ЕЛЕКТРОТРАВМА

Це патологічна дія на організм електричного струму, унаслідок чого порушуються життєво важливі функції організму.

Клінічна картина

1. Місцеві прояви.

2. Опіки:

• контактні (справжні електричні опіки) — місце входу і виходу електричного струму і на шляху проходження; ушкоджуються глибше розташовані тканини, біль і гіперемія виражені мало, пухирі можуть бути відсутні, некроз шкіри бі­лого або темно-сірого кольору, можливе обвуглювання. «Знаки струму» — жовто-сірі крапки або великі вдавлення діаметром до 1—3 см з валиком по пери­ферії без ознак запалення; можуть спостерігатись наскрізні ураження; • термічний опік — типовим є опік від полум'я дуги Вольта; нерідко супровод­жується ушкодженням очей — опіком рогівки і атрофією зорового нерва.

2. Компресійні переломи і вивихи в результаті різкого скорочення м'язів.

II. Загальні прояви.

1. Судомне скорочення м'язів без втрати свідомості.

2. Судомне скорочення м'язів із втратою свідомості; дихання і серцева діяльність не порушені. Свідомість при цьому може бути відсутня протягом доби.

3. Судомне скорочення м'язів з різким порушенням дихання і серцевої діяль­ності: тахікардія, аритмія, зниження АТ. Можливий розвиток ГНН.

4. Клінічна смерть.

Перша допомога

1. Звільнити хворого від контакту з електричним струмом. Обов'язково при цьому забезпечити себе від дії струму: провід відкидати тільки сухою дерев'яною пали­цею; братися за ті частини одягу постраждалого, які не прилягають до тіла.

2. Покласти хворого, розстібнути одяг, дати валідол, валокордин, нітрогліцерин, увести серцеві глікозиди, антиаритмічні препарати. При сильному збуджен­ні — транквілізатори.

3. Асептична або чиста пов'язка на ділянку опіків.

4. Оксигенотерапія — при ознаках клінічної смерті негайно почати реанімацію: ШВЛ або непрямий масаж серця.

5. Реанімацію при електротравмі допустимо проводити не менше 2 год, якщо не­має ознак трупного скоченіння і трупних плям.

6. Навіть при успішній реанімації на місці і короткочасній клінічній смерті у жодному випадку не відпускати хворого, а госпіталізувати його в реанімацій­не відділення, оскільки можливе повторне зупинення серця!








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 808;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.