відносини з іншими суб'єктами господарювання і державою.

Державна реєстрація підприємства проводиться у виконавчому комітеті міської районної Ради за місцем знаходження або місцем проживання господарського суб'єкта.

Для державної реєстрації подаються такі документи:

1. Установчі документи для створюваної організаційно - правової форми (установча угода, статут);

2. Реєстраційна картка встановленого зразка, яка є одночасно заявою;

3. Документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію;

4. Документ, що засвідчує сплату власником внеску до статутного фонду, в розмірі, передбаченим Законом.

Строк реєстрації не перебільшує 10 робочих днів. На протязі цього терміну дані про підприємство вносяться до реєстру суб'єктів підприємницької діяльності та видається свідоцтво з проставленим ідентифікаційним кодом юридичної особи.

У випадку зміни назви, організаційно - правової форми, форми власності здійснюється перереєстрація в порядку, встановленому для його реєстрації.

Підприємство діє на підставі статуту, тобто певного зібрання обов'язкових правил, що регулюють його діяльність, взаємовідносини з іншими підприємствами. Статут має відповідати статті 57 Господарського кодексу України, його затверджує власник підприємства. Статут при реєстрації подають всі підприємства, окрім повного та командитного товариства.

На підприємстві важливу соціальну роль відіграє колективний договір.

Колективний договір- це угода між трудовим колективом в особі профспілки та адміністрацією, що укладається щорічно. Колективний договір регулює виробничі,трудові та економічні відносини трудового колективу з адміністрацією. Він складається зі вступної частини, що знайомить трудовий колектив із напрямками розвитку та вдосконалення виробництва, умов праці і культурно - побутового забезпечення працівників, а також кілька розділів з конкретними зобов'язаннями адміністрації за основними напрямками діяльності колективу.

3. Підприємства можна поділити на окремі види за різними ознаками:

1.Мета і характер діяльності- комерційні і некомерційні.

2. Форма власності:

2.1 Приватне підприємство

2.2 Колективне підприємство

2.3 Комунальне підприємство

2.4 Державне підприємство, в тому числі казенне підприємство (не підлягає приватизації, головним споживачем продукції є держава, воно є суб'єктом природних монополій).

2.5 Підприємство, засноване на змішаній формі власності.

З. Належність капіталу — національні ,іноземні підприємства (100% іноземна інвестиція), підприємство з іноземними інвестиціями (іноземна інвестиція не менш 10%).

4. Спосіб утворення (заснування) та формування статутного фонду:

4.1. Унітарне підприємство - створюється одним засновником. Унітарними є підприємства державні, комунальні, підприємства, засновані на власності об'єднання громадян, релігійної організації або на приватній власності засновника.

4.2. Корпоративне підприємство - утворюється двома або більше засновниками за їх спільним рішенням. Корпоративними є кооперативні підприємства, господарчі товариства. Господарчі товариства:

- повне товариство,всі учасники якого займаються спільною підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов'язання підприємства всім своїм майном;

- товариство з обмеженою відповідальністю- має статутний фонд, поділений на частини, розмір яких визначається установчими документами. Учасники товариства несуть відповідальність в межах їх вкладів;

- командитне товариство- поряд з членами з повною відповідальністю, включає одного чи більше учасників, відповідальність котрих обмежується особистим вкладом у майно такого товариства;

- товариство з додатковою відповідальністю- учасники відповідають не тільки внесками до статутного фонду, але й своїм майном. Граничний розмір відповідальності передбачається в установчих документах;

- акціонерне товариство- має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки в межах належних акціонерам акцій. Буває двох типів: відкритого і закритого.

5. Галузево - функціональний вид діяльності- промислові, сільськогосподарські, будівельні і т. і.

6. Технологічна (територіальна) цілісність і ступінь підпорядкування:

6.1. Головні

6.2. Дочірні

6.3 . Асоційовані

6.4. Філії

7. Розмір за кількістю працівників:

7.1 . Великі (більше 250 осіб, обсяг доходу від реалізації продукції перевищує 100млн. грн)

7.2 . Середні

7.3 . Малі (не більше 50 осіб, обсяг доходу від реалізації прод. до 70 т. грн)








Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 824;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.