Нафтогазоносності надр. Наукове обґрунтування прогнозування нафтогазоносності надр здійснюється на певних об’єктах, на які й спрямовані геологічні

 

Наукове обґрунтування прогнозування нафтогазоносності надр здійснюється на певних об’єктах, на які й спрямовані геологічні, геофізичні й геохімічні дослідження та бурові роботи. Для якісної та надійної оцінки перспектив нафтогазоносності надр у межах будь-якого геологічного середовища необхідно чітко виділяти об’єкти прогнозування як у просторі, так і в розрізі порід, які беруть участь в будові цього середовища.

Об’єкт прогнозування нафтогазоносності надр – це певна територія або геологічне тіло в надрах земної кори, які становлять інтерес для проведення досліджень з метою оцінки перспектив їх нафтогазоносності. Виділення об’єктів проводиться при нафтогазогеологічному районуванні.

Аналіз геологічних умов і територіального розміщення нафтогазоносних провінцій, областей, зон і родовищ нафти та газу в межах різних континентів світу свідчить про те, що формування й просторове розташування їх в земній корі пов’язані, головним чином, з структурно-тектонічною будовою певних ділянок та їх літолого-фаціальним складом. Така обставина дозволила дослідникам зробити висновок про те, що при класифікації та виділенні об’єктів для прогнозування нафтогазоносності надр необхідно використовувати два принципових підходи. По-перше, слід з’ясувати форми залягання геологічних тіл різних порядків, а по-друге, треба розглядати літолого-фаціальну характеристику порід, що беруть участь в будові цих тіл.

Відповідно до цього при оцінці перспектив нафтогазоносності надр розглядається два види об’єктів прогнозування: територіальні та резервуарні. Серед територіальних об’єктів прогнозування нафтогазоносності надр у залежності від механізму утворення виділяються два типи: геоструктурні та неструктурні. А.А. Бакіров та ін. (1987) на основі системного аналізу розробив принципову схему супідрядності цих об’єктів (рис. 2.1).

 








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 642;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.