Продовження таблиці 26.1

Магматичні і метаморфічні кори вивітрювання, кремнисті, сульфатні Поровий Міжзерновий Кора вивітрювання гранітів, гнейсів, силіцитів
Тріщинний Тріщинний Метаморфічні сланці, серпентиніти, андезити, кремнисті породи, ангідрити
Внутрішній (складний) Міжзерновий, тріщинний Серпентиніти, андезити

Примітка: *Калькареніти – це уламкові вапняки, **Криптогенні доломіти – породи невизначеного генезису

До порового типу колекторів належать породи-колектори з дрібними (1 мм і менше) порами, приблизно ізометричної форми, з’єднаними між собою каналами. Площа поровогопростору становить 40-50%, а проникність досить сильно варіює – від n×10-16 до n×10-12 м2.

Колектори порового типу мають здатність знижувати колекторські властивості з глибиною за рахунок ущільнення порід, мінерального новоутворення та ін.

Тріщинний тип порід-колекторів характеризується тим, що поровий простір у ньому представлений відкритими (зіяючими) тріщинами. Тріщинні колектори володіють низькою тріщинною пористістю, не більше 2,5-3%. Разом з тріщинами в породі можуть бути присутні і міжзернові (міжгранулярні) пори, але сумарний об’єм їх незначний (до 5-7%), такі пори часто ізольовані. Тріщині колектори мають переважно вторинний постдіагенетичний генезис.

До змішаного (складного) типу порід-колекторів належать такі, які включають різні види порового простору (два або більше), такі як міжзерновий, тріщинний, кавернозний, міжформовий, внутріформовий та інші. В різних групах колекторів ці співвідношення можуть бути різними, тому характеристика таких колекторів завжди потребує уточнення за типом порового простору, при цьому превалюючий вид пор наводиться у кінці визначення. Наприклад, змішаний каверно-тріщиний тип колектора слід розуміти, як колектор, у якому головна роль належить тріщинам.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 535;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.