Тема 34. Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров`я населення

Практичне заняття № 1 – 2 год.

План

1. Хода був затриманий міліцією за бродяжництво. При затриманні у нього в кишені джемпера було виявлено пакетик з газети з 0,2 г гашишу. Хода пояснив, що придбав гашиш у хлопця на ім'я Гриша на базарі, щоб вжити його. Півроку тому в того ж Гриші купив приблизно таку саму кількість гашишу.

2. Гаврилюк шукав дикорослі коноплі, з яких виготовляв для власного споживання марихуану. Коли до нього звернувся Грінчак з проханням дати йому «покашкарити», Гаврилюк пригостив його цигаркою з начинкою з марихуани, сказавши, що дає в борг ще три цигарки.

3. Заводський у себе на городі виростив мак. Зерна маку він використав для приготування харчових страв, а із стебел та головок виготовив 2 кг висушеної макової соломи, яку мав намір споживати сам і продавати.

4. Іващенко звернувся до знайомої Турчінової, яка виїздила на відпочинок в туристичну подорож до Німеччини, з проханням передати його знайомому Крюгеру, невеличку бандероль з фотокартками на згадку та невеликою сумою грошей, на яку його знайомий зробить деякі покупки і передасть назад через неї Іващенку. Турчінова люб’язно погодилася. Під час догляду в аеропорту митниками було виявлено вказану бандероль, в якій знаходилось 250 грамів героїну.

5. Короптун, Садольський і Хрипак зібралися їхати в західні області за маковою соломою для особистого вживання. Але напередодні від’їзду Короптун захворів і поїхати не зміг, тому він звернувся до Садольського з проханням купити макової соломи і для нього, на що дав йому 200 грн.

Під час повернення у м. Дніпропетровськ Садольський і Хрипак були затримані. При догляді їх речей було вилучено: у Хрипака пакунок з 3 кг 100 г макової соломи, а у Садольського – два пакунки, в яких знаходилось відповідно 2 кг 800 г і 3 кг 150 г макової соломи. Останній пояснив, що пакунок з 2 кг 800 г макової соломи він купив на гроші Короптуна і віз для нього, решту макової соломи кожен мав на меті вживати самостійно в якості наркотичної речовини, а також для виготовлення опію екстракційованого. Кваліфікуйте дії винних осіб.

6. Журахівський та Кузьменко за попередньою домовленістю придбали 6 г екстракційного опію, який вживали. Через місяць вони придбали 1 кг висушеної макової соломи, яку при­везли до себе в гуртожиток і деякий час зберігали, поки цей факт не став відомим правоохоронним органам, які її вилучили.

Варіант 1. Журахівський і Кузьменко звернулися до поліклініки, бажаючи вилікуватись від наркотичної залежності, а макову солому спалили.

Варіант 2. Журахівський і Кузьменко припинили вживання наркотиків, тому макову солому продали Потоцькому.

7. Григорович, громадянин України, на території Казахстану в степу зібрав мішок стебел, листя та насіння коноплі, привіз їх у Чимкент, де через кілька днів із привезеного виготовив 175 г гашишу, 1,5 кг марихуани та 430 г сировини для виготовлення гашишу. Усе це він привіз у Запоріжжя з метою збуту, але був затриманий.

Варіант. Григорович є громадянином Російської Федерації.

8. Іващук придбав у невстановленої особи героїн, перевіз його до місця свого проживання, де в присутності Савкова вжив героїн. Перебуваючи під впливом дії героїну, Іващук з мотивів явної неповаги до суспільства почав бити Дмитренка. До дій Іващука долучився Савков. їхніми діями Дмитренку було зав­дано тяжких тілесних ушкоджень.

9. Медсестра лікарні Пухка впродовж двох місяців систематично займалася підробленням рецептів на препарати, що містять наркотичні засоби, і продавала їх своєму знайомому Гладкому, який викупав за ними в аптеках міста наркотики для особистого споживання. Крім того, Пухка за підробленим нею рецептом викупила дві упаковки наркотикомісткого лікарського засобу і передала їх хворій Петрунько.

10. Медсестри хірургічного відділення онкологічного диспансеру Саюшко і Нечипорко впродовж року розкрадали лікарські наркотичні засоби (морфін, промедол) з метою особистого вживання. Всього ними було викрадено 600 ампул. Злочин став можливим тому, що у відділенні з вини завідувача тривалий час порушувалися правила зберігання та обліку наркотичних засобів. Встановлено, що Саюшко продала Гусаку 10 ампул зі снодійним, видаючи їх за ампули з морфіном.

11. Каращук приїхав на легковому автомобілі, яким він керував за дорученням, до свого дядька Литовченка. Останній передав Каращуку 300 півлітрових пляшок з наркотичною сиро­виною - екстракційним опієм загальною масою 12522 г, що в перерахунку на суху речовину становить 75,12 г. Завантажив­ши ці пляшки в автомобіль, Каращук виїхав до місця свого про­живання, але, не доїхавши до нього, був затриманий працівниками міліції. Каращук і Литовченко пояснили, що перший одержав від другого і перевозив пляшки з екстракційним опієм до себе додому з метою його зберігання, виконуючи прохання Литовченка, який побоювався, що їх можуть виявити у нього працівники міліції.

12. Михайлюк працював фельдшером здоровпункту сільськогосподарської академії. Користуючись халатністю лікарів Паршиної та Равлюк, він кілька разів брав у них зі столу рецептурні бланки з підписами і особистими печатками, заповнював їх і викупав лікарські наркотичні засоби, які продавав.

13. Лихий та Настюк займалися збиранням та перевезенням дикорослих конопель, з яких виробляли, а потім продавали марихуану. Знаючи про це, Зубчук та Тимошик напали на квартиру Лихого і під загрозою застосування ножів зажадали «наркотики й виторг від їх продажу». Зубчук сказав, що все це зберігається на квартирі Настюка. По дорозі до Настюка йому вдалося втекти.

14. Прищепа під виглядом морфіну насправді продав Лискову 12,5 г снодійного. Лисков мав намір вживати морфін сам та за гроші пригощати своїх знайомих.

 

Уміння, які мають бути вироблені, та навички, які мають бути напрацьовані під час заняття: уміння тлумачити кримінальний закон щодо кваліфікації злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів та інших злочинів проти здоров’я гаселення.

 

Рекомендована література до Теми 34:1.1, 1.3.1, 1.5.1. – 1.5.35, 2.1 – 2.11, 3.1 -3.16, 4.297 – 4.317.

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1118;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.076 сек.