Глава 1. Цивільне законодавство України

Стаття 1. Відносини, що регулюються цивільним законодавством

1. Цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників.

2. До майнових відносин, заснованих на адміністративному або іншому владному підпорядкуванні однієї сторони другій стороні, а також податкових, бюджетних відносин цивільне законодавство не застосовується, якщо інше не встановлено законом.

Закон України „ПРО МІЖНАРОДНЕ ПРИВАТНЕ ПРАВО”

Цей закон встановлює порядок урегулювання приватноправових відносин,
які хоча б через один із своїх елементів пов'язані з одним або кількома
правопорядками, іншими, ніж український правопорядок.

 

У преамбулі Закону України „Про міжнародне приватне право” фіксується мета цього нормативного акта – належним чином на рівні окремого закону урегулювати приватноправові відносини у їх широкому розумінні за умови, що у структурі цих правовідносин присутній іноземний елемент.

Головною особливістю приватноправових відносин, що належать до сфери регулювання міжнародним приватним правом, є наявність у їх складі іноземного елементу. Ця якість зумовлює міжнародність таких правовідносин і їх зв'язок із правовими системами інших країн. Наявність іноземного елементу надає приватноправовим відносинам нову суттєву якість, що вимагає особливих прийомів, способів та методів регулювання

[Міжнародне приватне право. Наук.-практ. коментар Закону /

За ред. А. Довгерта. – Х. : „Одіссей”, 2008. – 352 с. – С. 39]








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 679;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.