Вироблення позиції по справі

Виробленню позиції по справі повинно передувати складання опису обставин справи (версії справи). Без версії справи не може бути вироблена позиція по справі.

Вироблення позиції - це в першу чергу комплексна професійна навичка, яка включає в себе інші навички, а саме: елементи навичок і інтерв'ювання, і консультування, і складання правових документів, і виступу в судових дебатах, тощо.

Але найбільше вироблення позиції по справі пов'язано із навичкою аналізу справи. Аналіз справи є базовою навичкою, без якої неможливо виробити успішну і ефективну позицію по справі.

Позиція по справі - це формулювання суті правових вимог клієнта. Це пояснення (фактичний і юридичний опис) того, що сталося з точки зору сторони по справі, обвинувача чи захисника.

Вироблення позиції розпочинається з моменту вступу юриста в справу, а іноді навіть в момент першої зустрічі з клієнтом, початком його інтерв'ювання і формується на протязі всього часу роботи юриста по конкретній справі.

Її зміст повинен враховувати процесуальну роль та ціль сторони по справі. При формуванні її змісту опис обставин справи повинен бути виконаний логічно і переконливо, щоб він не сприймався як відкрите перекручення фактів чи плід невдалої фантазії.

Наприклад, представник (адвокат) описуючи обставини справи, не повинен акцентувати увагу на тих моментах, які негативно змальовують його довірителя (підзахисного).

Саме напевно тому, одні і ті ж фактичні обставини справи будуть неоднаково змальовані різними сторонами по справі (позивачем і відповідачем, обвинувачем і захисником).

Позиція по справі має фактичний та правовий аспекти.

Фактичний аспект - це чіткий і ясний виклад того, що відбулося.

Правовий аспект- це елементи, обов'язкові вимоги, які необхідно довести для успішного вирішення цивільної справи. Це елементи складу правопорушення, які необхідно заперечити (оспорити) з метою встановлення істини, забезпечення об'єктивного, справедливого або гуманного вирішення кримінальної справи.

Єдина фактично-правова версія необхідна для того, щоб пояснити із своєї точки зору, що відбулося та чому.

Таким чином, версія справи та позиція по справі - це різні поняття. Позиція, крім того, що відбулося, очевидно відображає ще й ставлення до цього діяння того суб'єкта, який змальовує цю історію.

Позиція по справі залежить не тільки від фабули справи, але у великій мірі від процесуальної ролі та процесуальної цілі певної сторони. Адже в кожної із сторін в конкретній справі виникають різні процесуальні ролі та тлі. Особливо це стосується розгляду кримінальних справ.

Вплив процесуальної ролі сторони по справі на позицію проглядається в тому, що одні і ті ж фактичні обставини по різному змальовуються позивачем і відповідачем, обвинувачем і захисником тобто сторонами. З цього приводу в народі інколи говорять "Правда того, хто говорить ".

Також на вироблення позиції значною мірою впливає і процесуальна ціль сторін, яких, як правило, може бути по декілька. Наприклад, цілями захисника можуть бути: довести невинність підсудного, заперечити обвинувачення та довести його недоведеність, добитися ;зміни кваліфікації, пом'якшити покарання.

В той же час, цілями обвинувача в суді можуть виступати: довести вину підсудного та добитися його покарання, захистити потерпілого, добитися повного відшкодування спричиненої шкоди тощо.

Саме ці конкретні елементи суттєво впливають на вибір позиції по справі.

Таким чином, позиція по справі залежить від таких чинників:

• версії справи;

• процесуальної ролі сторін;

• цілей сторін по справі.

Для формування правової позиції слід використати в повному обсязі всі інтерпретації , які були заготовлені при аналізі справи. Тут важливо навчитися виділяти, звертати увагу на ті фактичні обставини справи, які вигідні даній стороні, розставляти на них акценти, нейтралізувати або по іншому інтерпретувати невигідні стороні обставини справи. Завдяки цим прийомам версія справи набуває індивідуальності, пристосованості до потреб конкретної сторони.

В загальних рисах позиція по справі - це версія сторони про фактичні обставини справи, що заявляється і доказується стороною з метою отримання певного рішення по справі. Реалізація позиції по кримінальних і цивільних справах має певні відмінності.

Можна виділити такі етапи реалізації позиції по кримінальній справі:

1. Формулювання та заявлений позиції. Позиція по кримінальній справі може бути заявлена підозрюваним або обвинуваченим та їх захисником в показаннях, клопотаннях, скаргах на дії і рішення особи, яка проводить оперативно-розшукові дії та дізнання, слідчого і прокурора, а також в судовому засіданні в ході судового слідства шляхом реалізації своїх прав визначених в ст.ст. 48, 263 КПК та участі в судових дебатах.

Органи досудового слідства (ст.102 КПК) свою позицію відповідно до вимог чинного законодавства можуть заявити шляхом порушення кримінальної справи (ст. 94 КПК ), пред'явлення обвинувачення (ст.132 КПК), розв'язання клопотань заявлених в процесі попереднього слідства (ст. 221 КПК) та складання обвинувального висновку (ст.223 КПК). Безпосередньо в судовому засіданні позиція може бути заявлена: прокурором . шляхом оголошення обвинувального висновку ; потерпілим чи його представником - шляхом оголошення ними скарг; цивільним позивачем чи його представником - шляхом оголошення позовної заяви (ст. 297 КПК України) та вчиненням інших процесуальних дій.

На жаль, Кримінально-процесуальний кодекс України не передбачає можливості в суді ще до початку судового слідства, заявити свої позиції підсудним та його захисником.

2. Доведення позиції в ході судового засідання. В судовому засіданні кожна із сторін вправі доводити свою позицію з допомогою передбачених законом способів та прийомів (шляхом подачі доказів, подання клопотань, висловлення думки щодо клопотань інших учасників судового процесу, щодо оглянутих документів, речових доказів, а також шляхом оскарження дій і рішень прокурора і суду).

3. Закріплення позиції в судових дебатах. На цій стадії сторони підводять підсумок результатам судового розгляду і формують кінцевий варіант своєї версії справи, обґрунтовують її аналізом відповідних доказів (ст. 318 КПК України).

Етапами реалізації позиції по цивільній справі можуть бути такі:

1. Уточнення проблеми і з'ясування характеру очікувань клієнта. На цьому етапі закріплюються результати інтерв'ювання шляхом попереднього формулювання правових вимог і обговорення їх з клієнтом. Якщо позиція виробляється юристом самостійно після проведеного з клієнтом інтерв'ю, вона або її варіанти повинні бути доведені до клієнта і погоджені з ним в процесі його консультування.

Це забезпечує цілеспрямованість підготовки юриста, незалежно від того, чи буде ця справа вирішуватися альтернативним способом, чи в суді, а в разі розгляду справи в суді цілеспрямовано досліджувати фактичні матеріали справи, проводити аналіз нормативного матеріалу, заявляти клопотання, проводити допит сторін та свідків в процесі та виступати в судових дебатах. [16].

2. Визначення правової бази, яка врегульовує правовідносини клієнта. Тут слід пам'ятати, що при вирішенні конкретної справи можуть застосовуватись норми різних галузей права. Саме правильний вибір тієї чи іншої норми права, яка стосується конкретної версії справи і їх комплексне застосування, дають можливість правильно побудувати свою позицію по справі. В іншому випадку позиція буде хибною і не зможе забезпечити досягнення поставленої мети.

3. Формування доказової бази , що підтверджує версію клієнта. Зрозуміло, що виробити позицію по справі за відсутності достатніх доказів, які підтверджували б фактичні обставини справи, на яких ґрунтується версія сторони, є неможливо. Саме тому при виробленні позиції слід спиратися не тільки на ті докази, якими володіє клієнт, але й на ті, які можуть бути представлені і іншими сторонами, чи можуть бути отримані іншим шляхом. Маючи уяву про всі наявні докази, юрист може вірно визначити коло найнеобхідніших, якими він буде оперувати, реалізовуючи свою позицію.

4. Формулювання правової вимоги сторони. Бачення юристом перспективи справи не завжди може співпадати із баченням шляху її вирішення клієнтом, проте він повинен виробити і в подальшому реалізувати позицію, яка б була прийнята клієнтом.

Після вироблення позиції вона повинна бути сформульована у відповідному правовому документі та заявлена в компетентному органі, який вирішуватиме справу клієнта.

5. Представлення та реалізація позиції в суді.

Якщо справа буде вирішуватися в суді, то представлення сторонами позицій вперше відбувається шляхом пред'явлення позову, зустрічного позову та заперечень на позов (ст.ст. 137 140 ЦПК України).

Треба мати на увазі, що Цивільний процесуальний кодекс України, на відміну від Кримінально-процесуального, передбачає більш широкий спектр прийомів, які дозволяють заявити свою позицію (позов, зустрічний позов відповідача, відзив на позов, доповнення до позовної заяви, зміна предмету та підстав позову, збільшення та зменшення розміру позовних вимог).

Безпосереднє представлення позиції сторонами відбувається шляхом доповіді суті позову суддею, та шляхом відповіді позивача на запитання головуючого про те, чи підтримує він свої позовні вимоги, та відповіді відповідача на запитання головуючого про те, чи визнає він вимоги позивача (ст.178 ЦПК України), дачі ними з цього приводу пояснень та реалізації в процесі судового розгляду інших прав, визначених ст.ст. 99,103 ЦПК України.

Чітке представлення позиції із самого початку дає можливість з розумінням слідкувати в подальшому за збиранням доказів і оцінювати їх достатність чи недостатність, їх переконливість чи непереконливість. Це особливо важливо для змагального процесу.

Після представлення позиції вона повинна бути доведена в ході судового слідства. Потім позиція повинна бути закріплена в судових дебатах , коли сторони можуть підвести підсумок судовому розгляду і на його основі сформулювати кінцевий варіант своєї версії справи, обґрунтувати її зібраними і проаналізованими по справі доказами і запропонувати варіанти вирішення справи.

Ефективність позиції по справі визначається такими критеріями:

• ясністю,

• простотою,

• здоровим глуздом,

• законністю,

• доказовістю,

• переконливістю.

Ясність і простота необхідні тому, що інша сторона, прокурор, суд скоріше приймуть таке пояснення діяння, яке легко зрозуміти.

Здоровий глузд позиції (логічність, послідовність і зваженість) також значно вплине на переконання інших у викладеному. Навпаки, позиція яка вимагає від суду зміни своїх понять про логічний , послідовний і зважений розвиток подій, не буде ефективною.

Позиція повинна базуватися на законі, інших правових нормах оскільки суд, інші учасники зобов'язані дотримуватися закону. В іншому випадку вона зазнає невдачі.

Позиція повинна базуватися на доказах, зібраних по справі, і не суперечити їм, оскільки вони складають основу аргументації клієнта і ними буде обґрунтовуватися прийняте рішення.

Тут необхідно використати результати аналізу доказів, і в залежності від їх правових характеристик класифікувати їх на ті, що підтверджують вашу позицію і докази, і ті які послаблюють її.

Працюючи із доказами, які посилюють позицію, необхідно подумати, як використовувати кожен із них, коли і в якій послідовності їх заявляти (хронологічно, по епізодно). Кожен новий доказ повинен розвивати і зміцнювати заявлену позицію.

Працюючи з доказами, які послаблюють вашу позицію, треба пам'ятати, що не можна залишати їх без уваги чи упускати із поля зору.

Найкраще - спростувати їх шляхом пред'явлення контрдоказів (наприклад, алібі), що спростовують чи нейтралізують їх. Наприклад доказами, що підтверджують твердження громадянки О. про те, земельна ділянка згідно технічному паспорту на землю є, землею що знаходиться в спільному користуванні з громадянкою К, і відповідно до цього громадянка О., мала права встановлювати ворота, контрдоказами є те, що громадянка К., має Акт на право приватної власності на оспорюванну земельну ділянку, і не одноразово про це попереджувала громадянку О., крім того, про таке попередження можуть підтвердити свідки..

І цей факт дасть можливість спростувати позицію громадянки О. що вона мала право встановлювати ворота, і про те ,що громадянка к. її не про що не попереджувала.

В деяких випадках докази, які послаблюють позицію, можна просто замовчувати, переводячи увагу суду на інші, потрібні вам обставини і докази які їх підтверджують.

Таким чином, при формуванні позиції сторони повинні працювати як з доказами, що підтверджують їх позицію, так і з доказами які послаблюють її.

Для того щоб бути ефективною, позиція повинна бути переконливою. Людей простіше всього переконати з допомогою послідовного, логічного і аргументованого викладу фактичних обставин справи , що доступно для сприйняття і розуміння.

Чітко сформульована, обґрунтовано викладена та переконливо доведена позиція клієнта рано чи пізно приведе до успішного вирішення справи.


[1]Варто бути обережним у використанні інформації, розміщеної в Інтернеті, завжди звертати увагу на її джерело, тобто сайт, на якому вона міститься. Відомості на офіційному сайті державного органу і безкоштовному сайті (де автором може бути будь-хто) можуть відрізнятися з погляду достовірності

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 5414;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.021 сек.