Види BIOS.

Логічно припустити, що, якщо BIOS не потребує дискових накопичувачах, то для його зберігання використовується принципово інший носій інформації, завжди доступний незалежно від стану дискової системи, що, власне, і дозволяє комп'ютеру самостійно завантажуватися. Довгий час таким носієм інформації є мікросхема ROM (read-only memory). Відповідно, зміна BIOS було, якщо не неможливим, то вкрай проблематичним. Проте, як відомо, комп'ютерні технології розвиваються надзвичайно стрімкими темпами, і, з часом, коли необхідність у простому і доступному пересічному користувачеві перепрограмуванні BIOS стала очевидною, на зміну мікросхемі ROM прийшла EEPROM (Electrically Erasable and Programmable Read-Only Memory), відома також як Flash ROM. Такий тип мікросхем дозволяє перезаписувати що знаходиться в них інформацію за допомогою спеціальних програм, що максимально спростив процес оновлення BIOS. У переважній більшості випадків ця мікросхема встановлюється на материнській платі в спеціальну панель. Таким чином, у разі виходу BIOS з ладу з яких-небудь причин мікросхему легко вилучити і перепрограмувати на спеціальному пристрої.

Необхідно уточнити, що поняття Flash ROM не у всіх випадках еквівалентно поняттю Flash BIOS. Хоча майже завжди ці терміни позначають одне і те ж, можна зустріти материнські плати, які не дозволяють оновлювати BIOS програмно, незважаючи на те, що на них встановлена ​​мікросхема Flash ROM. Тобто можливість модернізації BIOS за допомогою програми і без вилучення його з материнської плати повинна бути передбачена дизайном плати. Як правило, цей момент чітко обумовлений в керівництві користувача до материнської плати.

Визначити тип мікросхеми ПЗУ, встановленої на материнській платі, нескладно. Відразу слід сказати, що практично всі материнські плати після 1997 року поставляються з Flash ROM, але якщо Ви не впевнені краще перевірити - для цього необхідно подивитися на маркування чіпа ROM (28 або 32-контактна мікросхема з наклейкою виробника BIOS), віддерши наклейку.

Основні види BIOSвід виробника:

· AWARD;

· AMI;

· Phoenix.

 

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 818;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.