Рядкові вирази

Вирази, що мають рядкові операнди, називають рядковими. Вони складаються із рядкових констант, змінних, покажчиків функцій та знаків операцій. Над рядковими даними можливо виконання операцій зчеплення (конкатенації) та операцій відношення.

Операція конкатенації (+) застосовується для об’єднання декількох рядків у один результуючий рядок. Наприклад, результат операції ‘Pascal’+’ ‘+’ABC’ – ‘Pascal ABC’.

Операції відношення виконують порівняння двох строкових операндів. Вони мають нижчий пріоритет, ніж операції конкатенації, тобто спочатку у виразі виконуються всі операції конкатенації, а потім операції відношення. Порівняння рядків виконується зліва праворуч до першого не співпадаючого символу. Більшим вважається той рядок, у якому перший не співпадаючий символ має більший номер у таблиці ASCII. Результат виконання операцій відношення над рядковими операндами завжди має булевий тип (значення True, якщо вираз істинний, False – якщо хибний). Наприклад, результат операції ‘program’>’PROGRAM’ – True (рядкові літери у таблиці ASCII мають більші номери, ніж відповідні великі літери).

Якщо рядки відрізняються за довжиною, але в загальній частині символи співпадають, вважається, що більше той рядок, що має більшу довжину. Наприклад, результат операції ‘program ’>’program’ – True. Рядки вважаються рівними, якщо вони мають однакову довжину та складаються з однакових символів.

Для присвоювання рядкової змінної результату рядкового виразу використовують оператор присвоювання (:=).

До окремих символів рядка можна звертатися за номером (індексом) символу у рядку. Індекс – це вираз цілочисельного типу, який записується у квадратних дужках безпосередньо після ідентифікатора рядкової змінної або константи.

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 799;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.