ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Робоча навчальна програма з дисципліни «Теорія і технологія художньо-естетичного розвитку дитини» є нормативним документом КУ імені Бориса Грінченка, який розроблено кафедрою дошкільної освіти на основі освітньо-професійної програми підготовки спеціалістів відповідно до навчального плану для спеціальності «Дошкільна освіта» денної форми навчання.

Програму розроблено з урахуванням рекомендацій МОН України (лист № 1/9-736 від 06.12.2007 р.) «Про Перелік напрямів (спеціальностей) та їх поєднання з додатковими спеціальностями і спеціалізаціями для підготовки педагогічних працівників за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста, магістра», Національної рамки кваліфікації та Базового компоненту дошкільної освіти – стандарту дошкільної освіти в Україні.

Робочу навчальну програму укладено згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчання. Програма визначає обсяги знань, які повинен опанувати спеціаліст відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики, алгоритму вивчення навчального матеріалу дисципліни «Теорія і технологія художньо-естетичного розвитку дитини», необхідне методичне забезпечення, складові та технологію оцінювання навчальних досягнень студентів.

Курс «Теорія і технологія художньо-естетичного розвитку дитини» ґрунтується на класичних та сучасних наукових дослідженнях у галузі естетичного виховання, дитячої психології та дошкільної педагогіки і є складовою частиною дисциплін циклу професійно-педагогічної підготовки. Її вивчення передбачає естетичний розвиток особистості, що забезпечує високий рівень художньо-естетичної культури. Художньо-естетична освіта майбутніх спеціалістів в галузі дошкільної освіти як цілісне культурологічне явище, що включає процеси навчання, виховання, розвитку особистості, спрямовується на формування естетичної культури як складової системи національного і громадського виховання. Зважаючи на ці положення, нагального вирішення потребує проблема естетизації навчальних дисциплін та програм підготовки майбутніх фахівців у галузі «Дошкільна освіта». Професійна підготовка майбутніх спеціалістів в галузі дошкільної освіти має бути спрямованою на:

· неперервність процесу художньо-естетичної освіти;

· формування художньо-естетичної культури (знання, уміння, естетичне ставлення до довкілля);

· формування умінь здійснювати комплексний підхід до організації художньо-естетичного виховання дітей дошкільного віку;

· мотивацію саморозвитку та постійного фахового зростання.

Основною метою курсу є підвищення рівня загальної та естетичної культури майбутніх вихователів шляхом надання художньо-естетичних знань, формування естетичного ставлення до довкілля, уміння застосовувати технології художньо-естетичного розвитку у навчально-виховному процесі ДНЗ.

Особливе значення має художньо-естетична освіта для студентів педагогічних вищих навчальних закладів, майбутніх вихователів, які поряд із набуттям загального високого рівня художньо-естетичної культури мають опанувати методику естетичного виховання, що передбачає:

· врахування емоційної чутливості дітей дошкільного віку, що зумовлює у роботі з ними використання методів і прийомів, спрямованих на емоційно-естетичне сприймання предметів і явищ, розвиток естетичного ставлення до довкілля;

· розуміння того, що ефективність естетичного виховання в дошкільному віці залежить від спільних дій сім'ї і дошкільних навчальних закладів, загальної та художньо-естетичної культури батьків і вихователів, їх бажання вводити дітей світ прекрасного.

Розуміння студентом основних естетичних понять та термінів, вміння співвідносити теоретичні положення з практикою естетичного виховання дітей дошкільного віку є запорукою ефективної діяльності у напрямку здобування та трансляції художньо-естетичної освіти.

Курс «Теорія і технологія художньо-естетичного розвитку дитини» спрямовується на підвищення рівня загальної та естетичної культури майбутніх вихователів, отримання художньо-естетичних знань та формування естетичного ставлення до довкілля.

В процесі вивчення предмету студенти засвоять поняття «художній розвиток», «естетичні почуття», «художньо-естетична діяльність», «естетичне ставлення».

Викладання курсу базується на основі синтезу трьох основних тенденцій естетичної науки:

· формування на основі сучасних наукових досліджень художньо-естетичних знань;

· формування естетичного ставлення до довкілля;

· впровадження в практику почуттєво-дільнісних стратегій та технологій художньо-естетичного розвитку.

Вивчення курсу передбачає формування у студентів знань про:

· теоретичні засади художньо-естетичного розвитку;

· зміст педагогічного процесу формування художньо-естетичної культури;

· технології формування художньо-естетичної культури.

На основі цих знань повинні бути сформовані уміння:

· інтерпретувати відповідно до вікових особливостей дітей дошкільного віку знання про культурні надбання людства;

· створювати педагогічні умови для художньо-естетичного розвитку дитини;

· створювати розвивальне художньо-естетичне середовище у дошкільному навчальному закладі;

· будувати процес художньо-естетичного розвитку на різних рівнях «педагог – дитина», «педагог – батьки – дитина», «педагог – педагог»

Кількість годин, відведених навчальним планом на вивчення дисципліни, становить 72 год., із них 12 год. – лекції, 12 год. – семінарські заняття, 4 год. – індивідуальна робота, 40 год. – самостійна робота, 4 год. – модульний контроль.

Вивчення спеціалістами навчальної дисципліни «Теорія і технологія художньо-естетичного розвитку дитини» завершується складанням заліку.


1. ОПИС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Найменування показників Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчальної дисципліни  
денна форма навчання  
Кількість кредитів – 2 Галузь знань 0101 «Педагогічна освіта»   Нормативна  
Шифр та назва спеціальності: 7.01010101 Дошкільна освіта  
Модулів – 2 Рік підготовки:  
Змістових модулів – 1 1-й  
Індивідуальне навчально-дослідне завдання: портфоліо за освітньою лінією «Дитина у світі культури» Семестр  
Загальна кількість годин –72 1-й  
Лекції  
Тижневих годин для денної форми навчання: аудиторних – 2 самостійної роботи студента – 4 Освітньо-кваліфікаційний рівень: «спеціаліст» 12 год.  
Семінарські  
12 год.  
Самостійна робота  
40 год.  
Модульний контроль:  
4 год.  
Індивідуальні завдання:  
4 год.  
Вид контролю:залік  

 

 


ІІ. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

№ з/п Назви теоретичних розділів Кількість годин
Разом Аудиторних Лекцій Практичних Семінарських Лабораторних Індивідуальна робота Самостійна робота МКР
Змістовий модуль І. теоретичні засади художньо-естетичного розвитку дітей дошкільного віку
Психологічні аспекти та педагогічні умови художньо-естетичного розвитку            
Самостійна художня діяльність дітей дошкільного віку            
Дозвіллєва діяльність дітей дошкільного віку          
Разом      
Змістовий модуль ІІ. технологіЇ художньо-естетичного розвитку дітей дошкільного віку    
Технології естетотерапії          
Технологія використання музейного простору              
Технологія ознайомлення з мистецтвом живопису            
Разом      
Разом за навчальним планом      
                       

всього: 2 кредити


ІІІ. ПРОГРАМА

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І.

Теоретичні засади художньо-естетичного розвитку дітей дошкільного віку.

Лекція 1. Психологічні аспекти та Педагогічні умови художньо-естетичного розвитку (2 год.)

Теоретичні підходи до вирішення проблем формування естетичної сфери особистості. Психолого-педагогічний потенціал взаємодії особистості із світом мистецтва. Характеристика провідних категорій художньо-естетичного розвитку: художній розвиток, естетичні почуття, естетична діяльність, естетичне ставлення. Вікові особливості розвитку естетичного сприймання. Етапи формування естетичного ставлення особистості до довкілля в соціогенезі. Умови розвитку творчих здібностей дітей дошкільного віку. Педагогічні умови формування естетичного ставлення до довкілля. Характеристика засобів художньо-естетичного розвитку: природа, мистецтво, навчання (різні види занять), самостійна художня діяльність, естетика побуту.

Ключові поняття теми: естетична сфера, художній розвиток, естетичні почуття, естетична діяльність, естетичне ставлення, естетичне сприймання, вікові особливості, педагогічні умови, природа, мистецтво, навчання (різні види занять), самостійна художня діяльність, естетика побуту.

Семінарське заняття 1.Психолого-педагогічні механізми естетичного розвитку дітей дошкільного віку.

Рекомендована література

Основна література: 3

Додаткова література: 4

Лекція 2. Самостійна художня діяльність дітей дошкільного віку (2 год.)

Генезис висвітлення проблеми СХД дітей дошкільного віку у наукових дослідженнях. Шляхи опосередкованого впливу на СХД дітей дошкільного віку: заняття як засіб збагачення СХД; стимулююча роль святкових вражень; предметний світ; співпраця ДНЗ та сім’ї. Особливості керівництва СХД дітей дошкільного віку у різних вікових групах: художньо-мовленнєва діяльність, музична діяльність, образотворча діяльність, театралізована діяльність.

Ключові поняття теми: самостійна художня діяльність, ігрова діяльність, театралізована діяльність, образотворча діяльність, художньо-мовленнєва діяльність, музична діяльність

Семінарське заняття 2.Створення розвивального художньо-естетичного середовища в ДНЗ.

Рекомендована література

Основна література: 3, 4

Додаткова література: 2, 3

 

Лекція 3. Дозвіллєва діяльність дітей дошкільного віку (2 год.)

Характеристика дозвіллєвої діяльності. Свята і розваги. Особливості організації свят і розваг в ДНЗ. Специфіка організації дозвілля дитини у сім’ї. Мистецтво анімації та основи аніматорства.

Ключові поняття теми: дозвіллєва діяльність, форми організації, свята, розваги, анімація, аніматорство.

Семінарське заняття 3.Організація дозвілля дітей дошкільного віку в ДНЗ та сім’ї.

Рекомендована література

Основна література: 3

Додаткова література: 7

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІI.

технологіЇ художньо-естетичного розвитку дітей дошкільного віку

Лекція 4. ТЕХНОЛОГІЇ ЕСТЕТОТЕРАПІЇ (2 год.)

Естетотерапія як наука: предмет, об’єкт, основні завдання. Основні засоби та види естетотерапії, форми естетотерапії. Педагогічні основи та практика казкотерапії. Технологія роботи з казкою Т.Зінкевич-Євстігнєєвої. Естетотерапевтичний потенціал музичного мистецтва. Аналіз окремих методик музикотерапії. Організаційно-змістові аспекти фототерапії. Технологія sand-play (пісочна терапія) у освітнй роботі з дітьми. Основи кольоротерапії: єнергоінформаційна природа кольору, психофізіологічний вплив кольору на організм, використання кольору у вихованні дітей (освітні технології В.Кулешова). Формокорекційна ритмопластика Романа та Таміли Чураєвих. Технологія ігротерапії, що центрована на дитині (за Г.Лендрет).

Ключові поняття теми:естетотерапія, казкотерапія, музикотерапія, фототерапія, пісочна терапія, кольоротерапія, хореотерапія, лялькотерапія, ігротерапія.

Семінарське заняття 4-5.Естетотерапія засобами мистецтва

Рекомендована література

Основна література: 2, 5

Додаткова література: 3, 6, 7

Лекція 5. ТЕХНОЛОГІЯ ВИКОРИСТАННЯ МузейнОГО пРОСТОРУ (2 год.)

Становлення музейної педагогіки як галузі педагогічної науки. Аналіз наукових досліджень з теми. Використання потенціалу мистецтва для формування естетичної сфери дитини. Характеристика музейної педагогіки як засобу збагачення художньо-естетичної сфери дитини. Педагогічні засади організації роботи ДНЗ у напрямі музейної педагогіки. Сучасні підходи до використання музейної педагогіки у сім’ї.

Ключові поняття теми: музейна педагогіка, мистецтво, педагогічні засади, організація роботи ДНЗ, форми роботи.

Рекомендована література

Основна література: 3, 4

Додаткова література: 1, 2, 7

Лекція 6. ТЕХНОЛОГІЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ З МИСТЕЦТВОМ ЖИВОПИСУ (2 год.)

Живопис як вид образотворчого мистецтва. Види живопису: монументальний, станковий, декоративний, театрально-декоративний, мініатюрний. Жанри живопису: пейзажний, портретний, казково-билинний, батальний, побутовий, анімалістичний, натюрморт. Художні особливості мистецтва живопису. Формування уміння естетичного сприймання творів живопису. Мистецький аналіз творів живопису за змістом і засобами художньої виразності. Художньо-педагогічне спілкування за картиною. Технологія ознайомлення з картиною Франсуази Барб-Галль.

Ключові поняття теми:живопис, види живопису, жанри живопису, засоби художньої виразності (колір, колорит, світлотінь, перспектива, композиція), художньо-педагогічне спілкування, етапи ознайомлення з картиною, методи, естетичне сприймання.

Семінарське заняття 6.Використання освітнього потенціалу мистецтва в умовах ДНЗ та сім’ї

Рекомендована література

Основна література: 1, 3

Додаткова література: 1, 5

 


ІV. Навчально-методична карта дисципліни «Теорія і технологія художньо-естетичного розвитку дитини»

Разом: 72 год., із них 12 год. – лекції, 12 год. – семінарські заняття, 4 год. – індивідуальна робота, 40 год. – самостійна робота, 4 год. – модульний контроль.

Модулі Змістовий модуль І Змістовий модуль ІІ
Назва модуля Теоретичні засади художньо-естетичного розвитку дітей дошкільного віку Технології художньо-естетичного розвитку дітей дошкільного віку
Кількість балів за модуль 81 бал 81 бал
Лекції  
  Теми лекцій Психологічні аспекти та педагогічні умови художньо-естетичного розвитку1 б. Самостійна художня діяльність дітей дошкільного віку1 б. Дозвіллєва діяльність дітей дошкільного віку1 б. Технології естетотерапії 1 б. Технологія використання музейного простору 1 б. Технологія ознайомлення з мистецтвом живопису1 б.
  Теми семінарських занять Психолого-педагогічні основи естетичного розвитку дітей дошкільного віку 11 б. Створення розвивального художньо-естетичного середовища в ДНЗ 11 б. Організація дозвілля дітей дошкільного віку в ДНЗ та сім’ї 11 б. Естетотерапія засобами мистецтва 11 б. Естетотерапія засобами мистецтва 11 б. Використання освітнього потенціалу мистецтва педагогіки в умовах ДНЗ та сім’ї11 б.
Самостійна робота   Табл. 6.1 (15 балів) Табл. 6.1 (5 балів) Табл. 6.1 (10 балів) Табл. 6.1 (5 балів.) Табл. 6.1 (5 балів)
ІНДЗ   30 балів
Види поточного контролю Модульна контрольна робота 1 (25 балів) Модульна контрольна робота 2 (25 балів)
Підсумковий контроль Залік – 192 бали

ПЛАНИ

семінаРськИХ ЗАНЯТЬ

Змістовий модуль І.

Теоретичні засади художньо-естетичного розвитку дітей дошкільного віку.

Семінарське заняття 1.

Тема: Психолого-педагогічні основи естетичного розвитку дітей дошкільного віку (2 год.)

І. Теоретична частина.

1. Характеристика творчих здібностей дітей дошкільного віку.

2. Засоби художньо-естетичного розвитку дитини.

3. Психолого-педагогічні умови художньо-естетичного розвитку дитини.

ІІ. Презентація повідомлень на тему: «Погляди педагогів та митців на естетичне виховання дітей дошкільного віку»

ІII. Перевірка самостійної роботи.

Основна література: 3

Додаткова література: 4

Семінарське заняття 2.

Тема: Створення розвивального художньо-естетичного середовища в ДНЗ (2 год.)

І. Теоретична частина.

1. Особливості організації СХД дітей дошкільного віку:

· Образотворча діяльність.

· Художньо-мовленнєва діяльність.

· Музична діяльність.

ІІ. Презентація проектів художньо-естетичного середовища в ДНЗ.

IIІ. Перевірка самостійної роботи.

Основна література: 3, 4

Додаткова література: 2, 3

Семінарське заняття 3

Тема: Організація дозвілля дітей дошкільного віку в ДНЗ та сім’ї (2 год.)

Місце проведення Театр юного глядача, вул. Липська, 15/17

І. Теоретична частина.

1. Характеристика дозвіллєвої діяльності.

2. Особливості організації дозвілля в ДНЗ.

3. Специфіка дозвіллєвої діяльності в умовах сім’ї.

ІІ. Перегляд вистави «Поліанна» за одноіменною повістю Елен Портер.

ІII. Перевірка самостійної роботи.

Основна література: 3

Додаткова література: 7

Змістовий модуль IІ.

технологіЇ художньо-естетичного розвитку дітей дошкільного віку.

Семінарське заняття 4.

Тема: Естетотерапія засобами мистецтва (2 год.)

І. Теоретична частина.

1. Характеристика ігротерапії.

2. Лялькотерапія.

3. Особливості казкотерпії у роботі з дітьми дошкільного віку

4. Специфіка музикотерапії.

II. Перевірка самостійної роботи.

Основна література: 2, 5

Додаткова література: 3, 6, 7

Семінарське заняття 5.

Тема: Естетотерапія засобами мистецтва (2 год.)

Місце проведення: ДНЗ №208 м. Києва

І. Теоретична частина.

4. Характеристика кольоротерапії.

5. Особливості пісочної терапії у роботі з дітьми дошкільного віку.

6. Специфіка хореотерапії.

II. Перевірка самостійної роботи.

Основна література: 2, 5

Додаткова література: 3, 6, 7

 

Семінарське заняття 6.

Тема: Використання освітнього потенціалу мистецтва в умовах ДНЗ та сім’ї (2год.)

Місце проведення: Національний музей українського народного декоративного мистецтва, вул. Лаврська, 9, корпус 29.

І. Теоретична частина.

1. Організаційно-методичні засади використання музейної педагогіки у роботі з дітьми дошкільного віку.

2. Специфіка технології ознайомлення дітей з картинами Франсуази Барб-Галль.

II. Перевірка самостійної роботи.

Основна література: 1, 3

Додаткова література: 1, 5

 

 


VІ. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Змістовий модуль І.

Теоретичні засади художньо-естетичного розвитку дітей дошкільного віку.

Тема 1. Психологічні аспекти та педагогічні умови художньо-естетичного розвику дітей дошкільного віку (7 год.) Тема 2. Самостійна художня діяльність дітей дошкільного віку (7 год.)

1. Підібрати методики та представити результати діагностики естетичного розвитку дітей дошкільного віку – 14 год.

Тема 3. Дозвіллєва діяльність дітей дошкільного віку(6 год.)

1. Написати сценарій дитячого свята – 6 год.

Змістовий модуль ІI.

технологіЇ художньо-естетичного розвитку дітей дошкільного віку

Тема 4. Технології естетотерапії (6 год.)

1. Презентувати результати апробації естетотерапевтичної технології (одна за вибором студента) – 6 год.

Тема 5. Технологія використання музейного простору (10 год.)

2. Розробити екскурсійний маршрут ознайомлення дітей дошкільного віку з пам’ятками художньої культури м. Києва – 10 год.

Тема 6. Технологія ознайомлення з мистецтвом живопису (4 год.)

1. Опрацювати зміст книги Ф.Барб-Галль «Як розмоляти з дітьми про мистецтво». Виписати поради: як зацікавити дітей картинами?

 

Карту самостійної роботи, де визначено форми академічного контролю, успішність (бали) і термін виконання самостійної роботи студентами, подано у вигляді табл. 6.1.

Таблиця 6.1

КАРТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СПЕЦІАЛІСТА

Змістовий модуль та теми курсу Академічний контроль Бали Термін виконання (тижні)
Змістовий модуль І. Теоретичні засади художньо-естетичного розвитку дітей дошкільного віку
Тема 1. (7 год.) Тема 2. (7 год.) Семінарське заняття, модульний контроль, залік  
Тема 3. (6 год.) Семінарське заняття, індивідуальне заняття модульний контроль, залік  
Змістовий модуль ІІ. технологіЇ художньо-естетичного розвитку дітей дошкільного віку
Тема 4. (6 год.) Семінарське заняття, модульний контроль, залік  
Тема 5 (10 год.) Семінарське заняття, модульний контроль, залік  
Тема 6. (4 год.) Семінарське заняття, індивідуальне заняття, модульний контроль, залік  
Разом: 40 год. Разом: 40 балів    
         

VІІ. ІНДИВІДУАЛЬНА НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНА РОБОТА

(навчальний проект)

Індивідуальна навчально-дослідна робота є видом позааудиторної індивідуальної діяльності студента, результати якої використовуються у процесі вивчення програмового матеріалу навчальної дисципліни. Завершується виконання студентами ІНДЗ прилюдним захистом навчального проекту.

Індивідуальне навчально-дослідне завдання (ІНДЗ) з курсу «Теорія і технологія художньо-естетичного розвитку дитини» – це вид науково-дослідної роботи студента, яка містить результати дослідницького пошуку, відображає певний рівень його навчальної компетентності.

Мета ІНДЗ: самостійне вивчення частини програмового матеріалу, систематизація, узагальнення, закріплення та практичне застосування знань із навчального курсу, удосконалення навичок самостійної навчально-пізнавальної діяльності.

Зміст ІНДЗ: завершена теоретична або практична робота у межах навчальної програми курсу, яка виконується на основі знань, умінь та навичок, отриманих під час лекційних, семінарських, практичних занять і охоплює декілька тем або увесь зміст навчального курсу.

Вид ІНДЗ: портфоліо. Портфоліо [анг. portfolio] – збір, виконання робіт та напрацювань певної особи; вдосконалення інтелектуальної підготовки майбутніх педагогів.

Орієнтовна структура ІНДЗу вигляді портфоліо:

· Зміст

· Основна частина

- комплект наочного матеріалу та методичні рекомендації щодо його використання за однією з технологій естетотерапії;

- проспект маршруту з тематичними довідками для дітей дошкільного віку цікавими місцями рідного міста (пам’ятники, музеї, виставки, галереї, парки, сквери).

· Список використаних джерел.

Критерії оцінювання та шкалу оцінювання подано відповідно у табл. 7.1. і 7.2.


Таблиця 7.1

Шкала оцінювання ІНДЗу вигляді портфоліо

 

№ п/п Критерії оцінювання роботи Максимальна кількість балів за кожним критерієм
1. Наявність всіх розділів портфоліо 10 балів
2. Методична грамотність виконання завдань та виявлення творчості 15 балів
3. Дотримання вимог щодо технічного оформлення структурних елементів роботи (складається з трьох розділів) 5 балів
Разом 30 балів

 

 

Таблиця 7.2

Шкала оцінювання ІНДЗ у вигляді портфоліо

 

Рівень виконання Кількість балів, що відповідає рівню Оцінка за традиційною системою
Високий 26 - 30 Відмінно
Достатній 21-25 Добре
Середній 11-20 Задовільно
Низький 0-10 Незадовільно

 

Оцінка з ІНДЗ є обов’язковим балом, який враховується при підсумковому оцінюванні навчальних досягнень студентів з навчальної дисципліни «Теорія і технологія художньо-естетичного розвитку дитини».

Студент може набрати максимальну кількість балів за ІНДЗ – 30 балів.

VІІІ. СИСТЕМА ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО








Дата добавления: 2015-09-02; просмотров: 1085;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.07 сек.