Можливі затримки в роботі і способи їхнього усунення.

При цілком справній; радіостанції можуть мати місце затримки в роботі через помилкові дії оператора при підготовці і настроюванні радіостанції або унаслідок випадкових порушень установок органів керування і комутації.

Найбільш ймовірними причинами затримок є наступні:

ослаблено кріплення рознімань кабелів;

при роботі на фіксованій частоті тумблер переключення поддиапазонов коштує в положенні, що не відповідає поддиапазону, па якому обрана фіксована частота (немає зв'язку);

неточно встановлена по шкалі задана фіксована частота (або збита при фіксації);

включення на передачу при положенні перемикача роду робіт «Д. ПРИЙОМ» (передавач не підготовлений до роботи);

ведення передачі під час роботи механізму автоматики (немає зв'язку)?

не встановлена або не підключена антена (немає потужності в антені, хоча індикатори настроювання показують віддачу);

не зафіксована ручка «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ» (невпинна робота мотора з характерним потьохкуванням муфти СУ або невпинне обертання ручки «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ»). Невпинна робота мотора може відбутися також у результаті:

механічних впливів на радіостанцію при русі об'єкта (транспортування радіостанції в об'єкті) з наступними положеннями органів керування: перемикач «ФИКСИР. ЧАСТОТИ — ПЛАВНИЙ ПОДДИАПАЗОН» знаходиться в положенні «ПЛАВНИЙ ПОДДИАПАЗОН I (II)», фіксатор ручки «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ» ослаблений;

неспинно обертається барабан (фіксована частота знаходиться за діапазоном робочих частот);

вимикання радіостанції в момент обертання СУ з наступним обертанням ручки «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ».

Для усунення невпинного обертання ручки СУ проведіть наступні операції:

виключите радіостанцію;'

установите перемикач «ФИКСИР. ЧАСТОТИ — ПЛАВНИЙ ПОДДИАПАЗОН» у положення тієї фіксованої частоти, на якій не зупиняється механізм настроювання антени;

послабте фіксатор ручки «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ», повернувши його проти вартовий стрілки на 5-ьб оборотів;'

плавним і повільним обертанням ручки механізму настроювання антени в одному напрямку (з легким погойдуванням її вправо і вліво) доможіться западання зуба важеля в паз на диску механізму СУ. Установка здійснюється в межах 12 оборотів ручки «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ»;

. затягніть фіксатор ручки «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ»;

перевірте правильність установки механізму СУ: при включенні харчування радіостанції ручка «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ» не повинна обертатися.

У випадку, якщо таким способом дефект усунути не вдається, зніміть лицьову панель і зробіть наступне:

установите пази дисків на валику грубого настроювання антени в одне положення (напроти зубів важелів);

установите диски на валику ручки «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ» до западання зубів важелів у пази дисків;

надягніть лицьову панель і установите ручки органів керування.

При виключеній радіостанції правильність установки СУ можна перевірити поворотам ручки «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ» у будь-яку сторону —обертання ручки повинне бути тугим.

Для виключення виникнення зазначеного явища (невпинна робота мотора з характерним потьохкуванням або невпинне обертання ручки «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ») необхідно пам'ятати, що:

фіксатор ручки «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ» повинний бути затягнуть;

при експлуатації перемикач «ФИКСИР. ЧАСТОТИ - - ПЛАВНИЙ ПОДДИАПАЗОН» завжди повинний знаходиться в одному з положень «ФИКСИР. ЧАСТОТИ 1, 2, Зили4»;

вимикання радіостанції робити тільки після припинення обертання механізмів установки частоти і настроювання антени;

не обертати ручку «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ» при виключеній радіостанції.

Для усунення невпинного обертання барабана і ручки «УСТАНОВКА ЧАСТОТИ» зробіть наступні операції:

виключите виріб, не переключаючи частоти; рас-фіксуйте фіксатор цієї частоти; ручкою «УСТАНОВКА ЧАСТОТИ» установите середину діапазону; зафіксуйте фіксатор; обертаючи ручку «УСТАНОВКА ЧАСТОТИ», доможіться фіксації барабана;

уключите радіостанцію; установите необхідну частоту.

Щоб уникнути затримок у веденні зв'язку радист повинний уважно відноситися до підготовки і настроювання радіостанції.

435.4. Звертання з радіостанцією на навчальних заняттях.

Для вивчення конструктивних особливостей і пристрою радіостанції Р-123М, практичного і наочного ознайомлення з її внутрішнім пристроєм, радіостанцію необхідно піддати частковому розбиранню, зберігши при цьому її працездатність і відповідність електричних параметрів вимогам ТУ.

З приемопередатчика дозволяється зняти кожух, лицьову панель і екрани, що закривають блоки з зовнішньої сторони. Після зняття лицьової панелі установите ручки органів керування і настроювання на блок № 4.

Для перегляду розподілів шкали на корпус оптичного пристрою наклейте шматок матового прозорого папера. З блоку харчування зніміть кожух і радіатор стабілізатора.

При розбиранні радіостанції стежите за тим, щоб не порушити взаємного розташування монтажу і не стосуватися органів настроювання і регулювання.

Установку радіостанції для підключення бортсети при цьому робите на електроізолюючому коврике для запобігання можливих замикань і ушкоджень монтажу.

При необхідності більш глибокого вивчення конет!-рукции радіостанції без порушення її працездатності після зборки дозволяється знімати блоки №№3, 5, 6 і 7. Блок № 1 знімати не рекомендується. Блок № 2 знімати з передньої панелі забороняється.

При розбиранні і зборці радіостанції необхідно керуватися рекомендаціями, викладеними в «Посібнику з ремонту радіостанції Р-123 (Р-123М)».

КОРЕКЦІЯ ЧАСТОТИ

У процесі експлуатації радіостанції можуть з'явитися відхилення (відходи) частоти від номінальних значень. Основними причинами, що викликають відходи частоти, є:

старіння елементів, що входять у контур першого гетеродина й у схему узкополосного дискримінатора АПЧ;

зрушення елементів оптичної системи;

знос механізму установки частоти.

л л

Обов'язкова корекція частоти виробляється в тих випадках, коли відходи частоти перевищують ±4 кгц. Необхідно робити корекцію і при менших відходах частоти з максимально можливою точністю, особливо в тих випадках, коли передбачається ведення зв'язку на максимальній дальності.

Маються чотири органи корекції частоти:

триммер З2-3, доступ до якого здійснюється через отвір у лицьовій панелі з написом «КАЛІБРУВАННЯ»!. Корекція частоти яри цьому виробляється,; у! основному, на вищих частотах поддиапазонов;

гвинт 10 дзеркала оптичної системи (мал. 1). Доступ до нього здійснюється після зняття заглушки на кожусі радіостанції (мал. 3);

механічний коректор частоти, доступ до гвинта якого здійснюється через отвір у лицьовій панелі з написом «КОРЕКТОР» (попередньо необхідно вигвинтити заглушку отвору).

Дзеркало оптичної системи і механічний коректор дають лінійні зрушення по шкалі частот і, власне кажучи, дублюють один одного;

триммер СЗ-47, доступ до якого здійснюється через отвір у шасі блоку № 3 (кожух радіостанції зняти). Цим триммером здійснюється підстроювання дискримінатора АПЧ.

Корекція частоти по внутрішньому калибратору виробляється як в об'єкті, так і в радиомастерской.

Перед корекцією частоти радіостанція повинна бути прогріта не менш 30 хвилин-

Послідовність корекції наступна:

у режимі чергового прийому;

у режимі передачі.

При корекції частоти в режимі чергового прийому користуються триммером «КАЛІБРУВАННЯ», механічним коректором частоти і гвинтом дзеркала оптичної системи.

Перед початком корекції рухомий візира сполучають з нерухомим візиром центра шкали.

При корекції частоти триммером «КАЛІБРУВАННЯ» не допускайте повного вивертання подстроечного елемента (ротора) триммера. Для цього: на плавному поддиапазоне I або II у районі потрібної каліброваної крапки

(плавно обертаючи в обидва боки від неї ручку «УСТАНОВКА ЧАСТОТИ») знайдіть нульові биття каліброваного сигналу при натиснутій кнопці «ТОН — ВИКЛИК». Ручкою «УСТАНОВКА ЧАСТОТИ» наближайте калібровану крапку короткими інтервалами до візира шкали. При цьому триммером «КАЛІБРУВАННЯ» домагайтеся постійної чутності каліброваного сигналу. Якщо ротор триммера обертається проти вартовий стрілки, а частота (положення нульових биттів каліброваного сигналу на шкалі) не змінюється, то припините обертання ротора триммера. Це значить, що перекриття триммера по ємності вичерпане- Зробіть 1,5—2 обороти, обертаючи ротор триммера по годинній стрілці, і продовжуйте корекцію частоти іншими органами.

Якщо не вдається сполучити нульові биття з візиром, тоді рухливий візир виставляється на нульові биття, і робітники частоти встановлюються по рухливому візирі.

Подальша корекція повинна бути зроблена в радиомастерской за методикою, викладеної в «Посібнику з ремонту радіостанції Р-123 (Р-123М)».

Корекція частоти в режимі передачі (підстроювання дискримінатора АПЧ) здійснюється триммером СЗ-47.

Для цього потрібно:

сполучити рухливий візир з нерухомим візиром центра шкали;

знайти калібровану крапку, позначену риской і прямокутником, установити неї під візира по вище описаній методиці й у режимі чергового прийому домогтися нульових биттів;

не змінюючи положення шкали в режимі передачі, домогтися нульових биттів обертанням тримметра СЗ-47.

Корекція частоти по зовнішньому калибратору принципово не відрізняється від корекції по внутрішньому калибратору і виробляється на початку і наприкінці поддиапазона на частотах, що збігаються з частотами гармонік калибратора.








Дата добавления: 2015-11-20; просмотров: 582;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.